Осемте най-използвани шахматни дебюта на Магнус Карлсен

Всеки шахматист желае да играе като знаменития Магнус Карлсен. Ние ще видим как той съкрушава своите конкуренти, печелейки турнир след турнир, мач след мач. Той има много силни страни: Фотографическа памет, свръх човешки усет, способност да остава съсредоточен в течение на 6-7 часа. Това не са единствените причини, за да бъде той толкова успешен. Неговата дебютна подготовка има голям принос за неговите победи. Сега ние ще разгледаме осем дебюта които помагат на Карлсен да остава на върха на рейтинга и съхранява титлата на световен шампион.

Дебютите на Магнус Карлсен за белите

1. Испанска партия, Берлинска защита: 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6

Берлинска защита има репутацията на стабилен дебют. Понякога го наричат «Берлинска стена». Този дебют води до позиции в които Магнус лесно се справя, затова го считат за един от най-добрите в този вариант.

2. Сицилианска защита: 1. e4 c5 2. Nf3 e6

Сицилианска защита - най-популярния и най-резултатния дебют против 1. e4. Единствената причина 1. d4 по статистика да е по-добро э само защото тогава няма никаква Сицилианска. За Карлсен това не е удивително тъй като на него се налага ежедневно да се сблъсква с Сицилианска в много от своите партии, без да възразява за това. Той много пъти е доказвал колко добре я познава за двата цвята.

3. Испанска партия – открит вариант: 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6 4. O-O Nxe4

Открития вариант от Испанска партия е другият фаворит в репертоара на Карлсен. Той е достатъчно солиден дебют, който често води до позиционна игра. Карлсен предпочита партии с спокойни развития в които той може да използва своето главно преимущество – много качествени ходове и малък процент грешки.

4. Шотландска партия: 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Nxd4

Шотландска партия се счита за дебют удобен за игра на реми в който черните нямат особени трудности за изравняване на играта. Защо Магнус Карлсен използва този дебют? Да не би световния шампион и играч номер 1 да не желае да играе на победа с белите фигури? Разбира се, стила на Карлсен е уникален, той играе много добре в равни позиции, в които риска от поражение е минимален. Ето защо Шотландска партия се явява за един от неговите дебюти.

Дебютите на Магнус Карлсен за черните:
5. Новоиндийска защита: 1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nf3 b6 4. g3

Новоиндийска защита се явява като много стабилен съвременен дебют. Черните рано фианкетират дамския офицер. Както и при другите Индийски построения центъра се намира под контрола на фигурите, а не от пешките. Този дебют се слави с своите контраатакуващи шансове, като се прилага от много силни играчи, включително и от Карлсен.

6. Испанска партия – Берлинска защита: Открит вариант: 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6 4. O-O Nxe4

Карсен играе Берлинска защита и за двата цвята, получавайки стабилни резултати. Това е отличен дебютен избор за такъв играч като него. Той леко достига равенство и едва тогава за него започва играта. Затова не се учудвайте ако видите в неговите партии повече от 60 хода.

7. Сицилианска защита: 1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6

Сицилианска защита се явява като един от дебютите които Карлсен играе и за двата цвята. При него се наблюдават не големи изменения в вариантите, но началните ходове са еднакви. Сицилианска защита може да се играе както агресивно, така и позиционно. Той като правило избира втория вариант ако ситуацията изисква "само победа".

8. Отказан дамски гамбит: 1. d4 d5 2. c4 e6 3. Nc3 Nf6 4. Nf3

Отказан дамски гамбит  - това е дебют който много пъти е бил тестван в много мачове за звание световен шампион, от такива като: Алехин, Капабланка, Каспаров, Карпов и сегашните Ананд, Топалов. Черните изграждат здрава позиция с централни пешки, като това се счита за една от най-стабилните защити в шахматната теория. Ето защо Магнус играе също така този дебют!

Тези осем дебюта са най-разпространените в репертоара на Карлсен. Но това не означава че той не може да играе нещо друго. Карлсен е твърде универсален играч, способен да използва различни дебюти като: Найдорф, Рети, Защита Нимцович и други. Дебютите му помагат да получава такива мителшпилни позиции в които той може да надиграва своите съперници. Това е главната и най-важната цел в дебюта на супер-гросмайсторско ниво.

Трябва ли вие да играете тези дебюти? Това не може да се каже еднозначно, но някои от дебютите, такива като (отказан дамски гамбит) и Сицилианска защита са достатъчно популярни и доволно универсални. Ако вие чувствате че те съответстват на вашия личен стил, то тогава можете да ги пробвате в своите игри.

И накрая да направим извода, че световния шампион не се бои да играе варианти не даващи явно преимущество в дебюта, а разчита в последствие на дълбокото познаване на шахматната игра, стремейки се  да извлече максимума от позицията.

Категория: Дебют. видовенаименования Принципи Принципи-и-правила-на-Тарраш Подвижен-Подвижен център Прибързаност взаимодействие Въздействие подриване Пространство Флангова-авантюра Темп Конкретна-ситуация Слабостите Профилактика Категория: Дебютни схеми. Уфимцев-Австрийска-атака Анти-уфимцев Григорий Богданович-Система-Цукерторт Нестандартни схеми в Френска Френска-за-черни-гамбитен вариант Френска-за-черни-разменен-вариант Френска-за-черни-система-Нимцович Френска-за-черни-хода-g7-g5 Категория: Мителшпил. НасокиПодвижност Пробив контраатака Сицилиански-мителшпил Категория: Ендшпил. Закономерности Ценност Централизация Размяна Инициатива Пробив-в-ендшпила Опозиция Квадрата-на-пешката Ключови-полета Категория: По-брайловия-шах. Шахматната-игра-и-слепите Незрящите Правилник ФИДЕ Швейцарска-система Категория: winboard. Въведение стартиране-winboard Правила Клавишни-команди Контрола Настройки Тренировка звуци Присъждане Конфигуриране речник новото мач Позиция съхраняване Категория: Интернет. Регистриране присъединяване fics-команди Игра ICS-menu незавършени Партии-на-живо съобщения free-композиция канали Категория: Fritz. Зареждане Добавяне-енджини Функции Горещи-клавиши Параметри Раздел-игра Фигурна-оценка Тестване Хеш-памет Категория: Игрови-нива. Блиц Дълга-игра Рейтингова-игра С-разрядници Приятелска С-треньор Треньор-наблюдава Мачове Турнир Категория: База-данни. Меню-отвори Дебютна-книга.ctg Създаване-ctg Опции-книга.ctg Тест-Нанн Редактиране-коментиране Търсене Диаграма Эндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировка Тематична-тренировка Эндшпилна-тренировка Категория: Енджините. Инсталиране Менаджер uci-протокол Топ-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализ Постоянен-анализ Сравнителен-анализ Задълбочен-анализ Безконечен-анализ Анализ-груби-грешки Автоигра Наблюдатели Категория: Самоучител. Как-да-усилите-вашата-игра Способи-за-търсене-на-правилния-ход Дъска Подреждане нотация пешката коня офицера дамата топа Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Жертва-на-h7-(h2)Жертва-на-h6-(h3)Жертва-на-g7-(g2)Жертва-на-f6-(f3)Жертва-на-f7-(f2)Жертва-на-g6-(g3)Атака-по-предпоследния-хоризонталМат-по-последния-хоризонтал Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани-коментирани партии. Анализирани-партии Категория: Задачи. ЕтюдиОтидете на началната страница