Техники на обучението

Пет  от най-ефективните техники по обучение на шах, които трябва да опитате. Усещали ли сте някога че сте стигнали върха на вашето ниво, Времената минават и не виждате подобрение в играта си? В тази статия искаме да ви дадем 5 съвета за обучение, които могат драстично да променят тази ситуация. Всеки от нас има различни силни и слаби страни, както и различен период от време за шах. Има обаче общи тествани методи, които гарантират подобрение в рамките на месеци. Ето списък на тези за които смятаме като най-ефективни упражнения.

1. Анализ на вашите партии. Искаме да подчертаем значението на този навик, защото това не е толкова просто колкото изглежда, тъй като не всеки прави това и ако го прави, повечето от тях го правят погрешно. Например, в днешно време като  доста често срещано явление се явява   навика след изиграни партии, първото нещо което хората правят е да пуснат енджина и да разберат къде са можели да играят по-силно, или къде са извършили губещ ход. Това е първата слабост която трябва да отстраните. Вместо това, анализирайте вашите игри като използвате собственото си мислене, правете собствен коментар на играта и потърсете подобрения, като изчислявате ходовете на тези места на които смятате за критични моменти. Само след това можете да проверите с вашата шахматна програма точността на вашата игра и анализа.

2. Решаване на сложни упражнения. Решаването на такива тактически упражнения при които  на първият ход обикновено жертвата не е очевидна и трябва да изчислите печелившите варианти и то добре, ще дойде момента в който ще ги решавате с лекота, базирайки се единствено на вашата интуиция. За да увеличавате нивото си, трябва да решавате още по-сложни упражнения с много видове ситуации които се явяват на практика. Търсете в позициите не само кандидат ходове които непременно са печеливши, а правилните ходове в този момент. Седейки в къщи пред шахматната дъска мислете и оценявайте плюсовете и минусите на няколкото възможни хода в позицията така както правите в турнирна игра. Единственият недостатък на този метод е че адреналина и напрежението които преживявате в турнирна игра, е невъзможно да се възпроизведат в спокойната обстановка на вашия дом. Въпреки това, това е един от най-ефективните методи за подобряването на вашата игра.

3. Изучавайте дебюти. Фокусирайте се само върху няколко дебютни системи които ще играете с белите и черните. Създайте си тренировъчна сесия за изучаване на теория. Не правете нищо друго в този ден, а учете само теория.

4. Игра на живо. Тренировъчните партии с приятел с подобна на вашата, или по-голяма сила е много ефективен начин да повишите игровото си ниво. Това обаче, не е възможно за всеки, поради очевидните ограничения, наложени от нашето ежедневие. За щастие в днешно време можете да играете и в интернет, но трябва да внимавате да не попадате в някои капани. Например, Играта на блиц в продължение на много часове няма да ви отведе далеко. За да имате максимална полза от играта на блиц, трябва да изпробвате дебютните си познания, да изчислявате под натиска на времето, да се опитвате да разберете в какви позиции ви е най-трудно да намирате най-добрите ходове. И не забравяйте да анализирате тези игри в които не сте разиграли правилно дебюта.

5. Изучавайте ендшпили. В тези дни, когато повечето играчи са толкова добре подготвени, ви предлагаме да разгледате най-важните ендшпилни позиции, тъй като това знание определено ще ви даде предимство. Тези които имат тренировъчен партньор, могат да играят блиц игри, започвайки от определена ендшпилна позиция, като се пробват и с двете страни, докато не се научат и разберат ендшпилите. Това е доста полезно, но отново не всеки има с кого да се обучава. Можете да използвате многото книги с ендшпили които могат да ви помогнат да разберете основните идеи в ендшпила.

Тези 5 точки, ако се спазват постоянно, ще подобрят играта ви значително. Всички съвети имат сходна стойност, но ако нямате време за всички, ви препоръчваме да използвате номера 2 и 3 като най-важни.

Ако наистина желаете да подобрите вашето игрово ниво, трябва да имате ясен план за обучение. Ако се стремите към драматично подобрение в шахматната игра, трябва систематично да работите върху всички елементи на играта: Тактика, позиционно умение, атакуващи умения, техника в ендшпила, класически анализ на партиите, психологическа подготовка и много други.

Категория: Дебют. видовенаименования Принципи Принципи-и-правила-на-Тарраш Подвижен-Подвижен център Прибързаност взаимодействие Въздействие подриване Пространство Флангова-авантюра Темп Конкретна-ситуация Слабостите Профилактика Категория: Дебютни схеми. Уфимцев-Австрийска-атака Анти-уфимцев Григорий Богданович-Система-Цукерторт Нестандартни схеми в Френска Френска-за-черни-гамбитен вариант Френска-за-черни-разменен-вариант Френска-за-черни-система-Нимцович Френска-за-черни-хода-g7-g5 Староиндийска-за-черни-5.h3 Категория: Мителшпил. Топ-срещу-офицер Топ и офицер срещу топ Атака-по-фианкетто Доминация Полето-d5 Безстрашният-цар-в-мителшпила НасокиПодвижност Пробив контраатака Сицилиански-мителшпил Жертвата-на-c3-в-Сицилианска Жертвата-на-b5-в-Сицилианска жертвата-на-d5-в-Сицилианска Категория: Ендшпил. Топ-и-кон-против-топ Топ-срещу-кон Топ и офицер срещу топ Топ-срещу-офицер Цугцванг Съответстващи-полета Закономерности Ценност Централизация Размяна Инициатива Пробив-в-ендшпила Опозиция Квадрата-на-пешката Ключови-полета Категория: По-брайловия-шах. Фен-описание Шахматната-игра-и-слепите Незрящите Правилник ФИДЕ Швейцарска-система Категория: winboard. Въведение стартиране-winboard Правила Клавишни-команди Контрола Настройки Тренировка звуци Присъждане Конфигуриране речник новото мач Позиция съхраняване Категория: freechess. Регистриране присъединяване fics-команди ICS-menu канали Категория: Fritz. Зареждане Добавяне-енджини Функции Горещи-клавиши Параметри Раздел-игра Фигурна-оценка Тестване Хеш-памет Категория: Игрови-нива. Блиц Дълга-игра Рейтингова-игра С-разрядници Приятелска С-треньор Треньор-наблюдава Мачове Турнир Категория: База-данни. Меню-отвори Дебютна-книга.ctg Създаване-ctg Опции-книга.ctg Тест-Нанн Редактиране-коментиране Търсене Диаграма Эндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировка Тематична-тренировка Эндшпилна-тренировка Категория: Енджините. Инсталиране Менаджер uci-протокол Топ-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализ Постоянен-анализ Сравнителен-анализ Задълбочен-анализ Безконечен-анализ Анализ-груби-грешки Автоигра Наблюдатели Категория: Самоучител.

Пространствено-преимущество Да-се-поучим-от-Тал Уловка-за-шампиони Невероятни-гросмайсторски-грешки Как-да-се-избавите-от-цайтнота Как-да-усилите-вашата-игра Способи-за-търсене-на-правилния-ход Дъска Подреждане нотация пешката коня офицера дамата топа Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Жертва-на-h7-(h2)Жертва-на-h6-(h3)Жертва-на-g7-(g2)Жертва-на-f6-(f3)Жертва-на-f7-(f2)Жертва-на-g6-(g3)Атака-по-предпоследния-хоризонталМат-по-последния-хоризонтал Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани-коментирани партии. Анализирани-партии Категория: Задачи. ЕтюдиОтидете на началната страница