Индекс на статията

Вариант Дракон: Югославска атака

Вариант Дракон от Сицилианска защита все още остава един от най-привлекателните варианти за черните против 1. e4, особено на клубно ниво и начинаещи шахматисти. Играчите харесват агресивния характер на този дебют. Черните развиват своя офицер по големия диагонал с намерението да се борят за инициативата от самото начало на играта. Динамичният характер на този дебют привлича любителите на шахмата, но в същото време отблъсква по-опитните гросмайстори и това е свързано с това, че гросмайсторите обикновено се стремят да избягват варианти в които играта е остра или двуостра, защото риска от загуба се увеличава. Винаги се е считало, че ако белите се стремят да получат преимущество в вариант Дракон, то те могат това да направят само с Югославска атака. Основната идея на Югославска атака – рокада по дамския фланг и атака по царския. Трябва да се отбележи че това не е единственият план за белите, те също могат да играят в центъра.

В рамките на този материал ние подбрахме няколко партии, които ще ви покажат основните моменти от този фантастичен вариант за черните. Надяваме се че ще се вдъхновите при изучаването на този дебют.

Да започнем с партията между Лембит и Веселин Топалов, Москва 1994 г. В нея ще видите много тактически прийоми, противодействие на заплахите и разбира се, типовата жертва на качество, на която се надява всеки Драконовец!