Фигурна активност в топовните ендшпили

Александр Шека

Инициатива - това е шахматен термин с който всеки шахматист трябва да бъде запознат. Контролирането на позицията, воденето на играта към това което желаете и принуждаването на опонента постоянно да бъде нащрек е това към което трябва да се стремите в всяка игра. За инициатива трябва да се стремите в продължение на цялата партия, включително и в ендшпила. Може би най-важното е да владеете инициативата в эндшпила, когато играчите са изморени. Ако съперника се намира под натиск, то той може много лесно да сбърка. Сега да разгледаме топовен ендшпил от неотдавна играна партия, който ще ни даде отличен майсторски урок за техника в играта.

Позицията от която ще започнем е абсолютно равна, и много от вас ще кажат, че това е елементарно реми. Ние сме съгласни с тези които смятат че това трябва да е реми, но белите през цялото време притискат съперника и благодарение на своите по-активни фигури, контролират ситуацията.

Първият важен момент в ендшпила който ни интересува. В равна позиция който първи успее да активизира своите фигури, той ще има по-големи шансове на победа.

Още един важен момент в партията в който белите продължават да усилват своята позиция. Топа им е активен, царят им също е активен и затова следващата крачка е да зафиксират слабостта на "a6", придвижвайки своята пешка до "a5". Този план създава коварната заплаха - своевременното (Rb7 с последващо Rb6, позволявайки да преминат в спечелен ендшпил). Черните трябва да бъдат нащрек и да бъдат уверени че могат да посрещнат тази идея в всеки момент с помощта на ...Rc5. В заключение, белите са готови още повече да ограничат положението на черните, премествайки своята централна пешка до "e4", с последващо "e5", ако черните го позволят. В партията това не се е случило, тъй като черните сами играли ... e5, но след този ход полето "d5" станало достъпно за топа, което дало на белите нови идеи.

В края на краищата на белите се отдало да "изядат" пешката на "a6". Да видим как това е станало.

{p>Ние решихме да покажем тази партия, тттъй като това е отличен пример за това как лесно вашият опонент може да сбърка, когато вие през цялото време играете активно и го държите под контрол. При правилна игра този ендшпил е реми, но както вие видяхте, даже за ТОП играчи не е лесно да се защитават продължително време. Настъпва умора и се появяват грешките.