7 причини да не играем 1. d4
От първия момент в който ние започваме да се състезаваме в шахмата, ние разбираме колко е важно да имаме солиден дебютен репертоар. След като обаче си поставим за цел да го създадем, ние разбираме, че това не е толкова просто, колкото изглежда. Преди да преминете към сложните теоретични линии, вие трябва да решите как всъщност да започнете играта. За да направите това, препоръчваме ви добре да прецените своя стил на игра и вида на позициите които вие предпочитате да играете, да разглеждате множество игри и след това да изберете това начало което ви подхожда най-добре. За да ви помогнем да оцените по-добре себе си  и да вземете правилното решение, тук ние ще приведем няколко причини, защо не трябва да започвате партията с 1. d4.

1. Стратегическа битка
Ако вие обичате да атакувате  и винаги търсите усложненията, то това вероятно, не е за вас. Болшинството от мителшпилите, възникващи след 1. d4 се нуждаят от маневриране и добро позиционно умение. Тук играта е основана на планове, а не на точен разчет. Важно е  добре да разбирате основните стратегически елементи (слабости, създаване на слабости, двойка офицери и т.н.) и да знаете как да ги използвате  на практика.

2. Равни мителшпили
С изключение  на няколко дебюти, такива като Староиндийска защита, в която играта може да се заплете, болшинството от позициите при 1. d4 са равни или само малко по-приемливи. Това не означава че непременно те автоматично  завършват с реми; Всъщност, много от партиите приключват резултатно. Трябва обаче да бъдете търпеливи  и да се опитвате да натрупвате малки предимства, които в крайна сметка да ви помогнат да получите много по-добра или даже спечелена  позиция.

3. Високи шансове за реми
Както споменахме по-рано, получените в мителшпила позиции обикновено са равни, и понякога включват значителни опростявания. Въпреки това разбира се, има начини да избягвате  това, в зависимост от вариантите  които бихте избрали. Винаги е по-добре да знаете повече от един вариант  и да го избирате в зависимост от противника.

4. Закрити позиции
В сравнение с позициите след 1. e4, позициите, възникващи  след 1. d4, предполагат незначителен контакт между двете армии. В по-голямата част от времето  центъра остава закрит за продължително време, като играта може да се развива главно зад пешечната верига. Вие трябва да запазвате спокойствие  и да правите пешечни пробиви само тогава когато му дойде времето и вашите фигури са разположени на идеални полета.

5. Търпение
Както може би сте забелязали, ключовата дума досега беше търпение. Ако сте импулсивен играч, който винаги има нужда да "прави нещо", тогава вероятно е по-добре да обмислите репертоар, базиран на 1. e4. Тук импулсивните ходове обикновено създават непоправими слабости и дават предимство на противника. Тъй като центърът е затворен, може също да бъдете осъден до „живот“ в мизерия, където опонентът ви ще продължава да увеличава натиска и да създава нови заплахи.

6. Защита Грюнфелд
Ако се опитвате да избегнете многото теория, играейки 1. d4, тогава този отговор ще ви докаже, че грешите. Текущият статус на този дебют е неясен, и Петер Свидлер е един от основните виновници за този "безпорядък", тъй като той на практика опровергава хода 1. d4. Теорията непрекъснато се развива и играчите с черните се опитват да намират нови начини с които да затрудняват белите с този доста неудобен за тях дебют.

7. Славянска защита
От дебютите издържали проверката на времето, Славянска защита  все още не е опровергана. Тук за белите е доста трудно да намират вариант, който дава предимство. Играта на черните е доста проста и идеите са ясни. Тази защита стана популярна на най-високо ниво и това, както се досещате, само увеличава количеството теория, която трябва да се изучава. Така че, отново ако не планирате да прекарвате много време в изучаване на варианти, трябва да помислите как да заобиколите този дебют.

Да обобщим:
Всяко начало винаги ще има своите плюсове и минуси и след като започнете да го изучавате, най-вероятно ще откривате нови неудобства. Най-добрият съвет би бил да запазвате известна гъвкавост, като сменяте ходовете 1. d4 с 1. e4 (така можете да избягвате този  или друг дебют) в зависимост от вашето настроение и предпочитанията на опонента.

Препоръка: Ако се стремите към рязко увеличаване на вашето шахматно ниво, то е необходимо системно да работите над всеки елемент от играта.