Индекс на статията

Съвременна защита за черни
Михаил Марин

Една от най-важните стъпки за шахматиста се явява избора на дебютен репертоар, който да се превърне в негово надеждно оръжие в бъдещите партии. Има толкова много въпроси, над които е нужно да се мисли: От къде да започна, как да разбера кой дебют е най-добър и най-подходящ за мен?

Освен това, искате ли силен надежден дебют, или искате открита агресивна игра? Всички тези въпроси са важни и вие ще трябва да им отговорите.

Другата главна трудност при избора на репертоара – как да играя с черните фигури. Изглежда че белите диктуват хода на играта през повечето време и не е ясно как черните могат да вземат инициативата.

Ако все още се опитвате да намерите адекватен дебют за черните, ние ви предлагаме да погледнете към Съвременна защита, супер модерен дебют, който постепенно набира популярност. Ето няколко причини, защо той заслужава вашето внимание.

1. Черните играят на победа. Тъй като от самото начало да се осъществят размени не е толкова просто, тази защита позволява да се съхранят повечето фигури на дъската преминавайки към дълга игра с шансове и за двете страни.

2. Против този дебют е сложно да се борят, ако вашият опонент не е подготвен за Съвременна защита и ще му бъде трудно да намери добро построение на дъската. В основата на тази система лежи доволно необичайна концепция. Черните от самото начало не се борят за контрол над центъра, а позволяват на белите да го заемат с своите пешки. Обаче това съвсем не е толкова просто: Белите често пъти рискуват да прекалят, докато черните нямат каквито и да било критически слабости. Ако вашият противник сгреши и твърде много се отслаби, вие можете да нанесете ответен удар и да се преборите за преимущество.

3. Съвременна защита – това е гъвкав дебют. Ако предпочитате разнообразие и възможност да сменяте системите в всяко удобно за вас време – например, в зависимост от това, какъв съперник имате, - Съвременна защита може да стане подходящ вариант за вас. Не е нужно да изучавате два нови дебюта, а само идеите в рамките на един дебют. Съвременна защита разполага с разнообразие от построения, които вие можете да избирате. Поради това за белите е нужно добре да се подготвят за всяко от тях.

4. Този дебют води към интересни, оригинални позиции, които заслужават да се изучават. Но има много партии благодарение на които можете да изучите основните планове в дадената защита. Но в тази система има и много възможности за новинки. Вие можете да намерите и да приложите на практика своите идеи.

5. Съвременна защита — това е ниско-теоретична система, за която не е наложително да се изучава твърде много теория! Вместо това да запомняте точни ходове и дълги варианти, за вас ще бъде достатъчно да разгледате определено количество партии, намирайки плановете и да разбирате възникващите позиции. Това е прекрасна възможност да се изучава нов дебют и едновременно да повишавате своите шахматни разбирания – изучавайки структурите, плановете и другите типични идеи в мителшпила.

Ние приведохме само някои от причините, защо си заслужава да обърнете внимание на този интересен дебют. Изучете партии, играни от специалисти от определен дебют, и се запознайте с типичните планове. След това ще разберете дали той подхожда на вашият стил на игра. Ние се надяваме че вие ще откриете за себе си и други нови причини, за които Съвременна защита може да намери место в вашият репертоар!

Ако желаете да узнаете повече за Съвременна защита, ние сме подготвили пълен дебютен репертоар на основата на този дебют.