След дамата, топа е най-подвижната фигура, който също така спада към категорията - тежки фигури. Неговата оценка за сила е - 5. Той се движи по всички вертикални и хоризонтални линии. Ако по линиите по които се намира топа са открити, - така да се каже - по тях няма фигури, то той, ще контролира - 14 полета. Затова неговата сила се проявява особено по откритите и полуоткрити линии. Ако една или повече неприятелски фигури са под удар от топа, той има право да вземе някоя от тях.
Пример 1:
Имаме бял топ на полето “c1” и черна пешка на “c6”. В този случай пешката е под удар от топа и може да бъде взета, тъй като тя е по линията по която се намира топа.
пример 2:
Белите имат топ на полето “f5”, - черните имат кон на “f2” и пешка на “a5”. Забелязваме че двете черни фигури са под удар от топа и ако белите са на ход топа може да вземе някоя от тях.

За разлика от леките фигури като офицера и коня, топа може сам с помощта на своя цар да даде мат. За да се постигне това трябва да се следва следния план: С топа и царя, постепенно се ограничава подвижността на противниковия цар, линия по линия, до края на дъската или в ъгъла.
Да разгледаме два примера.
Имаме в начална позиция.
Бял цар: “e1”, топ на “h1”. Черен цар: на централното поле “e4”.
1. kd2 kf4 2. kd3 ke5 3. rh5+ kf4 4. rb5
Така черния цар вече е ограничен до 4-тия хоризонтал.
kf3 5. rb4
Топа отнема още един хоризонтал
kf2 6. rf4+ kg3 7. ke3
Белия цар и той се включва в отесняването на своя опонент, защитавайки топа си.
kg2 8. rg4+ kh3 9. kf3
Така черния цар е вече в края на дъската.
kh2 10. rh4+ kg1 11. rh6
Това е изчакващ ход, който показва че черния цар няма полезен ход и че е в "цугцванг".
kf1 12. rh1. Мат.
В втория пример ще поставим: - Белия цар на полето “d3”, топа на “h1” и черен цар на “е5”.
1.rh5+ ke6 2. kd4 kf6 3. re5
Топа отрязва противниковия цар по линията “e”.
kf7 4. kd5 kf6 5. kd6 kf7 6. re6
Черния цар вече е ограничен и по 6-та линия.
kf8 7. re7
След постепенно отесняване, черния цар се озова на последния хоризонтал.
kg8 8. rc7
Изчакващ ход. царят на черните няма полезен ход. Остава само:
kf8 9. ke6 kg8 10. kf6 kh8 11. kg6 и мат на следващия ход.

Дъска Подреждане нотация пешката коня офицера дамата Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Дебют. видовенаименованияПринципиПодвижен-центърПрибързаноствзаимодействиеВъздействиеподриванеПространствоФлангова-авантюраТемпКонкретна-ситуацияСлабоститеПрофилактика Категория: Мителшпил. НасокиПодвижностПробивконтраатака Категория: Ендшпил. ЗакономерностиЦенностЦентрализацияРазмянаИнициативаПробив-в-ендшпилаОпозицияКвадрата-на-пешкатаКлючови-полета Категория: По-брайловия-шах. НезрящитеПравилникФИДЕШвейцарска-система Категория: winboard. Въведениестартиране-winboardПравилаКлавишни-командиКонтролаНастройкиТренировказвуциПрисъжданеКонфигуриранеречникновотомачПозициясъхраняване Категория: Интернет. Регистриранеприсъединяванеfics-командиИграICS-menuнезавършениПартии-на-живосъобщенияfree-композицияканали Категория: Fritz. ЗарежданеДобавяне-енджиниФункцииГорещи-клавишиПараметриРаздел-играФигурна-оценкаТестванеХеш-памет Категория: Игрови-нива. БлицДълга-играРейтингова-играС-разряднициПриятелскаС-треньорТреньор-наблюдаваМачовеТурнир Категория: База-данни. Меню-отвориДебютна-книга.ctgСъздаване-ctgОпции-книга.ctgТест-НаннРедактиране-коментиранеТърсенеДиаграмаЭндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировкаТематична-тренировкаЭндшпилна-тренировка Категория: Енджините. ИнсталиранеМенаджерuci-протоколТоп-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализПостоянен-анализСравнителен-анализЗадълбочен-анализБезконечен-анализАнализ-груби-грешкиАвтоиграНаблюдатели Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Атака-по-h7-(h2) Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани партии. Анализирани-партии Категория: Мат в два хода. Мат-в-два-хода Категория: Мат в три хода. Мат-в-три-хода Категория: Етюди. ЕтюдиОтидете на началната страница