Източник: www.thechessworld.com

Трябва да знаете тези позиции и затова искам да посветя тези редове за начина на игра на топ срещу офицер. Това е един много важен ендшпил който често пъти неправилно се разбира от играчи на клубно ниво. Този ендшпил не е толкова сложен, колкото си мислите, но той изисква известни познания и прецизност. В крайна сметка може да не е най-често срещания ендшпил, но има голям шанс да го срещнете в някои от най-важните игри. Независимо от страната, на която играете, има два вида позиции които трябва да знаете. Първата е "типичната крепост": Как да я построим и как да я защитаваме. Втората е точно обратната: Как да атакуваме крепостта и как да я "пробием", да спечелим офицера или да матираме царя. Първото и най-важно правило за защита в този тип позиции е преместването на царя в "безопасния" ъгъл. Безопасен ъгъл е този,който е противоположен на цвета на вашия офицер.

Пример №1.

Пример №2.

Какво се случва ако защитаващата се страна не достигне правилния ъгъл и бъде принудена да отиде в грешния? Белите побеждават защото в сравнение с предните примери черните попадат в цугцванг.

Пример №3.

Нека разгледаме един по-сложен пример.

пример №4

В този пример научихме как може да се спечели и какъв да бъде опита за защита. По-силната страна често печели с двоен удар по противниковия офицер и последния вертикал, а защитаващата се страна се опитва да скрие офицера си зад царя. Това е важна идея, но в тази позиция белите все пак печелят.

Пример №5.

Правилен ъгъл и бяла пешка на h4. Сега, когато почти станахме експерти в този ендшпил е време да продължим напред и да анализираме в детайли още по-сложна позиция. Преди да прочетете, оценете позицията и опитайте да намерите печелившия план за белите (ако мислите, че белите печелят тук) или план за реми за черните (ако имате склонност да мислите, че това е реми). Защо е толкова важно да мислите сами, преди да научите правилната техника? Причината е проста. Когато видите решението с прилично обяснение, просто смятате, че е лесно и разбираемо. Обаче, когато се опитвате да го разберете сами и евентуално не успеете да направите това, обърнете повече внимание и запомнете идеите още по-добре.

пример №6.

Ако пешката беше на h2, h3 или h4 белите могат да спечелят, тъй като белият цар минава зад топа през полето "h5", без да позволява на противниковия цар да отиде в ъгъла, както видяхме в предния пример. Вижте разликата между офицера на "e4" и "c4":

Диаграма №7:

Извод:

Аз съм склонен да мисля че тези позиции са най-важните в ендшпила топ срещу офицер. Ако ги познавате и разбирате добре, лесно ще прецените дали трябва да влезете в един от тези ендшпили след размяна на фигури. Смятам че е невероятно важно не само да имате добри умения да разигравате такива ендшпили с материално предимство равни или по-лоши, но и да познавате теоретичния компонент, така когато достигнете такива позиции при изчисляване. Не е нужно да пресмятате много. Вместо това можете да спрете и да я оцените според вашите знания, въпреки че ендшпилната теория е огромна.