Индекс на статията

Защо гросмайсторите играят като начинаещи?

Източник: https://www.chess.com

GM Gserper

Според популярната поговорка, лоши въпроси няма, има само лоши отговори. но все пак на този въпрос за сега трудно може да се намери отговор. Обикновено се случва следното: Един студент с рейтинг около 1200 идва и ми казва че е намерил много партии в които Фишер в дебюта тръгвал с дамата за пешката на "b2", въпреки че в дебюта не се съветва да се губи време за лапане на пешка. Фишер много бързо побеждавал своите съперници.

Може би трябва да играя като Фишер, тръгвайки на лов за пешки още в началото на партията?" - пита студента. Какво трябва да му отговоря? Разбира се, аз обяснявам че новинката на Фишер - това е важно изключение от общите правила, и за всеки случай, когато пешкоядстването на дамата на b2 остане безнаказано, се получават десетки дебютни катастрофи. Например:

Сега разбирате ли колко е труден този въпрос? От една страна, практически просто не обръщайте внимание в дебюта на такива пешки, докато не получите голям опит (и рейтингови точки!). От друга страна, това е лош съвет, тъй като такива изключения са част от играта и те я украсяват. Няма ли да ви бъде скучно винаги да играете шах по правилата?