Гм Владислав Ткачев
Как да усилите вашата игра в 5 основни стъпки

Сега ще поговорим за 5-те фундаментални учебни техники, които всеки шахматист е длъжен да използва за да усили своето шахматно ниво. Ние стъпка по стъпка ще разгледаме прийомите които ще ви помогнат да усилите вашата шахматна сила.

Стъпка 1.
Решаването на тактика, етюди и шахматни задачи  трябва да е първата крачка за тези които искат да се самоусъвършенстват.

Стъпка 2.
Следващата крачка трябва да включва изучаване на партии на майстори-гросмайстори. Но към тази стъпка не следва бързо да се преминава. Отначало за вас е нужно да се запознаете с простите тактически похвати, такива като: Вилица, двоен удар, свръзка, проникваща атака, прости матови комбинации и др. Без да познавате тези основни прийоми на вас ще ви бъде трудно да анализирате партии на силни играчи. Искам да добавя още няколко думи за партиите на майсторите. Когато за първи път разглеждате някоя партия, то изучавайте я без да четете коментарите и вижте доколко сте разбрали различните ходове. Обърнете внимание на плана за игра, тактиката, грешките, преминаването от мителшпил в ендшпил и т.н. Поставяйте се на местото на играча и се опитвайте да поанализирате позицията от негова гледна точка. По време на разглеждането на партията вие можете да спирате и да си задавате въпроса: Как бих играл аз тук?. Опитвайте се да разберете идеите които се крият в ходовете. След като сте свършили всичко това, вече е необходимо отново да разгледате партията този път с коментарите и да запълните празнините които вие сте пропуснали при самоанализа. Този подход на обучение е по-продуктивен и изгоден в сравнение с обикновеното четене на коментарите и разглеждане на партиите. Някои шахматни треньори препоръчват да се разглеждат партиите по четири-пет пъти, за да бъдат по-добре разбрани. Може би това е твърде много, мисля че два-три пъти са напълно достатъчни, ако това се прави по технологията, описана по-горе. Практика, Практика и пак Практика. В същото време, всеки играч е длъжен да проверява своите знания чрез  практика. Да се играят партии е абсолютно необходимо за да укрепвате своите шахматни навици. Също така важно условие без което е невъзможно самоусъвършенстването – това е мотивацията. Само добре мотивираният човек може да прекара часове на шахматната дъска, продуктивно да изучава теорията, да играе тренировъчни мачове и не се отказва от по нататъшни занятия, независимо от резултатите. Такива играчи бързо достигат сериозен напредък.

Стъпка 3.
За да бъдат добре усвоявани анализите, приведени в книгите, вие трябва да знаете шахматната нотация и специалните обозначения. Когато изучавате шахматна партия, на вас е необходимо автоматично да интерпретирате ходовете и специалните обозначения, а не да ги мислите или гадаете. Има шахматисти които отдавна играят и не са в състояние да четат шахматната нотация, или бързо да намират нужното поле по дъската за осъществяването на хода. Ако вие не знаете шахматната нотация, то аз мога да ви предложа много просто упражнение,  за да я изучите бързо. Когато на вас ви предстои партия, използвайте немаркирана  дъска (без числа и букви) и пробвайте колкото се може по-бързо да записвате хода. Също така е необходимо бързо да определяте полето и да го назовавате например, d2, h5, a3 и т.н., без да изчислявате техните координати.

Стъпка 4.

Всеки шахматист трябва не само да анализира партиите на майсторите, но и да търси грешките в собствените. При анализа на своите партии е нужно винаги да се търсят способи  за усилване на играта и да се пишат съответните коментари. При анализа е необходимо да се опитвате да си отговаряте на три въпроса: 1. Къде са направени главните грешки и как е можело да се играе по-точно (за двамата играчи).
2. Какъв е трябвало да бъде плана за двете страни.
3. Каква е била причината за вашата грешка? (Малко време, недостатъчно задълбочено разчетен вариант, груби грешки и т.н.). Анализа и коментирането на вашите партии е изключително важно за усилването на вашата игра. Другият важен момент се заключава в важността на систематическото обучение. Работейки върху шахмата в продължение само на 30 минути 3-4 пъти в седмицата, вие ще постигнете много по-голям успех, отколкото да загубите за това два часа за един път в седмицата. Много играчи използват неправилна стратегия при обучението. Такива  достатъчно дълго се концентрират върху една шахматна тема. Например, много дълго изучават дебютни схеми или шаблони за игра в мителшпила, но в крайна сметка не получават нужния прогрес. Някои водещи шахматни треньори считат че най-ефективния способ е да се изучава няколко теми в продължение на един урок Например, отначало немного теория, след което анализ на класическа партия, тактика и эндшпил.

Стъпка 5.
Следващата крачка в шахматното развитие е изучаването на историята на шахмата, наред с биографията на вашите любими играчи и техните партии. Избирайте партии на такива изключителни играчи като на Ботвиник, Смислов, Нимцович и др., като изучавате техните идеи, прилагани от тях. Също така можете да изучавате партии на съвременни шахматисти, без да забравяте за класиците и също така техните планове и идеи за да МОЖЕТЕ ДА ги прилагате в вашите партии. Другата много важна част от обучението – ТОВА Е УЧАСТИЕТО в СИЛНИ ШАХМАТНИ СЪСТЕЗАНИЯ. Препоръчителния брой на турнирите за повишаване на игровото равнище е 5-6 турнира в година. Благодарение на тях вие ще можете да използвате всичко което сте научили на практика.