Към шахматни постижения
По пътя към шахматното усъвършенстване, много от нас са изправени пред някои предизвикателства. Безпокойството преди и по време на игра, различните организационни и психологически препятствия, пречат да се съсредоточаваме, да се придържаме към плана, така също и да достигаме до поставените цели. Сега да обърнем внимание на това, как можем ефективно с тях да се справяме, за да можем в пълна степен да разкриваме своя потенциал, получавайки удоволствие от играта.

1. Как да се справяме  с тревогата.
Колко пъти сте усещали че силно нервничите преди партията и по време на игра? Между другото, някои учени смятат, че стреса помага на хората по-добре да работят, съхранявайки  своята бдителност, фокусирайки  се върху конкретна задача. Обаче в шахмата излишното вълнение все пак пречи. Някои играчи са толкова притеснени преди играта, че "прегарят" още преди да е започнала. Всичките им мисли са заети с безпокойството от изхода от играта, на фона на който те отделят малко внимание на самия процес играейки вяло и затормозено. Такива  ситуации често пъти водят до поредица от така наречените "недоглеждания" и в резултат на което до загуба.

Силното безпокойство и страха от поражение по време на игра, стават още по-разрушителни отколкото преди нея. Шахматистите започват тройна проверка на ходовете, виждат въображаеми заплахи, губейки понякога здрав разум. Такова поведение води до груби грешки, необосновани жертви и неправилно разчитани комбинации.

За да се справяте с такива психологически проблеми, използвайте някои от най-популярните прийоми: Правете тактически "разгрявки" преди партията, за да загреете. Регулярно помпейки по този начин шахматния си "мускул" вие укрепвате увереността в своите сили и се избавяте от прекомерното вълнение преди партията.
Преди самата партия и в нейния процес не мислете за крайния изход, турнирна таблица, рейтинги, медали. Съсредоточавайте се върху това, какво ще произлезе  на дъската (тук и сега).
Пийте много течности, за да избягвате обезводняване, правете кратки почивки по време на дълги партии. Неголемите почивки позволяват да се спестява енергия и предпазва от разфокусиране.
Някои играчи говорят за положителния ефект от кофеино съдържащите  продукти за снижаване на шахматния  стрес. Но това е строго индивидуално, всеки организъм е различен.

2. Как да достигнете епогей и да растете по-нагоре. Всеки шахматист по един път достига епогея на своето развитие. Някои го достигат по-рано, а някои по-късно, но самият момент е неизбежен. И това твърдение е вярно не само в шахмата, но и за повечето други видове спорт. В шахмата играча започва да застоява, когато не е в състояние да повиши уменията и рейтинга си въпреки интензивния режим на тренировка. Убедени сме че вие така или иначе сте запознати  с тези явления, ако достатъчно отдавна играете шах. Интересно, какво вие бихте направили за да преодолеете тази бариера и отново да започнете да растете?

Ето някои препоръки, които биха ви помогнали да преодолеете тази бариера.
Прекратете начина на обучение по който сте свикнали. Ако настоящия метод на тренировка  не дава желания резултат, трябва да опитате нещо различно. И за да ви улесним, сме разработили систематична програма за обучение. Това ще ви позволи да преодолеете своя епогей.
Ако сте играч с висок рейтинг, ще ви бъде много по-сложно да увеличите своята игрова сила отколкото шахматисти с рейтинг 1200-2000. Тогава може да се нуждаете от личен треньор (това особено е актуално за играчи с рейтинг над 2200).
Понякога причината да не растете  може да бъде много очевидна.Например, Вие не можете да станете фиде майстор играейки против играчи с рейтинг 1400-1500. За да постигнете това, вие трябва да избирате много силни съперници. По същия начин няма да можете да увеличите своето шахматно ниво играейки само блиц.

3. Как да се справяте с организационните препятствия.
Вие може да имате на разположение най-добрите ресурси за обучение по шах, но  без съответстващата организация на тренировъчния процес, старания и постоянство, те няма да донесат никаква полза. Ако вие сте сериозно настроен, то организирайте своето обучение эфективно:
Намерете подходящите ресурси.
Отделете време за редовни тренировки и партии с реални противници -хора (желателно, немного по-силни).
Останете мотивирани и отдадени в делото.
Никога не се отказвайте от своите мечти!

Препоръки: Ако се стремите към  бързо повишаване на шахматното си ниво то е необходимо системно да работите над всеки елемент от играта: Тактика, Позиционна игра, Атакуващи навици, Техника в эндшпила, Анализ на класически игри, Психологическа подготовка И още много други.