Индекс на статията

Опростяване на позицията. Преминаване в ендшпил

Ако не ви се отдаде да реализирате материалното си преимущество в мителшпила, то един от най-простите пътища към победата - това са разумните опростявани.(размени) и преминаване в ендшпил.
Да отбележим тук някои важни моменти:
1) Най-напред на размяна подлежат активните фигури на противника - това го лишава от контраигра;
2) Преминаването следва да бъде в такъв эндшпил, в който реализацията не предизвиква големи съмнения и затруднения; в противен случай трябва да се търсят решения в мителшпила;
3) Преминавайки в ендшпил, е нужно да се оценява позицията конкретно и да се разглеждат необходимите варианти; Не бива да се разчита само на общата оценка на позицията.
За силните шахматисти е характерна високата техника на реализация на материалното преимущество. В такива позиции те като правило, не се отпускат, а обратно са хладнокръвни, акуратни към заплахите на съперника и са изцяло нащрек.

Всеки шахматист, според мен обезателно трябва да използва подобни възможности и да се опитва да разрешава проблема с печалбата без "страх" пред опростяването. (А. Алехин).

Още от първите турнирни срещи аз не избягвах преминаването в ендшпил, тъй като владеех техниката на реализация на преимуществото. Затова не изострях позицията излишно и не се стремях към эфекти, а играх, както се казва по позиция. (В. Смислов).

По нататък от конкретните примери, ще видим че не винаги веднага се разменят дамите. В всяка позиция, отговаряйки на въпросите, вие сами можете да правите избор: как да постъпите в тази или друга ситуация. Сравнявайте с това, което е станало в партията, получавайки необходимият опит за бъдещите шахматни сражения.