Индекс на статията

Как мислят шахматистите на различни нива – от 1600 до 2200?

Днес ще поговорим за разликата между манталитета на шахматистите с нисък и висок рейтинг и как той се отразява върху решенията, взети на дъската. И в процеса, както обикновено, ще дадем някои съвети как можете да подобрите играта си.

В началото на своя път играчите трябва да изучават основните тактически теми – свръзка, двоен удар и др. а също да развиват комбинационно зрение, решавайки множество шахматни задачи. Също така е нужно да усвояват основните позиционни принципи и ендшпили.

Всичко това трябва да помогне на начинаещите да достигнат 1600. До това ниво може да не се фокусират твърде много върху теорията. Но се стремете да гарантирате че основните шахматни понятия са ви пределно ясни.

От 1600 ELO обаче трябва да започнете да работите върху дебютния си репертоар. Може да не запаметявате дълги варианти. Просто си струва да формирате ясни идеи и да знаете основните планове в произтичащите позиции. Също така е много важно да решавате много тактически проблеми, за да развивате умението да пресмятате. В крайна сметка това би трябвало да ви доведе до по-високо ниво - около 1800 и нагоре. В този случай разбирането на позицията ще бъде от голямо значение.

Много играчи, достигнали това ниво, са склонни да поемат ненужни рискове, когато се изправят срещу по-силен противник. Какво имаме предвид? Че решенията на такива шахматисти често се определят от предпочитанията им за атака, дори ако позицията на дъската изисква предварителна подготовка или съвсем различен тип игра. В резултат на това се получават уязвимости, от които играч с по-висок рейтинг определено ще се възползва. Вземете например тази позиция: Nunez de la Cruz (1811) – Sgircea (2267).