7 важни правила за игра в мителшпила
Избягване на позиционни грешки

Изучаването на мителшпила и разбирането на най-важните позиционни мотиви са ценни ключове към съвършенството в шахмата. И въпреки че начинаещите играчи отделят значителна част от времето си за дебютна подготовка, разликата между опитен шахматист и начинаещ, като правило, се усеща по време на мителшпила и ендшпила. Лесно е да се направи позиционна грешка срещу силен опонент и за да не изпадате в такава ситуация, ще обърнем внимание върху 7 важни правила за игра в мителшпила.

1. Обръщайте внимание при изменение на пешечната структура.  Едно от най-важните правила при позиционна игра е, че плана за игра обикновено се избира в зависимост от пешечната структура. Тя може да се променя по време на цялата игра. Извършват се размени, а с тях и промени в пешечната структура. Винаги обръщайте внимание на това и не забравяйте, че вашите планове трябва да се променят съответно.

2. Поддържайте напрежението. Напрежението в центъра е още един важен аспект в мителшпила. Играч който се отказва от него, обикновено губи преимуществото и рискува да попадне в по-лошо положение. Това е нещото което винаги трябва да помните по време на игра, избягвайки позиции в които вие ще бъдете под натиск. Старайте се да задържате напрежението колкото се може по-дълго и избирайте подходящият момент, за разреждането на обстановката.

3. Търсете промеждутъчни ходове. Промеждутъчните ходове да се намерят е сложно, особено ако не ги търсите в позицията. Старайте се да не играете бързо, спрете за момент и потърсете още ходове-кандидати. Автоматичните ходове – такива, като повторно вземане, са точният  момент, когато е най-вероятно да пропуснете промеждутъчен ход. Затова се постарайте да направите още един бърз оглед преди да направите поредният ход.

4. Усилвайте позицията на своите фигури. Добрата позиция изисква отлична координация на фигурите. При подготовката за атака също е нужно централизирани, добре разположени фигури. Това означава, че вие винаги трябва да търсите способи за подобряване положението на вашите фигури. Включвайте тези които още не са встъпили в битката и се постарайте да им намирате по-подходящи полета.

5. Винаги следете заплахите или идеите на вашият опонент.
Добрият мителшпил не е само търсене на добри планове и тяхното успешно изпълнение. В края на краищата, пред вас е противник, който се опитва да направи същото и затова вие трябва да разкривате и неговите идеи. Точно тук е уместна профилактиката - игра против идеите на вашият съперник. Понякога е нужно да се постави собствения план на пауза  и да се възползвате от момента, за да попречите на опонента да прояви активност или да реализира своята идея.

6. Определяйте силните и слабите страни на позицията. Важно е всеки път когато разработвате план, да имате ясна цел за атака. За да го намирате, търсете слабите места в позицията на вашият съперник. Това могат да бъдат слабите полета, слаба пешка, лошо разположена фигура, отслабен цар и др. Определяйте кои са силните страни в вашата позиция, след което сменете ъгъла. Не е по-малко важно, да знаете за слабите страни в собствената ви позиция и позицията на вашият опонент и неговите възможни планове.

7. Избягвайте създаването на ненужни слабости  в вашият лагер. В равни позиции, там, където нищо няма да произлезе, да се играе вероятно, е преди всичко сложно. Именно тук много любители на шахмата търпят поражения - независимо от това че до тук са играли добре. Не изпадайте в паника, в такива позиции! Съхранете спокойствие и не разигравайте ненужни пешечни ходове, не започвайте неоправдана атака. Подобни решения обикновено водят само до отслабване на позицията и позволяват на съперника да вземе връх.

Надяваме се че горните препоръки ще ви бъдат полезни по време на игра и вие ще можете да усилите своята игра в мителшпила.

За да разберете как да играете в мителшпила, е важно да владеете задълбочено позиционните елементи.