Индекс на статията

Сицилианска защита: Ускорен Дракон за черни

Автор: GM Мартин Лоренсини

В две части, GM Мартин Лоренсини ще ни представи пълен репертоар за черните в Сицилианска защита - вариант Ускорен Дракон.

В част 1 се разглежда система Мароци, а В част 2 се анализира система с 5. Nc3

Ускорен Дракон е един от основните варианти за черните в Сицилианска защита. Против него белите имат два основни варианта: Да построят мощен център посредством 5. c4 (така наречената Система Мароци разгледана в първа част), или по-агресивното 5. Nc3 (част 2), което може да доведе до много сложни и тактически позиции. Важно е да се уточни, че след 5. Nc3, черните имат много възможности, преминавайки в обичаен Сицилиански Дракон B70/79.

Част 1.

Система мароци: Доминация по черните полета

Ако сте "Сицилиански" играч, то вече сте запознат с структура Мароци. Много често тя се използва от белите против такива системи, като Ускорен Дракон или таралеж. За нея е характерно наличието на бели пешки на "e4" и "c4" - постройка насочена към ограничаване на типичния освобождаващ пробив от черните (d6-d7-d5). Обичайният план на белите се състои в това, да контролират центъра, държейки черните в пасивно положение и да ограничават тяхната контраигра, прикривайки възможните пешечни пробиви (към които те се стремят). Обаче тази система не е безопасна за белите – черните имат няколко перспективни планове за избор. Тук ще обърнем внимание върху доминацията по черните полета, към която обикновено се стремят черните, ако това позволяват белите.

Първо, един от основните планове за черните против построението на белите е да разменят коня на "d4", продължавайки с (Nf6-d7), отправяйки се към полето "c5" и едновременно предлагайки размяната на чернополните офицери. Обичайния отговор на белите се състои в това, да съхранят офицерите на дъската, отстъпвайки своя на "e3". Позицията след (... nd7). Какво произлиза след размяната на "g7"? Преди всичко белите остават с лош белопол офицер. А това означава че черните могат да се стремят към по-добър за тях ендшпил, - кон против офицер, където те ще оказват натиск, а белите трябва добре да се защитават, така че да поддържат баланс.

Второ, черните имат още една силна идея – да създадат господство над черните полета. Обикновено това се постига с дама на "b6" (помнете, че даже ако белите поставят своята дама на "d4", размяната е в полза на черните с пешка от "e7" на "e5" и кон на "e6" през "c5". От тук той може да стъпи на "d4" или на "f4", в зависимост от позицията. Много често позицията на белите става неудобна и сложна за игра, като в това време черните правят логични ходове. Пример за такава игра можем да видим от следващите партии.: Идеята с размяната на чернополите офицери винаги трябва да бъде в главата ви, тъй като понякога това може да бъде постигнато с неочаквани способи.