Александр Шека

Позиционното пространство е един от най-важните елементи в шахматната игра. От майсторите често пъти сме слушали за важността от пространството в днешния шахмат. Наред с концепцията за двойката офицери, преимуществото в пространството е станало един от важните фактори при оценяването на позицията и приемането на решения в дебюта и мителшпила. Но това не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. А факта че една от страните може да притежава пространство не означава непременно че те стоят по-добре. Понякога пространственото преимущество се бърка с прекомерното увеличаване, което ние също ще разгледаме в тази статия. Има няколко различни способа за постигане на територия. Най-разпространеният - това е напредването на пешките в лагера на съперника и изграждането на определени пешечни структури. Другият - завладяването на пространство с помощта на фигури. В този случай в центъра няма толкова много пешки но фигурите са разположени така че да оказват натиск върху определена област от дъската в резултат на което съперника бива принуждаван да остане на ограничена територия. Примери на пространствено преимущество за сметка на пешечната структура.

От показаните по-долу примери ние ще видим някои от общите примери от добре познатите дебюти, такива като Староиндийска Защита, Испанска Партия и Каталонско начало. В тези дебюти пешечната структура се разполага така че да се постига териториално преимущество. Примери на пространствено преимущество за сметка на фигурите. В тези примери ние ще видим как преимуществото в пространството се дават не пешки, а фигури, които контролират ключовите полета в лагера на съперника, като по този начин ограничават неговите действия.

Как да използваме териториалното преимущество и какво е нужно да помним? Пространственото преимущество ни позволява да играем и на двата фланга. Благодарение на по-голямата територия можем бързо да прехвърляме фигури от единия фланг на другия. Затова понякога атаката по царския фланг може да се съчетава и по дамския, така че на съперника ще му бъде сложно да защитава двата фланга поради липсата на място. Избягвайте размяната на фигури. Това е едно от най-важните правила. Страната с пространствено преимущество е длъжна да избягва размяната на фигури и обратно. Очевидно е че ако нямате достатъчно място, то по-лесно ще ви бъде да се защитавате от две фигури, отколкото от три или четири. Добре е да не се бърза. На първо място е нужно да се блокира контраиграта на противника и постепенно да укрепвате своята позиция до решаващ пробив. Внимавайте с пространството! Завладяването на територия – естествена цел в дебюта и мителшпила, но бъдете осторожни! Не се увличайте! Какво означава това? Понякога шахматистите напредвайки с своите пешки твърде далеко, създават много слабости, или нямат възможност за поддържане на пешките с фигури. В резултат на това съперника намира контраигра чрез пробив или жертви. Тази идея се използва в построение «таралеж», в което черните отдават значителна част от своето пространство, чакайки търпеливо кога белите ще прекалят с увличането си в завладяването на територия. Следващите примери илюстрират горните понятия.

В първата игра белите излезли от дебюта с значително пространствено преимущество, но черните имали стабилна позиция. Неги използвал техника на игра по двата фланга, за да компрометира позицията на черните. Играта не е идеална, но тя ясно показва стратегията, към която следва да се придържа всеки шахматист в такива позиции.

Черните добре се държали в по-голямата част от играта, а хода на белите (f4) бил малко блъфиращ. Но след това за черните възникнали някои проблеми, особено след (h5).

Типична Староиндийска защита в която белите съумели да получат инициатива по царския фланг, а победили по дамския. Много интересна игра в мителшпила, в който белите превключвали от единия фланг на другия.

В заключение да видим пример който показва, как не трябва да играете, когато вие имате пространствено преимущество. Вместо да следят за контраиграта на черните, белите продължили да превземат територия и внезапно се оказали под много силна контраатака.

Забележка: Ако се стремите към рязко увеличаване на вашето шахматно ниво, то е необходимо системно да работите над всички елементи на играта: Тактика, Позиционна игра, атакуващи навици, Техника в эндшпила, Анализ на класически игри, психологическа подготовка И още много други компоненти от играта.