Най-добрите шахматни жертви в изпълнение на Михаил Тал

Михаил Тал, осмият световен шампион по шахмат, е добре известен със своя агресивен и изобретателен стил на игра. Неговата способност да пренася играта на своя собствена територия, непредсказуемият му стил и впечатляващите тактически идеи, които намираше в своите игри, му спечелиха прозвището "Магьосникът от Рига". Повечето от неговите партии са пълни с тактика и луди атаки, но това, което го направи толкова известен и дори предизвикващ страх за колегите му шахматисти, бяха интуитивните му жертви. Той обичаше да играе за инициативата и не се страхуваше да жертва материал за това. В неговите игри ще откриете много некоректни жертви, но по-често, дори ако компютърът показва ясно (а понякога и решаващо) преимущество за противника, позициите остават сложни и неясни.

През годините той е изиграл много шедьоври и е показал много красиви жертви. Трудно е да се изберат най-добрите, а списъкът със сигурност ще варира от играч на играч, но в тази статия ще ви покажем някои от тези които ни направиха силно впечатление.

Един от дебютите които често играл Михаил Тал - това е Бенони, и ако вие сте негов фен, ние горещо ви препоръчваме да изучавате неговите партии. Той е демонстрирал много блестящи идей, а една от знаменитите му партии - неговата победа над Гургенидзе. В следващата позиция черните току-що са играли ... Ng4, привидно насочвайки се към полето "e5". Белите отвърнали 14. h3, и Тал разкрил своята идея:

Ида завършим тази статия с още една красива победна тактика, но този път против легендарния Мигел Найдорф. В следващата позиция, белите имали форсирана последователност от ходове, която печелела партията. Решението ще видите по-долу, но преди това да пристъпим към играта, отделяйки няколко минути за размишления над последната диаграма. Това действително е красива комбинация. Насладете се!