Индекс на статията

Дамски ендшпил

Добре известно е че познаването на ендшпилите винаги е било ключов фактор за успешният играч. Пример за това е Капабланка, един от най-добрите играчи за всички времена, който е играел отлично ендшпила. Той винаги е защитавал идеята, че човек първо трябва да се научи да играе ендшпила, за да се самоусъвършенства. Робърт Фишер, който беше известен със своите дебютни новинки и енергична игра в мителшпила, всъщност беше виртуозен играч и в ендшпила.

В действителност обаче не всички начинаещи и средно напреднали играчи следват този съвет. Това може да се случи по различни причини, но ние смятаме че има 3 основни причини, поради които шахматистите избягват да изучават ендшпилите: Решенията за хода на играта се вземат в дебюта /мителшпила, което означава, че изучаването на ендшпила не е приоритет. Резултатите не се виждат веднага. Една от основните разлики между изучаването на дебюта и изучаването на ендшпила е че в първия случай можете да видите резултатите веднага. А в втория може да са необходими няколко партии, преди наистина да можете да тествате знанията си за който и да е ендшпил. Нашият съвет е да изучавате ендшпилите колкото е възможно повече. В съвременния шахмат, където може да се срещне почти всеки дебют, силната игра в ендшпила може да бъде ключът към успеха. Ще бъдете много удивени ако знаете колко силни играчи започват да играят много по-слабо, когато настъпва фазата на ендшпила.

В тази статия ще обърнем внимание на дамските ендшпили, като започнем с игра, която е възникнала от един от шампионатите на Палма-де-Майорка. Ендшпила изглежда като лесен за постигане на ремито. В крайна сметка обаче по-слабата страна е загубила, защото не е знаела какво да прави. След като проучихме база данни с дамски ендшпили, стигнахме до извода, че играчите допускат множество еднотипни грешки.