Индекс на статията

Вайк-ан-зее-2016. Шахматен фестивал: Tata Steel Chess. 15-01-31.01.2016.

Два турнира )a и b) в кръгова система с по 14 шахматисти. Главния се провежда в Амстердам а втория в Утрехт.

Състав на Главния турнир:
Магнус Карлсен (Норвегия, 2844),
Аниш Гири (Холандия, 2798),
Фабиано Каруана (сша, 2787),
Уэcли Со (сша, 2773),
Сергей Карякин (Русия, 2769),
Дин Лижэн (Китай, 2766),
Павел Элянов (Украйна, 2760),
Шахрияр Мамедяров (Азърбейджан, 2747),
Майкъл Адамс (Англия, 2744),
Давид Навара (Чехия, 2730),
Евгени Томашевски (Русия, 2728),
Вэй И (Китай, 2706),
претендентката за световната титла при жените Хоу Ифан (Китай, 2673),
Люк ван Вели (Холандия, 2640).

Състав на втория турнир:
Ливиу-Дитер Нисипяну (Германия, 2679),
Башкаран Адхибан (Индия, 2653),
Элтадж Сафарли (Азърбейджан, 2653),
Алексей Дреев (Русия, 2644),
Эрвин Л’Ами ( Холандия, 2627),
Бенджамин Бок (Холандия, 2607),
Сэм Севян (сша, 2578),
Михаил Антипов (Русия, 2567),
Ниджат Абасов (Азърбейджан, 2556),
Цзюй Вэнцзюн (Китай, 2548),
Йорден ван Форест (Холандия, 2541),
Нино Бациашвили (Грузия, 2485),
Мигел Адмирал (Холандия, 2441),
Анне Хаст (Холандия, 2391).

Контрола за игра: 100 минути за 40 хода, след което 50 минути за 20 хода и 15 минути до края на играта с добавяне по 30 секунди на ход, започващо от първия.


1-кръг

Ключови моменти

В първия ден победи постигнали Американците Со и Каруана. В края на кръга към лидерите се присъединил и Динг Лирэн.

Со в сравнение с Гири много по успешно разположил конете в симетрична позиция от Английско начало. В добавка Гири не намерил по-удачно действие за своя белопол офицер на "e6" който отишъл там на два хода, като неговата размяна за белия кон следва да се оцени като позиционна грешка. Формално позицията на черните не била стеснена, но независимо от напредналите пешки, леките фигури се оказали лишени от добри полета. Со блестящо маневрирал с конете, завличайки неприятелската пехота към своята половина от дъската където тя попаднала под бой, лишена от достатъчна поддръжка. На дамския фланг черните се провалили в духа на добрите Староиндийски образци, докато на царския фланг не бил създаден даже намек за атака.

Каруана против Елянов избрал модерна гамбитна система в виенски вариант. Съперниците рано се отклонили от основната линия. Черните успешно завършили развитието и получили опорни пунктове в центъра, но положението на белите пешки на "e5" и "h5" създавали постоянен неприятен натиск на царския фланг. След това Павел прекалил с стремежа си да пази пешката в повече, а Фабиано чрез красиви движения с дамата се сдобил с решаващи материални завоевания.
Динг Лирен в срещата си с Адамс, пожертвал в края на дебюта пешка и завладял инициативата. След размяната на дамите и изчезването от дъската на белите пешки по дамския фланг, шансовете на черните за реми били значителни, макар че да се защитава ендшпил (4 против 3 на един фланг) с по топ и кон не може да се каже приятно занимание. Адамс дълго време се справял с трудностите, но спасителния комбинационен ресурс в критичната позиция на 54-тия ход не му помогнал. Динг точно провел ендшпила, заобикаляйки прозрачните матови и патови уловки.

Карлсен започнал турнира с реми с черните против Навара. В Карлсбадска структура ограничения от собствените пешки белопол офицер на световния шампион се компенсирало от активността му по дамския фланг. Давид намерил тактически способ да поддържа равновесието, използвайки откритото положение на черния цар. След преминаването в ендшпил, партията завършила логично чрез трикратно повтаряне на ходове.

За съжаление срещата на Вэй И - Томашевски не изобилствала от вълнуващи събития. Китаеца играл подчертано сдържано като неговия съперник, който също не проявявал излишна агресивност.

Хоу Ифан солидно водила с белите партията с Карякин, докато повърхностните действия на Сергей преди контролата можели да доведат до загуба на осъдената слаба пешка по "f". Хоу Ифань играла недостатъчно надеждно, последвали размени и съгласяване на реми в равен четири топовен ендшпил.

Да смути Ван Вели в дебюта мамедяров не успял. Ветерана на турнира уверено отразил натиска на белите в гамбитен вариант от Каталонско начало и даже е можел да включи към своята изгода размяната на "e6", но на 17-тия ход минал покрай възможността за мощен скок с коня на "g4". Не след дълго Азърбейджанския шахматист счел за необходимо да проведе разменна операция, в резултат на която се оказал обречен на продължителна защита в ендшпил с две пешки за фигура. Търпението и акуратността били достатъчни за изпълнението на тази задача.

В Б-турнира всичките седем срещи завършили с победа на една от страните. Опитния Дреев взел връх над Бок, използвайки невнимателното движение на крайната черна пешка на 32-тия ход.

Световния шампион сред юношите Антипов отстъпил на йю Вэнюн, който действал още по-предприемчиво от Мамедяров (от верния път Антипов се отбил към 20-тия ход).

Втори турнир подред Бациашвили започва с противопоставяне на рейтинг-фаворита - Нисипиану. В отличие от партията й с Карлсен Грузинската шахматистка не успяла да издържи. След грешката на черните на 29-тия ход, нейната отбрана била разрушена от пешечен щурм.


2-кръг

Ключови моменти

Реми завършили всичките седем партии.
Двубоя Карлсен - Каруана, изобщо не може да се каже че е лишен от съдържателност. След спокойното начало силите на страните неочаквано бързо стигнали до съприкосновение. Карлсен вярно оценил, че да претендира на преимущество можел, само ако закрие центъра. При застоялите се там царе, Каруана отвърнал с отличен ход с коня поставяйки го под удар, което му позволявало да получи контра шансове. По нататък не минало без взаимни неточности, като цяло ремито било закономерен резултат.

Мамедяров, вероятно удивил Томашевски на втория ход, въпреки че няколко пъти преди това е играл 2. c4 против дамски гамбит – макар и в по-бърза контрола, но на най-високо ниво. Мамедяров не изостанал в развитието, независимо от трите хода с дамата в ранния стадий, сравнително леко решил дебютните проблеми. Вялите действия на томашевски в района на 20-тия ход предали инициативата на черните, но Азърбейджанеца не намерил маневри, закрепващи това достижение. Белите установили взаимодействие на фигурите си и добили изравняване в ендшпила.

Най-дългата по време и количество ходове станала партията Хоу Ифан - Со. В началото черните преуспявали в Испанските лавирания, след което след трудно уловими неточности, техния кон заел не най-удобното положение в неприятелския тил и делото се свело до загуба на пешка. Закрития характер на позицията позволил на Китайката да изгради крепост, в ендшпил с четири офицера и последвало съглашение на реми.

Гири не успял да създаде достатъчен натиск по висящите пешки на Динг Лирэн. Снетото напрежение в центъра привело към масови размени и равен дамски ендшпил.

На Елянов не се отдало да смути Вэй с скока на дамата на "a4". Скоро възникнал симетричен вариант от Грюнфелд с пълноправна игра за черните. След размяната на всички топове по линията "c", съперниците проявявайки елементарно внимание към някои заплахи стигнали до трикратно повторение.

Адамс и Навара от Каро-кан получили позиция от Френски тип. Временната жертва на пешка от страна на черните и опита на белите чрез полу-тактически средства да удържат материала, предизвикал опустошение по лявата страна на дъската.

Ван Вели против Карякин разиграл вариант Дракон. Независимо от разностранните рокади, до взаимни атаки не се е стигнало. В сложна позиция, белите едновременно с размяната на дамите предложили реми и срещнали разбиране от опонента. Формално в партията бил направен само един самостоятелен ход.

В турнир-Б Б били зафиксирани първите равни резултати. Впрочем, не много – само два. Дреев преподал урок по ендшпилна техника на Йю Вэнюн и води класирането заедно с Адхибан.

Антипов в партията си с Хааст нанесъл красив удар довел в крайна сметка до печалба на качество.


3-кръг

Ключови моменти

По резултатите на деня се определил първия едноличен водач в класирането. Каруана, който в партията с Адамс постепенно превърнал по-лошата мителшпилна позиция в по-добра, а след контролата постепенно задигнал две слаби черни пешки по двата фланга.

Главно събитие за третия кръг станало ужасното недоглеждане на Мамедяров, в спечелена позиция, след отлично проведена партия. Мамедяров - Елянов завършили така: 37.Qg5 Rc8 38. c5?? Qxb1. 0-1

Останалите пет партии в кръга завършили миролюбиво. В първата среща против Карлсен, Китайския юноша Вей, съумял да постави пред световния шампион проблеми в контраатака Маршал, но все пак бил принуден започвайки от 25-тия ход, да заработва ремито.

Много по-неприятни минути се наложило да преживее Гири, чиято новинка на 15-тия ход била посрещната от Навара с енергичен комбинационен натиск. Пожертвания топ, белите след продължителни серии от форсирани ходове отиграли, в резултат на което получили дама и две пешки за два топа. Уви, с нелепия си 40-ти ход Навара, съсипал целия плод от вдъхновения труд. Гири взел една от пешките и тук последвало мирно споразумение.

В двубоя Со - Карякин, опита на белите в известно построение от Каталонски хибрид да изчакат с размяната на "b5" до успех не довело. Черните предупредили атаката по пешката на "a6", прикривайки с белополия офицер (което при открита линия "a" би било недостатъчно поради нахлуването на топа по седмия хоризонтал). В ендшпил, топ и офицер срещу топ и офицер и активност на белите се стигнало до възстановяване на материалното равновесие, а произлязлото от процеса опростяване привело до равен топовен ендшпил.

Томашевски пожертвал пешка на Ван Вели, получавайки отлична компенсация в вид на подвижни два черни коня и разбити бели пешки по дамския фланг. Холандеца върнал обратно пешката, запазвайки в ендшпила хармонията на фигурите си, и на 30-тия ход съперниците сключили мирен договор. Но изглежда, Томашевски не използвал всички шансове.

Хоу Ифан в партията си с Динг Лирен съумяла да изравни в рядко срещано разклонение от Вествалски вариант.

В турнир-б, с сто процентов резултат води Алексей Дреев, изпреварвайки с половин точка Адхибан. Втора партия подред спечелил Михаил Антипов.


4-кръг

Ключови моменти

Преди първия почивен ден Каруана излязъл едноличен лидер. Вероятно, подразнен от факта че изпуснал шанса да увеличи преднината пред своите преследвачи, количеството което съществено нараснало – на половин точка от Фабиано станало пет.

Героиня на кръга сред участниците станала Хоу Ифан, а сред фигурите – отново топа. Вчерашната ярка жертва на Навара не довела до успех, но сегашната се върнала като бумеранг. Чехския гросмайстор сам провокирал съперничката си да се втурне с топа, видимо считайки че Хоу Ифан няма да получи компенсация за качеството. Промеждутъчния скок с дамата на 25-тия ход внесъл корекция: Белите не само взели лека фигура, но при това развили решаващо настъпление по царския фланг. Превъзходно творческо достижение на Китайката!

Втора подред победа удържал Елянов. Този път събитията не носили такъв агресивен характер и все пак без помощта на неприятелския топ не минало. От мителшпилните схватки в центъра Елянов излязъл с сдвоена пешка в повече която трудно се поддавала на реализация. Но ван вели на 31-вия ход поставил топа под открита атака и след кратка размяна на удари се оказал пред преминаване в офицерски ендшпил, но сега с здрава пешка в повече за белите. Опитвайки се да избегне този сценарий, Ван Вели допуснал още една грешка и останал без две в абсолютно загубена позиция.

И още в една среща победителя минал в плюс, а загубилия – в минус. В Испано-италиански маневри Карякин против томашевски постепенно постигнал пространствено превъзходство. Отстъпването на центъра на 21-тия ход не облекчило положението на черните, а несвоевременния пробив на 29-тия ход довел до незабавен крах.

Партията Со Уесли - Динг Лирен, не оправдала надеждите на зрителите. Съперниците предпочели безкръвни разменни операции в симетричен вариант от Новоиндийска, даже появата на изолирана пешка не внесло оживление.

Още по-несъдържателен се оказал двубоя Карлсен - Мамедяров. Те повторили до 14-тия ход партията от втория кръг Елянов - Вей. Световния шампион разменил своя чернопол офицер за кон, но така само убедил себе си и всички останали, че и сега чрез неизбежните скучни размени, ще се стигне до мирен изход.

Гири против Каруана неочаквано започнал с пешката пред царя (до преди в партиите им това се е случвало само в бързи контроли). В разклонение от открития вариант от Испанска партия, белите на 15-тия ход изпробвали новинка, стигайки до кратковременна печалба на пешка. В сложна и интересна позиция, дълго време се съхранявало примерното равновесие, като партньорите искусно създавали и отразявали заплахи. Пред контролата Гири допуснал някои грешки и неговото положение станало тежко. Но след това Каруана, първо прибързал с размяната на дамите, второ - допуснал размяна на своя офицер за кон, и накрая не спечелил топовен ендшпил с пешка в повече.

При Адамс и Вей, в Английско начало дамите рано напуснали полесражението, а бялата пешка на 11-тия ход достигнала до шестия хоризонтал. Китаеца акуратно неутрализирал инициативата на съперника, докато Фигурите на Английския шахматист се мотаели в края на дъската. В крайна сметка преди да стигне целта пешката била унищожена, но за сметка на това, пешката в повече за черните била сдвоена и Майкъл успял да устои.

В турнир-Б, Дреев с помощта на позиционна жертва на качество надделял над Антипов и продължава без загуба.

Адхибан за сега бил в състояние да поддържа наложеното от лидера темпо, изоставайки само на половин точка, а на една крачка от него бил Сафарли.

В сегашния кръг реми завършила само една партия. Съотношението на победите между двата цвята само за този кръг е 5 на 1 в полза на черните, а като цяло до сега те също са напред 12 на 9. В главния турнир белите имат сериозно предимство - 7 на 1 (да си припомним че единствената загуба на белите и то нелепа, е на Мамедяров против Елянов в предния кръг).