Полезни и вредни навици на шахматистите

Шахматистите, като всяка общност, обединена от някоя тема, имат определен набор от сходни навици. В списъка по-долу със сигурност ще откриете присъщите за вас. Някои от тези навици дори могат да се нарекат полезни, но ние ви съветваме да се отървете от повечето от тях още сега и ще бъдете по-добре!

1. Навикът да играете редовно онлайн блиц. Много шахматисти обичат да играят онлайн блиц: той е стремителен и дава скорост с минимални усилия. Но в същото време това абсолютно не е като игра на дъската. Затова трябва сериозно да се замислите дали да се отървете от този навик. В крайна сметка той може сериозно да навреди на вашето "класическо" шахматно мислене.

2. Следете турнирите на живо по света. Сега с приложенията на смартфоните е много лесно да следите всякакви турнири в различни части от света. Дори майсторите на шаха са пристрастени към тях. Сам по себе си този навик не е лош, особено ако не се „комбинира“ със следните от нашия списък.

3. Включване на енджин по време на игра. Дори гросмайсторите често не могат да устоят на изкушението да проверят позицията с помощта на енджин. Но ако правите това редовно, вие „подхранвате“ мързела си и губите способността си да мислите ефективно на дъската. Значи това е лош навик!

4. Анализ на собствените партии с помощта на енджин. Колко често вашите опоненти след партията когато сте спечелили, са казвали че са Имали плюс 1 или плюс 5 и според компютъра са печелили напълно. Като цяло имаме лоши новини за тях. Шахматист, който твърди след игра, че е имал „плюс 5, защото компютърът казал така“, не е научил нищо от партията. От гледна точка на развитието е много по-ефективно да анализирате състоялата се игра с противник, или сами, но без енджин.

5. Не прилагате прочетеното от шахматните книги в практиката. Може да бъдете затрупани с теория и каква е ползата от книжното богатство, ако не го прилагате в практиката?

6. Да бъдеш обсебен от дебютите, и постоянно да ги променяш. Фокусирането върху само една дебютна фаза вреди. И не рядко е съчетано с отсъствието на ясен план за своето развитие. Много от тези играчи имат подобен модел на поведение: например, когато Каруана спечели остър Найдорф, те изучават играта и искат да играят Найдорф. Но на следващия ден Накамура печели скандинавска защита и същата история се повтаря. Разбира се, такова мятане в крайна сметка не води до нищо добро.

7. Навикът да се стои докато противника мисли. Изглежда, че този навик се предава от шахматист на шахматист, докато това много малко не го правят. Разбира се, много е трудно да се седи неподвижно с часове и понякога просто трябва да се раздвижим. Но ако го правите твърде често по време на игра, можете да загубите концентрация.

8. Разходка преди и след кръговете. А това е добър навик в всяко отношение. Кратката разходка преди играта за да останете на саме с мислите си, може да бъде полезна. Същото може да се каже и за упражненията след играта - да се изключите  от вече състоялата се партия и да планирате следващият ден.

9. Бъдете активни в социалните мрежи по време на дълги турнири. Нашите предци не са имали проблем с пристрастяването към джаджите, но в съвременното общество това го има. А шахматистите не са застраховани от това. Прекомерната активност в социалните мрежи по време на дълъг турнир не ви позволява да се съсредоточавате напълно върху основното събитие. В големия шах няма дреболии, а в дългите „маратони“ е важно да се поддържа концентрация. Така че изключете интернета!

10. Допълвайте енергийните запаси по време на игра. В наши дни даже шахматните гурута често включват в играта энергийни блокчета, плодове или шоколад. В края на краищата много от партиите продължават особено дълго и по-добре да избягвате изтощаването на "батериите", което може да доведе до грешки. Така че леката закуска е добър навик.