Индекс на статията

5 Оригинални дебютни идеи

Александр Шека

Съвременният шахмат е спорт, който изисква увереност, навици, задълбочени знания и отлична памет. Разбира се, така е било винаги, но с появата на компютрите в шахмата, тези три фактора станаха още по-важни, от преди. Днес много шахматисти стават жертва на чрезмерно използване на компютрите. Те качествено заучават дебютите наизуст, следвайки стъпките на своите предшественици, без да си задават въпроси в началния стадий на играта. И напразно - днес както никога по-рано в дебюта се губи креативността! В същото време е все по-сложно да бъдеш оригинален играч. За да получите заряд за вдъхновение, да погледнем в миналото и да разгледаме оригинални дебюти от знаменити шахматни титани. Възможно, по този начин да презареждаме възприятието на собствената си игра, и да видим, как можем да прилагаме подобни редки идеи в своите партии. Честно да ви кажа че някои от вариантите по-долу, имат лоша репутация, и не без основание. Но в това се заключава и главното преимущество на креативния стил на игра – възможността да се отклони опонента от познатото, въвеждайки партията по-далеко от класическата теория!


Възможно, отначало това да е било като шега, но хода 2. Na3 бързо се разпространил сред шахматистите. Технически, неговият автор не е Вадим Звягинцев, но той бил първият гросмайстор, който го играл и спечелил партия против Халифман. Говорят, че Халифман действително се разсмял на дъската, когато видял, че неговият съперник изиграл 2. Na3.

От както тази партия се играла, хода 2. Na3 станал много популярен, и започнали да го използват супер силни играчи, такива като Малахов, Сасикиран, Шабалов и много други. В наши дни към този вариант е нужно да се отнасяме сериозно, както и към всяка Анти-Сицилианка.


Вероятно всеки любител на шахмата е запознат с тази партия, независимо от това, дали помни или не ходовете. На всички е известно че Майлз победил Анатолий Карпов с хода 1... a6 против 1. e4. Идеята е доволно проста – черните желаят да играят (b5, Bb7, след което e6 и c5 с позиция от Сицилиански тип). Очевидно, че белите имат повече от един път към преимуществото, но в дебюта играта не може да бъде решена,, това е битка за мителшпила. Майлз спечелил партията и повече никога не е играл 1... a6.


Михай Шуба против Испанска партия 3... Qe7.

Испанска партия - безусловно е най-популярното оръжие за белите против 1... e5. Трудно можем да си представим, че черните могат да минат без многолетните отъпкани пътища в този дебют. Обаче, румънският гросмайстор Михай Шуба от време на време играл 3... Qe7 с нелоши резултати. Идеята на черните се състои в това, да играят 4... Nd8 с последващото (c6 / d6) получавайки позиция от рода на защита Филидор / Пирц.


В 2015 г. Коваленко спечелил силният Мемориал Найдорф с хода 2. Be2 против Сицилианска защита. Плана се заключавал в това, да се продължи с (f4-Nf3-d3) и т.н. в зависимост от разположението на черните. Този план бил известен и преди, но в друг порядък от ходове: 2. d3 или 2. f4.


Идеята Qa5 против Алапин принадлежи на доктор Зигберт Тарраш, който спечелил партия срещу Сайман Алапин в Виена през 1898 г.. Черните нарушават дебютните принципи така че да попречат на директните намерения на белите да играят (d2-d4). Някои гросмайстори използвали този прийом в турнирната практика. Един от тях бил Сергей Мовсесян. Легендарният Олег Романишин също го използвал в своите партии. Разбира се, (Qa5) има доста съмнителна репутация, но за бърза контрола или против неподготвен противник това е напълно възможен избор.

Надяваме се този материал да ви е харесал и вие да сте узнали за себе си нещо ново от разгледаните по-горе партии. Да подчертаем, че ние не препоръчваме нито един от тези варианти. Нашата цел е просто да покажем разнообразието на неочакваното оръжие, което може да се използва в зависимост от вашите планове.

Съвет: За да подобрите своята игра, на вас ще ви е необходимо не само да изучавате дебюта, но и да се съсредоточавате върху позиционното разбиране и върху играта в эндшпила. Ако желаете по-добре да играете ендшпила, ние ви предлагаме да изучавате често срещани ендшпили. Изучавайки ги на вас ще ви бъде по-лесно и няма да ви се налага да гадаете печелившия подход. Вие просто ще прилагате усъвършенстваната техника.