Индекс на статията

Лондон: Трети турнир Grand-chess. 4.12.2015-13.12.2015.

Участват 10 супер гросмайстори, всеки срещу всеки

Списък на участниците

Топалов, Карлсен, Каруана, Ананд, Накамура, Грищук, Аронян, Гири, Максим Вашиер-Лаграв, Адамс.

 

1-кръг

Ключови моменти

В първия ден резултатно завършила само една партия. В цайтнота Топалов за момент загубил чувство за опасност вземайки отдалечена крайна пешка, не пресмятайки напълно форсиран вариант и Гири чрез жертва на топ развил матова атака по белия цар.
Украшение на стартовия кръг станала напрегнатата среща между Грищук – Накамура, в която черните добили спечелена позиция, но в цайтнота се отклонили от верния път и в резултат на това форсирали вечен шах.
Останалите партии преминали спокойно и в не толкова вълнуваща борба.


 

2-кръг

Ключови моменти

Втория ден установил абсолютен рекорд по антирезултатност. Автора на единствената победа в турнира Гири останал едноличен лидер, а автора на единственото поражение Топалов.
Зрелище предоставил само Накамура, партията на когото отново станала най-интересната на кръга.
Двубоя Карлсен – Каруана, не оправдал очакванията.
В останалите три партии запомнящи се събития не са се случили и само Накамура с Вашие-Лаграв водили пълнокръвна борба в Бенони, повтаряйки до 20-тия ход партията (Уфимцев – Тал, 1967 г.). Първо Французина действал удачно жертвайки качество, добивайки перспективна позиция. След това той позволил на съперника да проводи опасния кон на по-добра позиция в центъра и инициативата завладели белите, и като резултат на почти пълното унищожаване на пешечния материал, се оформило реми.


3-кръг

Ключови моменти

Три партии с Берлински (с добавка една анти-берлински) вариант, не попречили за боевите игри, макар че резултатностасе свела отново до една партия. Вашие-Лаграв нанесъл на Топалов второ поражение и сега дели лидерството с Гири.
Грищук против Гири в свойствен на себе си маниер загубил доста време в дебюта (до 20-тия ход той изразходил един час). Неговите размишления не били безплодни. Гири изглежда попаднал в не толкова позната за него позиция и получил тежък ендшпил, но след това все пак фактора време си казал думата. В силен цайтнот Грищук не съумял да неутрализира контраиграта на съперника и се получило реми в топовен ендшпил.
Карлсен в свой стил се опитал да спечели точка от нищото, играейки с черните срещу Ананд и бил твърде близо до успеха. В берлински вариант, Магнус избрал страничен път. След не принципиалната реакция на Ананд, съперниците преминали в примерно равен ендшпил. Посредством прекрасния ход, 28. ... g5! Карлсен застопорил пешечното болшинство на белите, след което започнал да търси възможности за усилване позицията на дамския фланг, от които някои били доволно не очевидни. Например, тук: Последвало, 30. ... Kc8!? с идея, (b7-b6), което веднага не било изгодно поради, 31. Rd1. Сега сравнете тази позиция с тази която ще възникне след девет хода: Докато Ананд тъпчи на едно место (В подходящ момент изравнявало e5-e6), Магнус направил на своя фланг всичко което може да се направи и след, 39. ... b5 над белите надвиснал призрака на неудържимата пешка по "a". Но на контролния ход Ананд намерил страхотна идея — 40. Rb1! и сега ако се вземе на "a4", то белите ги спасявало, 41. e6+ fxe6 42. Rb7+ Kd8 43. f6. Този вариант световния шампион разчел, а да разбере че добри шансове на победа давало (жадното) 40. ... Nxe5! 41. axb5 Nxg4, не успял. За да премине контролата Магнус играл 40. ... Rh8, позволяващо на белите да се укрепят посредством, 41. Bf2, и скоро позицията напълно се опростила.
Накамура с черните в анти-берлински вариант от Испанска партия, избрал рядко продължение, 6. ... Qe7 и не успял да докаже неговата състоятелност. След това Каруана с темп поставил коня за размяна на полето "f5", получавайки така благоприятна за него структура: Прехвърляне на другия кон на блокадния пункт "e4", а пешката на "f5" лесно се защитава от нейната колежка на "g4". При спокойно развитие на събитията, белите имали отлични перспективи на царския фланг. Опита на Накамура да получи контраигра на другия участък от дъската, имал обратен ефект: След, 17. cxb4! Bxb4 18. Be3, се оказало че пада пешката на "c6". След това Каруана избрал неточен способ за нейното унищожаване — вместо с топа да я вземе към пешката се отправила бялата дама и след размяната на дамите, Накамура успял да организира отбраната. Белите все пак съхранили здрава пешка в повече, но Каруана действал твърде консервативно и изпуснал преимуществото. Ремито било постигнато след контролата.
Адамс с Аронян бързо разменили всички фигури в вариант анти-Маршал и скоро приключили миролюбиво.
Изглежда не можел да се отклони много от равенството и Вашие-Лаграв против Топалов – в Найдорф с 6. h3 всичко било в предела на разумното, но близо до контролата, Веселин изпуснал нишката на играта. Баланса поддържало, (30. ... e4 с идея, "e4-e3" 31. Rb3, или [31. Qc4 f5] 31. ... Qe5, с стремителното "f7-f5-f4"). Топалов обаче смесил плановете — тръгвайки с пешката по "f", той едновременно се опитал да спре проходната по "a", след което се изяснило че тя не била главната заплаха: Чрез временна жертва на пешка — 34. Qb2! — Французина завладял седмия хоризонтал и Топалов вместо да търси упорита защита,си захвърлил топа за несъществуващ вечен шах.


4-кръг

Ключови моменти

Карлсен изпуснал пореден шанс на победа против Адамс, докато Накамура използвал фактора (удобен съперник) надделявайки над Ананд и постигнал лидерското (плюс една). До него се наредили Вашиер-Лаграв и Гири, които в следващия кръг се срещат помежду си. Единствената резултатна партия в този кръг (след която Накамура довел резултата срещу ананд до 6-1). В дебюта белите спечелили пешка, но за сметка на проблема с преустрояването на техния кон, Ананд разполагал с не лоша компенсация. Обаче скоро екс-световния шампион допуснал досадна грешка. На 24. ... Qb6 черните са можели да се отбраняват. вместо това последвало 24. ... Qa4? 25. Rb3, и най-силната фигура на Ананд се оказала затворена от белия топ и кон. Едва ли може да се каже че такова съседство на черната дама с тях може да и харесва. В реализацията Накамура бил не само безпощаден, но и изящен. Тут американския гросмайстор разчел симпатичния вариант, в който дамите изчезват от дъската, а главната роля се предоставя на досега незабележима фигура: 33. Na3-c2! 41. Nh6-g4. Заплашва вилица на "f6", а на 41. ... Be7 решава, 42. Rf3 и поради това, черните се предали.
Световния шампион надиграл съперника си в симетрична структура. Ако сравним два епизода от последните две партии на Карлсен, ще забележим че се е повторил сценария от вчерашната: Както Ананд така и Адамс напразно губил време в тропане на едно место и попаднал под давление. След няколко хода мощния кон на "c5" допринесъл на Магнус печалба на качество. Тук последвало, 23. Bg4! Nxd4, вероятно за предпочитане е било, (23. ... Bxc5 24. bxc5 Ne6) 24. Bxd4 Qxd4 25. Red1 Qc4 26. Qxc4 dxc4 27. Nd7 Rxd7 28. Bxd7, но след като Адамс загубил пешката на "c4", се опитал да изгради крепост. Магнус решил да размени топовете, но снижил така своя атакуващ потенциал (Подобна грешка той направил в партията си против Накамура в осмия кръг в Sinquefield Cup. Наистина, там хода 39. Be3 бил по-скоро груба грешка ), и скоро позицията на черните действително станала непристъпна. Убеден в надеждността на своето построение Карлсен пожертвал офицера си за пешките по "f" и "g", и в резултат на това се получил ендшпил (топ срещу кон).
Топалов неудачно построил дебюта си срещу Каруана – после пешечното движение по царския фланг за него е било необходимо да преведе царя си на дамския фланг, където той не се чувствал твърде комфортно. За да не допусне директна атака, Веселин допуснал отслабване на черните полета, давайки на съперника удобна игра. Обаче след това Фабиано започнал да губи много време което не кореспондирало с качеството на неговите решения. Например, В тази позиция 18 минути са се извъртяли от неговото време за хода 21. ... c6? вместо, (21. ... a4, с преимущество), след което Топалов разменил силния противников офицер на "e6" посредством, 22. Nc7 и инициативата постепенно преминала на негова страна: Структурата му била по-гъвкава, а черните полета Фабиано да използва не можел — единия кон на съперника Топалов разменил, а сферата на действия на втория била ограничена по царския фланг. След контролата в твърде проста позиция американеца устроил провокация, имаща успех. В следващата позиция той играл, 45. ... Rc8!?, съблазнявайки съперника с хода с офицера на "a6". Топалов завършвайки предната партия без топ, не устоял пред изкушението да възстанови баланса, но след, 46. Ba6?! Правилно, (46. Kd2, с извеждане на царя на безопасния фланг, което съхранявало огромно предимство) 46. ... Qa7 47. Bxc8 Qxa2+ 48. Kd1 c4. Материалното съотношение се променило повече от един път и в края на краищата черните устискали ремито.
Другите две партии завършили бързо с реми.
Аронян бързо изравнил в Английско начало против Гири.
По-сложен се оказал двубоя Грищук с Вашиер-Лаграв в вариант Найдорф, но и тук независимо от традиционните проблеми на Грищук, с течение на времето, равновесието не било нарушавано.


5-кръг

Ключови моменти

В този кръг мирния изход избегнала отново само една партия, но този път без да промени картината в челото на класирането.
Срещата между лидерите оправдала очакванията само на тези които нищо не са очаквали от нея — Гири уточнил играта на черните в един от вариантите на берлински вариант против Вашиер-Лаграв и лесно направил реми.
Не станал драматичен и двубоя на Аронян с Карлсен. Магнус уверено изравнил в варианта проверен от Крамник — с своя неотдавнешен спаринг-партньор в блиц партии.
Накамура се подготвил по старателно в анти-Берлински вариант в сравнение с партията от третия кръг против Каруана. Както и вчера в края на дебюта Накамура спечелил пешка, но неговата структура била не съвсем идеална и Адамс също се възползвал от дадената възможност за инициатива по царския фланг, отправяйки напред своя цар: Последвала серия от размени и Английския гросмайстор без труд удържал равновесието.
Същия дебют бил разигран и в партията на Каруана с Грищук. Александър попаднал под позиционен натиск давайки на съперника да образува силна проходна в центъра, а пред контролата неудачно разположил дамата (няма смисъл да се казва че Руснака в този момент е бил в силен цайтнот). Порядък съхранявало, (34. ... Qd7. При желание да се играе рязко може да се хвърли пешка посредством, 34. ... Qd4, стремейки се да построи крепост в офицерски ендшпил), а ето, 34. ... Qd1? станало досадна грешка предвид, 35. e6+! Kxe6 36. Qe5+ Kd7 37. Qg7+ Be7 38. Qxg6, и белите спечелили пешка в къде-къде по-изгодна редакция. За известно време всичко вървяло по план, докато Фабиано не минал покрай едноходова печалба. След (46. Qg6, за черните оставало само да сложат оръжие). Вместо това последвало, 46. Qa8+? Bd8 47. Bc3 Qg3+ 48. Kh1 Qd3 49. Qb8 Kf7, и Грищук спасил половината точка.
Герой на петия кръг станал върналият се към 50-те процента Ананд. Екс-световния шампион спечелил срещу друг екс-шампион топалов. В вариант Найдорф Веселин избрал твърде пасивен план, което позволило на Виши да установи контрол над пункта "d5", и с тънки действия Индиеца сломил съпротивата на дългогодишния си опонент, с когото той има над 100 изиграни партии. 42. Ra1! Bxg5 43. Kc4 - 48. rh7+ ke6? По-упорито беше, (48. ... kc8 49. kb4 rb7 50. rh8 kd7 51. rg8 rb8 52. rg7+ ke8), 49. Kb4! g4, други продължения просто няма, черните обезателно трябва да държат под контрол пешката по "b" и полето "e7". 50. Rg7 g3 51. Rxg3. След това ситуацията се е повторила с забавен нюанс: Сега на 57. Kb4 Веселин отвърнал с 57. ... Ba5+, намекваики че при (58. Kxa5 Rxb5+ с патови идеи), но Ананд върнал царя си и намерил друг способ да приведе проходната в движение. За нея на черните се наложило да си дадат офицера и скоро Топалов поздравил своя съперник.


6-кръг

Ключови моменти

След почивния ден лидерите станали четирима — Грищук излязъл на плюс надигравайки Ананд. На никой друг не се е отдало в този кръг да се отличи.
Вашиер-Лаграв с Каруана извъртяли още една Берлинска схватка. Интересен станал само един момент: Тук последвало, 26. Red1!? – да се вземе коня - лошо, но след 26. ... Rd8! Французина се примирил с повтаряне: 27. Ng5 Re7 28. Ne4 Re6.
Малко по-напрегнат се указал двубоя, Гири с Карлсен — в Испанска с 8. d4. Съперниците водили спор в леко небалансирана позиция. След, 27. ... Nd3! 28. Qxd3 Bxd4, играта на Магнус по черните полета се компенсирала от двата офицера на Гири - по-късно той все пак е можел да постави определени проблеми. Както е било отбелязано след партията, вместо 37. a4, с опростяване водещо до реми. Перспективно изглеждало, 37. b4! с идея активизиране на белополия офицер посредством, (a2-a3 и Bb1-a2). На въпроса за причината за малкото резултатни игри в турнира, Карлсен отвърнал: В супер турнирите много зависи от това как ще започне турнира (да отбележа че в турнира на претендентите през 2013 г. на мен и на Аронян ни се отдаде да започнем добре, докато Крамник трябваше да наваксва, а сега никой тук не е излязъл напред и когато към края имаш 50 процента, запазваш шансовете си за успех, като не предприемаш особени рискове. Разбира се, победите могат да бъдат и повече.
Аронян оживил Каталонската структура в партията си с Накамура, включвайки топовете отстрани. На елитно ниво изключително се е срещало, (11. ... Na6), но Аронян решил че това поле повече подхожда за тежките фигури. 11. ... Ra6!? 12. e3 Rb6 13. Qe2 Nbd7, с удобно, но макар и не стандартно развитие. По закритата линия топа се чувствал напълно комфортно, а в опасни ситуации той бил подкрепян от другия: 28. ... Rd8! Лошо е (28. ... Rxa4 29. Rxc6) 29. Rxc6 Ne6, и с временна жертва на пешка, черните захванали инициативата. За да изравни, Накамура се възползвал от същия мотив: 36. Nxd3 Rxd3 37. b4! axb4 38. Rc6 b5 39. Rc5, и скоро съперниците си стиснали ръцете.
Друго типично пешечно построение възникнало в партията, Топалов — Адамс: Усилията на двамата играчи се превърнали в нещо уникално: Срещу натиска на белите върху пешката, Адамс не успял да намери адекватно противодействие и той останал без материал. Достигайки тази позиция Английския шахматист не видял хода, 33. Nb3, след който на черните се наложило да се разделят с качество. За щастие на Адамс, позицията след, 33. ... Qf5 34. Nc5 Ra8 35. Nxa4 Rxa4, останала не напълно ясна. След, 36. g3 g5! 37. fxg5 hxg5, при белите увиснали пешките (e5 и f3). Топалов се опитал да реши проблема чрез силови способи, връщайки качеството за атака, но не изчислил точно всичко и пропуснал спасителния за противника ход, 44. ... Kg7! с вечен шах след, 45. Qxa4 Qf2+.
Грищук избегнал теоретическия диспут по главните направления, избирайки против Ананд, 1. c4 e5 2. d3. В такава версия на Английско начало, белите не претендират за нещо много, но и от трудности за уравнение не бива да се опасяват. В резултат на нестандартни размени на пешки, възникнала сложна позиция. Както станало ясно след партията тук черните имали право на (18. ... g5!? с приемлива игра). Обаче Ананд решил да не разкрива царя, но тази негова идея не се оправдала. 18. ... Kh8 19. b3 (ограничавайки коня) 19. ... Bg4 20. Qc3!, и двойния смъртоносен удар принудил черните да променят своите намерения: 20. ... e4 21. Qxf6 Rxf6 22. Nd4 f3 23. exf3 exf3 24. Bh1 Rc8 25. Rfe1. Черните затворили офицера но той скоро излязъл на свобода, и Грищук получил инициативата в ендшпила. Ананд активно се защитавал жертвайки пешка за контраигра и бил близо до спасението, но в топовния ендшпил екс-световния шампион сбъркал. Както е отбелязал Грищук вместо, 51. ... Kd3? черните е следвало да играят, 51. ... d3!, и компютърния анализ потвърждава неговата правота — за пешката "d", белите били принудени да се разделят с своите две свързани, което водело до реми-позиция.


7-кръг

Ключови моменти

Турнира встъпва в решаващата си фаза и борбата става по-оживена. Седмия кръг установил рекорд по количество разиграване на Берлински вариант (нито едно), а също така и резултатността (мирния изход избегнали три срещи). Трудно е да се каже че тези фактори са по някакъв начин свързани помежду си.
Карлсен с Аронян влезли в групата (плюс една). За Световния шампион са били необходими почти три пъти повече хода от Арменския гросмайстор, но красотата в крайния фрагмент оправдава всичко. А Вашиер-Лагравот нея излязъл, завоювайки еднолично лидерското място. Аронян спечелил от топалов, нестандартно построявайки вариант от Английско начало, в който белия цар губи правото на рокада: И царят на топалов решил да прояви солидарност с своя колега — вместо указаното от Аронян, (13. ... 0-0 14. h4 h5! с неясна игра). Последвало, 13. ... Bd7 14. Qd2 Qa5 15. h4 Rc8. Дали сработва този план или не, може да видите от финалната позиция: Не само че царят е в беда, но също така заплашва удар по "c6" и Топалов прекратил съпротивата.
Загуба претърпял и най-възрастният участник в турнира, който на този ден навършил 46. В не толкова използван вариант от Найдорф Ананд образувал защитена проходна в центъра, но тя била удачно блокирана от черния кон. Не изчаквайки проблема по дамския фланг, Вашиер-Лаграв искусно създал игра на противоположния фланг. Сега, 17. ... f5, не е изгодно поради простото вземане, но след, 17. ... Bg5! 18. Nf3 Bf4! Тази идея сега била съпроводена от вилица на "e4". Ананд се опитал да опрости позицията, но в критичния момент неговия изчисляващ механизъм дал дефект. След партията Французина отбелязал, към равенство водело, (24. Qf3), а 24. Qc2? станало решаваща грешка поради, 24. ... Qxf5 25. Qb2 Rxb3. Проблема е в това че на 26. Nxd6, черните имат, 26. ... Bxh2+. В търсене на шансове на спасение Виши пожертвал дамата си, но това било недостатъчно, и скоро Вашиер-Лаграв поставил ефектен край чрез ответна жертва: 33. ... Rxf2!, и белите се предали след, 34. Ng5 Bg3. В случай на (34. Rxd6 Bxd6 35. Rg1 Rc2, те били не в състояние да удържат проходните на съперника.
Каруана срещнал Гири в дебют Тромповски. След началните ходове позицията изглеждала многообещаваща: Нейната по нататъшна трактовка от играчите била твърде правилна, за да не бъде по някакъв начин нарушено равновесието. На реми се съгласили след масови опростявания.
Не успели сериозно да се вкопчат в битка и Адамс с Грищук, и затова ние се прехвърляме към първата за турнира резултатна среща, на участник който не е нито Ананд, нито топалов. И така, в Славянска защита Накамура се отклонил от хода в предишния двубой с Карлсен в този дебют и избрал, 4. ... Bg4. Офицера Норвежеца взел с коня, след което разкрил позицията, разчитайки да използва силата на своята далекобойна двойка офицери. И така, с прибързаната размяна на дамите Накамура действително започнал да изпитва затруднения. С помощта на 25. Rd2! белите съхранили позиционния натиск, тъй като не може, (25. ... Rxd2 26. Bxd2 Nxa2 поради, 27. Bxc6 bxc6 28. Ra1). Скоро от дъската изчезнали и топовете, след което Магнус получил трети шанс да демонстрира техниката си. В отличие от партиите с Ананд и Адамс, сега на Карлсен се удало да я доведе до успешен край, при това в последната минута той сътворил настоящия етюд! При думата "вилица" ти идва на ум - коне идват, но тук черната кавалерия сама попада на този прийом — в изпълнение на белия цар: 67. Kxf6!! а ето баналното 67. Bd6, с последващо, 67. ... Nxf5+ 68. Kxf6 Nxd6 69. Bc6+ Kd8 70. cxd6, изглежда че води до реми-позиция). 67. ... Nxf4 68. Ke5, и на черните се наложило да поставят конете в неудобно положение. След това единия от тях Магнус заловил, намирайки единственото, 72. Ke4! но не веднага, (72. Bc4 Nc6+). Подробности за 12 безответни победи на Карлсен над Накамура, можете да видите с коментар на Константин Ланда.


8-кръг

Ключови моменти

Гири надделял над демобилизирания от поражението си в предния кръг Накамура, което му позволило да догони Вашиер-Лаграв. Опита на Карлсен да се наложи над топалов останал безуспешен. Реми завършили и другите три партии. Положението преди последния кръг е доста объркано. Нека се опитаме да внесем някаква яснота. 1. Победителят от този турнир с голяма вероятност ще спечели и целият гран-при (само Грищук в този смисъл не може да претендира за първото място в главното класиране). 2. При дележ на първото място участниците ще изясняват своите отношения помежду си в тай-брейк. Неговия формат ще зависи от броя на играчите, но като цяло ще има по две ускорени партии (25 минути плюс 5 секунди на ход), с последващи (6 на 5 минути с добавка три секунди на ход, започващи от 61-вия). 3. Лидерите Вашиер-Лаграв и Гири в последния кръг играят с черните. Преследващите ги на половин точка от тях Карлсен и Аронян са с белите, Грищук с черните, при това Арменеца играе с Французина, Магнус ще мери сили с Грищук, а пък Гири с Ананд. Но да се върнем към днешните събития. В партията на лидера до приключения не се е стигнало: Вашиер-Лаграв не намерил способ да постави проблем пред Адамс в вариант Брайер от Испанска партия и преди контролата съперниците решили да повтарят ходовете.
Гири разиграл против Накамура Спокойно Староиндийско начало. В мителшпила позицията на черните не внушавала особени тревоги, но както и вчера Американеца се подвел от излишния стремеж към опростяване. Вместо (24. ... b3, или 24. ... Nf6), Накамура избрал, 24. ... bxc3?! 25. Qxc3, което дало на белите неприятна инициатива по дамския фланг. С помощта на жертва на пешка, Холандския шахматист съумял да се добере до ключовия пехотинец на "a7", и под заплахата от неговата загуба, Накамура предпочел да се раздели с дамата си. Надеждите на Американския представител за построяване на крепост обаче не се оправдали. Приближаването края на контролата не попречила на Гири точно да разчете пътя към победата: 37. Rxe6! fxe6 38. Qd7 Rc5 39. Qxe6+ Kh7 40. Qf7! Bd6. и след 41. h5! Изхода от партията окончателно се прояснил. На логичното (41. ... Bc7, с идея да се постави офицера на "b6" решава, дамския зигзаг: 42. Qg6+ Kh8 43. Qe8+ Kh7 44. Qe4+ Kg8 45. Qa8+ Kh7 46. Qxa7).
Карлсен в подобрена защита Тарраш се възползвал от неточната игра на топалов и хванал инициативата. След размени възникнал типичен ендшпил (4 на 4 пешки на един фланг) с напреднала бяла пешка на "e5", поради която белите изпитвали някакъв дискомфорт. Пред контролата структурата придобила устойчива форма. След това в резултат на продължителни маневри световния шампион достигнал съществен прогрес. Но за това са отишли 40 хода. Магнус прибрал пешката на "e5", разменяйки конете и топовния ендшпил станал реми.
До равен топовен ендшпил с пешка в повече стигнали също и Каруана с Ананд. Всичко започнало с една интересна идея от Фабиано в Каталонско начало. Сега хода, 11. Ng5 в тази позиция се е срещал достатъчно рядко. Впрочем, настоящото нововъведение имало любопитен замисъл с жертва на материал Вместо изпитаното на практика, (16. b3,), Каруана извел офицера си от размяна: 16. Bc1!?, допускайки нахлуване на "e3" 16. ... h6 17. Nf3 Ng4 18. Re1 Bc5 19. Nc3. Същността на идеята е в това че след, (19. ... Nge3+ 20. Bxe3 Nxe3+ 21. Rxe3 Bxe3 22. Nd5 и Nf3-e5, да се осъществи неприятен натиск за качеството). Индиеца в този вариант не влязъл и взел курс към опростяване, като преминал в по-лош топовен ендшпил, който успял да защити. След, 43. ... Ra1! 44. Rxb2 Kf7. Ресурсите на игра за победа скоро били изчерпани.
По дебют на Грищук се е отдало да получи преимущество избирайки двойно фианкето против Аронян. Както досега в мителшпила Руския гросмайстор загубил много време и преимуществото преминало при черните. Пред контролата Левон ускорил темпото на игра, опитвайки се да играе на цайтнота на съперника, но в резултат на това той допуснал недоглеждане и Грищук провел комбинация водеща до реми: Вместо предварителната размяна на "d5", или 35. ... Qe8!? Левон играл, 35. ... hxg3, допускайки 36. Nh6+! gxh6 37. Nf6+ с повторение.


9-кръг

Ключови моменти

Двамата лидери приключили миролюбиво, докато Карлсен спечелил драматично от Грищук и сега първото място ще бъде разиграно в троен тайбрек. Магнус който е с най-висок коефициент, ще срещне двамата победители Гири и Вашиер-Лаграв в ускорена контрола.
Аронян не съумял да озадачи Вашиер-Лаграв в Английско начало.
В срещата на Грищук с световния шампион в търсене на двуостра игра Руснака използвал същия вариант от Сицилианска в който Топалов изненадал Карлсен в Сент-Луис. Но този път Магнус бил добре подготвен: Вместо (10. Na3) норвежеца поставил коня на "c3", което му позволило удачно да разположи фигурите си и да добие преимущество. Поради необезпечеността на царя позицията на черните пораждала опасения, но в този момент Карлсен започнал да играе бързо и не съвсем удачно, предприемайки не обезателни отслабвания, 24. h3, след което проводил фигурите които могат да прикриват белия монарх на дамския фланг. Скоро на Грищук се появила възможност да наклони везните на своя страна: Вместо Автоматичното вземане на "e6", сериозно предимство давало (30. ... Rxg4! 31. hxg4 Qh2+ и Nh5-f4). Любопитно че и на следващия ход след, 30. ... fxe6 31. Nxe5, черните следвало да се откажат от ответното вземане на коня в полза на 31. ... Qe1+! 32. Rf1, губи [32. Kh2? Nf4! 33. Ng4 Ne2] 32. ... Rxg2+ с вечен шах на полетата "g3" и "h3"). Александър, традиционно изпитващ недостиг на време за обмисляне, се опитал да проведе тази идея в друга редакция, но белия цар лесно избегнал преследването и Грищук е трябвало да капитулира.
В другите двубои витаело спокойствие. Гири против Ананд успял да усилил варианта. В седмата партия от мача Карлсен - Ананд, черните играли, 26. ... Kd8 и защитили позицията, но за това на тях е било необходимо да направят още почти сто хода, а тук след, 26. ... b6 за холандеца са били нужни едва седем.
Адамс и Каруана, единствени от участниците не са постигали победа, но и загуба не са претърпявали. Завършили турнира логично, подписвайки мирно споразумение след масови размени в Испанска партия.
От участниците не претендиращи за призови места, Накамура се опитал да измисли нещо играейки против Топалов, но не му стигнала енергията след разочарованието от предните кръгове.


Тайбрек

Ключови моменти

В последния ден всичко се наредило по най-добрия начин за световния шампион. Побеждавайки Грищук, който в цайтнота изпуснал нишката на играта, Магнус стигнал до тайбрек, в който той се оказал в привилегировано положение. Това му позволило да очаква победителя от мача на останалите двама конкуренти. Вашиер-Лаграв успял с черните да нанесе поражение на Гири в решаващата трета схватка. Силите на Французина за още един подвиг не стигнали. В първата партия с Карлсен той се разбързал и отстъпил в равен ендшпил, а в втората за реванш даже не претендирал. Най-забавното в случая е че ако Французина беше спечелил от Карлсен, той щеше да спечели Лондонския етап и да се изравни с другите по точки от трите турнира. След което на него му предстояло да играе с Карлсен още един тайбрек! Много е сложно да се разбере логиката на всичко това само за да се определи победителя. И така, Французина макар че побеждава Гири, това не му помогнало да вземе второто място поради по-лошия коефициент и даже не влязъл в челната тройка и по регламент се лишил от участие в веригата турнири през следващата година.
Полуфинал
В първата партия от мини-мача между Вашиер-Лаграв и Гири се получил Берлински вариант, в който Французина действал неудачно и бил надигран. За белите не си е струвало да отиват към размяна на конете и Гири показва защо: 16. ... c5! 17. Nb5. Работата е там че след, (17. Nf5+ Ke6 18. Nxg7+ Kxe5, се пленява белия кон) 17. ... Rhc8, и черните захванали инициативата. Да мобилизира отбраната Французина не успял и загубил централна пешка в неизгодна редакция. Вярно, варианта избран от Гири, следващата позиция е можела да се види отдалеко. Черния цар отстъпва правото на топа да вземе пешката: 26. ... Kg5!, и поради, 27. Ke4 Rxe5+! 28. Kxe5 Re8+ с мат.
В ответната среща се разиграла защита Грюнфелд с двойно фианкето, като позицията дълго време не преминавала пределите на равенството. За да избегне изтощаване на рисурсите при, 24. ... Qxf6 25. Re3, Вашиер-Лаграв пожертвал пешка, 24. ... Qxe2!? 25. Nxe2 Bf8, заплашвайки с нахлуване на топа. Аниш на това попречил като играл, 26. Bd4, но с помощта на още една временна жертва Максим се сдобил с нужната активизация: 35. ... a4!, и черния топ проникнал по линията "a", след което на белите се наложило да се отбраняват. Равенството се държало на (44. g4), а ето след, 44. Nd8 Rh2 45. Nxb7 Rxh3 и поради уязвимостта на пешките по царския фланг, задачите на белите станали особено сложни. Гири предприел любопитен преход на царя към дамския фланг, но към края допуснал вилица. Вместо (59. Rh7) с не лоши шансове на реми, Аниш по нататък поставил топа: 59. Rh8?, и Максим нанесъл решаващия удар, 59. ... Rxe5!, и изравнил резултата.
След това в блица на Вашиер-лаграв се паднало отново да играе с черните. Този път двойното фианкето било от двете страни. След разкриването на позицията, белите допуснали критична неточност. Определен натиск съхранявало, (18. Nxd5 Bxd5 19. Rxd5), а ето след, 18. Bxd5?! Nxe5 19. Qe4 Bc8! Гири започнал да изпитва проблеми по белите полета. Да загуби Французина не рискувал, докато Холандеца след като се отказал от повтаряне на ходовете, се стигнало до поражение поради загуба на фигура.
Финал
В първата партия Карлсен играл с белите. Структура Мароци Вашиер-Лаграв третирал едва ли не праволинейно и попаднал под преса. След, 22. e5, на черния кон се наложило да отиде в края на дъската: 22. ... Rxd1 23. Rxd1 Nh5 24. g3, и предвид силната активност на фигурите, белите получили предимство. Максим, обаче упорито се защитавал и съумял да предизвика опростяване, доближаващи го до ремито. След това Карлсен не се опитал да залови коня за пешката по "c", а преминал към топовен ендшпил посредством, 43. Nd6!? Nxd6 44. cxd6. Тук преди всичко към мирен изход водело, (44. ... Rd2+ с размяна на топа след, 45. Ke5 Re2+ или с очевидния вариант, 45. Kc5 h4 46. gxh4 gxh4 47. Rh6 Ke8). Французина избрал неправилен метод за действия и скоро му се е наложило да решава сериозни задачи. Към реми водело, (51. ... Ra1 (може да се използват и вертикалите "b", или "c") 52. Rxh3 Ra8! 53. Rd3+ Ke7! 54. Kh6 Kf8! 55. Kh7 Ra7+ 56. Kh8 Kf7). След, 51. ... Rf1? 52. Rxh3, този метод вече не върви поради това че в случай на (52. ... Rf8 53. Rd3+ Ke6 [53. ... Ke5 54. g5] 54. Re3+ царят не може да застане на линията "f" предвид размяната на топа. Не помагало и 52. ... Ke7, след 53. Kg6 Rf6+ 54. Kg7 Rf7+ 55. Kg6 Rf6+ 56. Kg5 Ra6). Белите отрязват царя след, 57. Rf3, и поради 57. ... Ra8 58. Kh6 Максим признал поражението си.
Втората партия преминала под диктовката на световния шампион. В симетрична структура Вашиер-Лаграв пратил топа си в тила на врага, което повлякло след себе си неприятни за Французина последствия. Чрез симпатичното, 15. ... Nb6! 16. Qa6 Bc8 17. Rxe7 Bxa6 Магнус опростил позицията, след коетообективно по-добро било, (18. Nxd4 exd4 19. Nd5, което водело към пълно изтощаване на рисурсите). По разбираеми причини Максим решил да избегне това, но в този случай черните пленили топа и с качество в повече Карлсен постигнал необходимото реми от позиция на силния.

И така, независимо от ужасното начало на Гранд турнирите в самия финал световния шампион съумял да извоюва крайната победа. В интерес на справедливостта, трябва да отбележим че в последния етап Карлсен е бил напълно уверен.

[pgn] [Event "7th London Classic TB"] [Site "London ENG"] [Date "2015.12.13"] [Round "2.2"] [White "Vachier Lagrave, M."] [Black "Carlsen, M."] [Result "1/2-1/2"] [ECO "A16"] [WhiteElo "2773"] [BlackElo "2834"] [PlyCount "101"] [EventDate "2015.12.13"] [EventType "k.o. (rapid)"] [EventRounds "2"] [EventCountry "ENG"] [Source "Mark Crowther"] [SourceDate "2015.12.14"] 1. c4 Nf6 2. Nc3 c5 3. Nf3 e6 4. e4 Nc6 5. Be2 e5 6. d3 d6 7. a3 Be7 8. b4 b6 9. O-O O-O 10. Rb1 Nd4 11. bxc5 bxc5 12. Bg5 Be6 13. Rb7 Nd7 14. Bxe7 Qxe7 15. Qa4 Nb6 16. Qa6 Bc8 17. Rxe7 Bxa6 18. Rb1 Rfb8 19. Kf1 Kf8 20. Rc7 Ne6 21. Rc6 Rd8 22. a4 Bb7 23. Rcxb6 axb6 24. Rxb6 Bc8 25. Bd1 Ra6 26. Rb2 Bd7 27. g3 Bc6 28. Ke1 Rda8 29. Ra2 Rb6 30. Kd2 g6 31. Kc1 Nd4 32. Nd2 Rb4 33. Rb2 Rab8 34. Nb5 Rxb2 35. Kxb2 Ke7 36. Kc3 Bd7 37. f4 f6 38. Nf1 exf4 39. gxf4 Ne6 40. f5 gxf5 41. Ne3 Nf4 42. exf5 Bc6 43. d4 Be4 44. d5 Ng2 45. Nxg2 Bxg2 46. Bc2 Bf3 47. Kb3 Ra8 48. Nc7 Ra7 49. Nb5 Ra8 50. Nc7 Ra7 51. Nb5 1/2-1/2 ]/pgn]