Индекс на статията

Кога е изгодна размяната на дамите?

4 основни момента за оценка

Александр Шека

Изкуството да се разменя е едно от най-важните умения в шахматната игра. То може да се овладее с нарастването на опита и чрез качествено изучаване на класически партии. Обаче, за начинаещите и клубни играчи такива операции на дъската могат да се окажат сложна задача. На любителско ниво болшинството от размените често пъти се осъществяват рутинно, въобще без каквито и да било «рефлекси», или на основата на прости разчети. Има даже поговорка, отразяваща отношението на много шахматисти към двустранните размени на фигури: Равноценната размяна не е "грабеж" Но все пак в шахмата всичко е устроено сложно, и всяка подобна операция неизбежно променя характера на позицията, много често в ущърб на една от страните. Особено това се отнася за ситуациите с размени на дамите.

Именно върху такива случаи ние ще спрем нашето внимание спрямо обективната оценка на предстоящата размяна на дамите. Обезателно си мислете за това, преди да се съгласявате на подобно предложение от вашият опонент.

И така, преди размяната на дамите обезателно оценявайте ситуацията на дъската в 4 этапа:

1. Оценявайте своето статично положение. Ако имате пешечни слабости или слаби полета, то е много вероятно, размяната на дамите да облекчи задачата на вашият съперник при атака, насочена по тези слаби места. В такъв сценарии е по-добре да запазите дамите на дъската, за да създавате активна контраигра.

2. Оценявайте позицията на противниковият цар. Ако царят на вашият опонент е отслабен, уязвим и потенциално подложен на атака, винаги запазвайте дамите. Даже ако имате минимално материално преимущество, да речем, пешка, ние съветваме да оставяте дамите на дъската, за да можете това преимущество да превърнете в нещо повече.

3. Оценявайте потенциалната активност на оставащите фигури в эндшпила. Проанализирайте - фигурите на вашият опонент и дали ще бъдат много активни след размяната на дамите? Например, остава ли неговият цар близо до центъра? Ще може ли вашият съперник да получи инициативата, да движи пешки защитаващи неговият цар? Ще могат ли неговите топове да играят главна роля?

4. Оценявайте пешечната структура. Ако при вашият опонент пешечното болшинство е на фланга на който е неговият цар, то с дами на дъската на него ще му бъде сложно да движи тези пешки. Преди да размените дамите, помислете за възможният эндшпил. Заслужава ли си да инициирате такава размяна? Естествено, вие също трябва да разглеждате възможността за размяна на дамите в собствен интерес, просто използвайки логиката на четирите пункта, указани по-горе. Например, ако вашият цар е отслабен, опитайте се да размените дамите. Разбира се, представената по-горе схема е достатъчно проста и рутинна за майсторите, чиято интуиция вече е развита до много високо ниво. Тези на пръв поглед прости предимства и недостатъци при размяната на дамите често пъти остават незабележими за играчи с много нисък рейтинг.

Нека сега да разгледаме няколко примера с ситуации в които е нужно да се знае за размяната на дамите.