7 причини да не играем 1.e4
Александр Шека

Откакто играем шах, сме изправени пред вечната дилема да изберем първия си ход. Тези играчи с позиционни пристрастия предпочитат да играят 1. d4 или 1. c4, докато тези с чувство за тактика неизменно избират 1. e4. Днес шахматната игра се промени много и появата на мощни енджини промениха всички догми от миналото относно начина по който се възприема дебюта. Например, нашият стил може да се приложи към всеки дебют; може да се играе позиционно 1. e4 при който има огромен избор за това. Може да се направи обратното: 1. d4, което  може да доведе до изключително остри позиции. Това можем да видим например в игрите на Мамедяров; той обикновено започва с 1. d4, но вместо да печели чрез позиционен натиск, той създава тактически хаос в повечето от своите партии, напомняйки известните игри на Tal. Въпросът тук е че противно на това, повечето начинаещи смятат че e4 или d4 определят стила на игра. Да поясним този неголям момент, в тази статия аз  искам да ви дам седем причини поради които не бива да играете 1. e4. Повечето от тези мисли са мои собствени виждания  и разбира се, са отворени за обсъждания.

1. Обем на теоретични знания
Един от проблемите с 1. e4 се заключава в това, че вие трябва да бъдете добре подготвени против всеки дебют. Повечето от основните защити са разработени в дълбочина, а второстепенните линии са пълни с трикове. Независимо от това дали играете спокойно или предпочитате тактически остри позиции, вие трябва много добре да знаете какво искате. По принцип, за амбициозния играч това не е проблем, но помислете, колко време това ще ви отнеме; Може би желаете да се съсредоточите повече върху изучаването на другите этапи от играта?

2. Ранното противопоставяне
Този момент е свързан с предния пункт. След 1. e4 всичко се развива  твърде бързо; Черните могат да започнат борба за инициативата от самото начало. Вземете като пример Френска защита и защита Алехин, без да говоря за Сицилианска или Скандинавска защита. Такива отговори от черните могат да бъдат много неудобни, ако на вас не ви достигат теоретични знания. Проблема с преждевременните стълкновения не е само в това че черните могат да се борят за инициативата, но и в това, че фигурите им са в контакт и имат добър шанс за опростяване на позицията, което може да изсуши играта. Разбира се, това се решава с познаване на голямо количество теория. Следващите пунктове - това са конкретните проблеми над които вие трябва да работите, ако се готвите да играете 1. e4 на средно или по-високо ниво.

3. Берлинска защита в Испанска партия
Берлинска защита против Испанска партия — една от най-сложните защити за пробиване; На този етап няма някакви препоръки. Белите могат да избират между небалансиран эндшпил, в който те имат болшинство на царския фланг, а черните два офицера. Такива ендшпили са благоприятни за по-силния играч. Основната алтернатива е 4. d3, но отново тук черните имат огромна свобода за избор.

4. Вечният Найдорф
Възможно това да е най-изученият вариант от Сицилианска защита. Тези които обичат този вариант за черните, постоянно го изучават, намират новинки и т. н. Междувременно когато изучавате 1. e4, вероятно бихте започнали именно с тази Сицилианска. Това е най-популярната и опасна система в Сицилианска защита, и вие просто бихте искали да я "размажете".. За щастие, Найдорф остава трудно оръжие, и независимо от това, каква линия ще изберете против него, бъдете готови за усвояване на маса теоретични варианти. Моята препоръка е да заобикаляте този дебют.

5. Липса на гъвкавост
Има още един фактор - липса на избор след 1. e4. Това начало е по-малко гъвкаво, от другите дебюти, да речем 1. d4 1. c4 или 1. Nf3 които могат да се трансформират  един в друг. След 1. e4 вие винаги можете да бъдете немного подложени на дебютни изненади. Например, на вас ви предстои важна партия и вие сериозно се подготвяте  за  Сицилианска защита на противника, а на дъската получавате 1. e6 и на вас ви се налага да играете остра Френска защита.

6. По-малко възможности за творчество
Тъй като 1. e4 е изучавано и играно толкова много, е особено сложно да проявявате изобретателност в дебюта. “Странните” ходове не са просто странни, те са направо лоши. Белите имат много малко възможности за отклонения от основните варианти от Испанска партия или Италианска против 1... e5; Същото се случва и с Френска или Сицилианска защита. Така може да се обясни защо такива креативни играчи като Мамедяров, Раппорт или Джобава, всички с силно тактическо чувство, не често играят 1. e4.

7. Повтаряне на модела
С голяма вероятност при първи ход 1. e4 вие постоянно играете един и същ тип позиции. Същите структури, същите тактически мотиви и т.н. Отрицателната страна е очевидна; Човек не може да се усъвършенства извън определени ситуации, а положителната страна се заключава в това, че ако вие овладеете нещо много добре, то ще можете да станете супер силни и това е всичко което е нужно за победата.

Изводи:
Моята основна препоръка за турнирния играч е да бъде възможно най-непредвидим. Добре е да променя вариантите и да играе различни стилове не само за да избягва подготовката на опонента, но и за  да разширява своето разбиране за шахмата. Идеалното  е да комбинирате 1. e4 с 1. d4 и да имате по-добра представа за шахмата като цяло по време на игра.