5 важни отбранителни стратегии в Карлсбадска структура

Александр Шека

Карлсбадската структура възниква след размяна на бялата пешка на "c4" за черната пешка на "e6". Преди всичко тя възниква от разменния вариант на Отказания дамски гамбит - 1 d4 d5 2 c4 e6 3 Nc3 Nf6 (или 3… Be7) 4 cxd5 exd5.

Отказаният дамски гамбит е един от най-популярните дебюти в историята на шахмата  и в дебютното противопоставяне за световната титла (Каспаров). Разменният вариант, който преминава в Карлсбадска структура е много богат на стратегическо съдържание за двете страни.

Отбранителни стратегии в Карлсбад

Карлсбадската структура предлага доволно много планове за белите. Най-популярните от тях:
Атака на малцинствата по дамския фланг (a4, b4-b5), движението в центъра (f3 и e4), Атака Пилсбери - белите поставят коня на "e5", поддържайки го с (f4), след което го използват в качеството на основа за атака по царския фланг.

Като най-популярна от по-горе споменатите се явява атаката на малцинствата, понеже е най-проста за изучаване на играта и обучение. Играта на белите е автоматична - те пробутват (b5), вземат на (c6) и ако им позволят да направят това в идеални условия, то те биха получили стратегически спечелена позиция предвид слабата пешка на "c6" и слабото поле на "c5". Този план също се явява като най-безопасният от гледна точка на белите, тъй като той не влияе на техния царски фланг.

Какво трябва да направят черните против този прост и эфективен атакуващ план на белите? Има няколко защитни стратегии и реакции, които черните могат да използват против атаката на малцинствата.

1. Добра идея за черните е да поставят своята пешка на "a5". Идеята се състои в това, да разкрият линията "a", когато белите придвижат (b4), посредством вземането (axb4). По този начин, топа на "a8" веднага се активизира. Имайте предвид че същата тази идея можете да използвате играейки (... a6), затова когато белите придвижат (b4-b5), черните вземат (axb5) и отново разкриват линията "a" за топа на "a8". Разликата се заключава само в това, че в последният случай бялата пешка вече е на "b5", затова черните трябва незабавно да решат какво да правят. В същото време както в първия случай на белите ще им трябва още един ход, за да се подготвят за предстоящото (b5).

Съвет: За да повишавате своята игра, на вас ще ви бъде нужно не само да изучавате дебюта, но и да се съсредоточавате върху позиционното разбиране и играта в эндшпила. Ако искате добре да играете ендшпила, трябва да изучавате много често срещащи се ендшпили. Изучавайки ги, на вас няма да ви е нужно да гадаете за печелившия подход, а просто ще приложите усъвършенстваната техника.

2. Черните могат чрез директен способ да спрат атаката на малцинствата, играейки (... b5). Този план има както положителни, така и отрицателни страни. Положителни моменти: Не дават на белите  да играят (b4-b5), могат да получат силен  форпост на "c4" за коня, така че да се закрие линията "c". Минуси: отслабване на полето "c5" и пешката на  "c6" завинаги. Важно е също да знаете какво би се случило по нататък в тази структура. Тъй като играта им по дамския фланг е спряна, белите ще се опитват да придвижат "e4", за да разкрият позицията и все пак да получат достъп до пешката на "c6". Оценката за отбранителната стратегия на черните до голяма степен зависи от този план - ако той се окаже успешен за белите и обстоятелствата са в тяхна полза, те ще получат преимущество, ако не, черните ще имат добра позиция.

3. Черните могат да посрещнат хода на белите (b4-b5) с удара (...c5). Това е може би най-простия план за защита, жизнеспособен както с пешка на "a6", така и с пешка на "a5". След (....c5) се получава позиция с изолирана дамска пешка, след като белите играят (dxc5). В този случай за черните е изгодно да разкрият линията "a", тъй като на тях ще им бъде нужна фигурна активност, за да компенсират своята изолирана пешка. Обикновено позиция с изолирана дамска пешка не е страшна за черните, тъй като те имат добра игра в центъра в качеството на компенсация, а линията "a" също трябва да бъде под техен контрол. Обаче, ако на белите им се отдаде да установят контрол над позицията и да подтиснат активността на черните, те ще могат да получат преимущество благодарение на добрата блокада с коня на "d4". Също е нужно да се отбележи, че (... c5) трябва да бъде преместено преди белите да могат да вземат на "c6", тоест,  след вземането на "c6" белите ще имат линията "b", което за черните ще бъде лошо.

4. С пешка на "a6" черните могат да поставят коня на "b6", посрещайки "b5) с хода (... cxb5), и след (axb5) да играят (...a5). Това е един от най-добрите планове за черните В това време когато те са отслабили пешката  на "d5", черните получават някои положителни резултати: слабата пешка на "d5" не се намира по открита линия (тоест пред нея има бяла пешка), така че тя трудно може да бъде атакувана; Те имат силен кон на "b6", който защитава пешката на "d5", а  също е готов да скочи на "c4"; Те също така имат силна проходна пешка по линията "a", поддържана от топа. Този план е насочен не само за защита, но и за собствени амбиции - черните имат своите козове в тази структура, описани по-горе, така че да не играят само за равенство.

5. Най-слабо разпространения план - движението (... a5), когато белите играят (b5). Идеята се състои в това, черните да  получат силното поле "b4", най-вече за офицера. Това закрива линията "b" и намалява инициативата на белите по дамския фланг. В случай, че на черните се отдаде да вземат под контрол линията "b", те могат успешно да използват силното поле "b4" за по нататъшна атака по дамския фланг, чрез поставяне там на топа.

Разбирането на по-горе споменатите стратегии са жизнено важни за успешната игра в Карлсбадските структури. Те са особено важни за черните, които трябва да знаят, как да се защитават от атаката на малцинствата, но също и за белите, които са длъжни да знаят, какво да очакват от своя противник. Естествено, избора на отбранителния план в тази позиция  ще зависи от конкретните обстоятелства. В всеки случай, запознаването с плановете, описани по-горе, трябва да помогнат на черните  да изберат най-подходящият за конкретната  позиция.

От линка по-долу можете да си изтеглите файла с 235 примерни партии:
https://tupalupa.net/images/karlsbad.pgn