Индекс на статията

Конят в края на дъската не винаги е лош!

Александр Шека

Истината в шахмата често пъти е относителна. Начинаещите са научени да развиват конете към центъра, където те контролират най-много полета; Това е факт. Друго което те са научили е че конят в края на дъската е позор. Това донякъде е на половина вярно. Има много примери когато конят може да бъде най-значимата фигура в битката именно в края на дъската. Познаването на всяка от тези ситуации е едно от уменията, които всеки играч трябва да развива и да изучи добре, за да достигне максималния си потенциал.

Тук ще разгледаме няколко позиции в които конят е най-добре поставен по линиите на топа. Изненадващо е колко полезни могат да бъдат полетата "a4/a5 и h4/h5" в някои пешечни структури.

Да започнем с разглеждането на някои структури: Първата пешечна структура често възниква от Сицилианска и Френска защити. Като цяло за белите е изгодно да поставят коня на полето "a4", за да оказват продължителен натиск върху пешката на "c5". Следващият пример показва, как тази маневра държи черните в пасивна позиция.


Структура 2: Контрол върху пешката (b7-b2).

Това построение често се среща в дебют на дамската пешка за двата цвята; Понякога то може също да възникне и от Френска защита. Този тип позиции е твърде разпространен и играчи с определен опит винаги биха се опитвали да използват натиска по пешката (b7-b2), ако им бъде предоставена такава възможност. Има стотици примери с такъв план - оказване на контрол над такива пешки, но като основен пример избрахме партията между Смислов и Коларов на Олимпиадата в Лугано 1968 г.


В ендшпила конят на "a5" също е досаден. Да вземем за пример партията Шуба - Глигорич, в която белите спечелили в отличен позиционен стил.


Структура 3: В атака – Френска структура

В следващия пример ще видим разпространен сценарий от Френска защита. В такива позиции основната идея на белите се състои в това, да атакуват черният цар, останал често пъти в центъра или на царския фланг, като в същото време черните се опитват да създадат контраигра на противоположния фланг и по линия "c". От гледна точка на белите, за тях е нужно първо да създадат слаби места по царския фланг на черните. Обикновено това става посредством довеждане на коня до "h5", за да заставят черните да се отслабят или да поемат сериозни отстъпки. Пример за това е партията Азаров — Салинас, Millionaire Chess Open.

Надяваме се че тази статия ви е харесала и сте разбрали колко полезни могат да бъдат понякога конете в края на дъската. Влиянието което те оказват върху позицията на съперника, се явява ключово за преценката дали да се отведе коня до края на дъската или не.