гм Владислав Ткачев
Способи за търсене на правилния ход

Какви са особеностите при разчитане на вариантите в шахматната игра? За дебютния стадий ние няма да говорим много. Като правило, добре подготвения играч може лесно да направи 10-15 хода запаметени от него без да има нужда от мислене. Основния принцип за всеки дебют е максимално бързото развиване на своите фигури, да постави своя цар на безопасно место и да започне атака. След като началния етап е приключил, играчите вече започват да играят «без книга», тук вече не бива да се правят ходове ПРОСТО ЕЙ ТАКА. В мителшпила не е така просто, както в дебюта. Тук е необходимо да се разработи план и да се определи правилния порядък на ходовете. Но това е само първата крачка, главния въпрос остава: Как да се намерят най-силните ходове? Най-разпространения подход за откриване на силното продължение — това е първоначалното определяне на добрите ходове-кандидати. В най-добрия случай, това трябва да бъде направено веднага след дебюта, или когато е направен ход който вкарва партията в неизвестна територия (извън теорията). Тънкостта тук не е само да се намерят всичките възможни кандидати-ходове за пресмятане, в съответствие с методологията на Котов, но и да се прилага здрав смисъл (това е интуицията), а също така да се учи от Карлсен, който предлага да се избират 1-2 най-силни продължения, за да бъдат задълбочено изчислени и точно да се оцени крайната позиция. Очевидно е че не са много играчите които могат веднага да намерят тези ходове - кандидати. Затова посредством бърза проверка  на 1-2 хода дълбочина, вие можете бързо да отстраните лошите варианти, като така  се икономисва ценно време  за пресмятане на само важните продължения. Също трябва да се има предвид че изчислителните способности на играча са най-често пропорционални на неговите възможности да решава тактика. Затова решавайте тактика за да усилите вашите изчислителни способности. А главния секрет тук се заключава в това че всичко това е нужно да се прави не спонтанно, а систематически. Треньора на ФИДЕ Алексей Кузмин смята че най-ефективния способ за обучаване на изчислителните възможности на играча се заключава в използването  на следния алгоритъм  при игра: 1. Намирайте всички ходове-кандидати. 2. Изчислявайте възможните продължения. 3. Оценявайте крайната позиция. 4. Избирайте най-силното продължение по основата на анализа.

Ето няколко практически съвета при търсене на най-силните ходове: 1. Вие не сте длъжни да бъдете съсредоточени върху търсенето на ходове. По-добре е да мислите как да намерите кратък вариант (2-3 хода).
2. Не пресмятайте задълбочено един вариант докато не проверите бързо всички други варианти-кандидати. Вероятно не е необходимо да губите 30 минути, оценявайки позиция в реми-ендшпил, който възниква след размени, когато имате в наличност по-добра за вас възможност. Винаги избирайте най-простия вариант, който вие можете ясно да оцените, но ако не губите и нямате необходимост от усложняване на играта.
3. Също така е полезно да се поставяте на мястото на противника. Това можете да го правите просто като си задавате такива въпроси като: Какво иска моят опонент да направи? и как би играл той на този ход? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите главните заплахи  и слабите места които по-късно могат да бъдат използвани.
4. Целта на позиционната оценка е не да се разчитат всички възможни варианти и под-варианти водещи към точна оценка. Вашата главна задача е да намерите най-силния (или един от най-силните) ходове, които могат да се играят. Спестявайте време като изчислявате минимален брой продължения.
5. В повечето случаи (ако вие не играете в предстоящ мач за световната титла), за вас не е нужно точно да разчитате 15 хода. Обикновено е достатъчно да се оценяват  продължения имащи смисъл и такива които не водят до влошаване на позицията.
6. Винаги оценявайте само най-силните ходове (най-неудобните) отговори на вашия съперник, за да спестявате време и енергия.
7. Винаги започвайте разчета с принудителните продължения. Това са шаховете, вземането и сериозните заплахи. Създаването на активни ходове за вас трябва да бъде основен приоритет.

Забележка: Някои играчи забравят за основния момент при разчитането на ходовете. Идеята се състои в това, да търсите силния ход, а не да оценявате всички възможности и да губите много време за пресмятане на 10 хода.