Индекс на статията

Сдвоени пешки по вертикала F: Да избера, или не?

Повечето шахматисти ще се съгласят че удвоените пешки обикновено са слабост. Те могат да дадат на нашият опонент ясна цел за атака и да заставят нашите фигури да преминат към пасивно състояние. Също е общоизвестно че те могат лесно да бъдат атакувани, а в ендшпила с тях е неудобно да се играе, казано иначе, все едно играеш без пешка.

Обаче, има ситуации в които те не могат да бъдат атакувани, те контролират важни полета в центъра и ни помагат да построяваме атака; в този случай те се считат вече не слабост, а преимущество.

Тук ще видим някои примери, как сдвоените пешки могат да станат опасно оръжие. За тази цел ние сме подбрали особеният тип удвоени пешки — пешки при малка рокада.

Нас са ни учили, че е желателно да отслабваме структурата около неприятелският цар, и какво може да бъде по-добро от това, да му сдвоим пешките по линията "f"? Това със сигурност е голямо предимство при разностранни рокади, но когато двамата играчи рокират по царския фланг, то това не е толкова просто. Разбира се, слабостта си остава слабост, и обикновено е желателно да се избягва, но ние сме избрали няколко игри, в които на силните играчи им се отдало да превърнат такива пешки в преимущество.

И така, нека да видим в кои случаи можем да позволим на съперника да наруши нашата структура и да удвои пешките ни по линията "f": 1. Когато можем да използваме полуоткритият вертикал в своя полза и да създаваме заплахи по неприятелския цар. Това, вероятно, е най-популярната причина, за която играчите са готови да играят с удвоени пешки по линията "f". Но на вас е нужно правилно да оценявате позицията и да сте убедени че вие първи започвате да атакувате. Ако съперника има достатъчно фигури по царския фланг и той може да създава заплахи то позицията може да стане опасна.

За илюстрация на тези мисли ние избрахме партията на Морозевич с черните против Юдит Полгар. Такива сдвоени пешки възникват често в избрания от тях вариант, но така или иначе, за черните било необходимо да намерят правилният план, така че да компенсират лошата си структура.