Индекс на статията

Техеран: 10.02.2016 - 24.02.2016

Участват 12 шахматистки в кръгова система. Това е Втори етап от женския гран-при на ФИДЕ 2015-2016 г.

Състав на турнира:

Хампи Конеру (Индия, 2583),

Un Вэнйюн (Китай, 2548),

Нана Дзагнидзе (Грузия, 2535),

Пиа Крамлинг (Швеция, 2523),

Антоанета Стефанова (България, 2515),

Дронавалли Харика (Индия, 2511),

Сжао Сюэ (Китай, 2506),

Валентина Гунина (Русия, 2496),

Нино Бациашвили (Грузия, 2485),

Наталия Жукова (Украйна, 2484),

Наталия Погонина (Русия, 2454),

Сарасадат Хадемалшарех (Иран, 2392).

1-кръг

Ключови моменти

Половината от партиите от стартовия кръг спечелили черните. Белите взели връх само в една среща. Нито на една от дъските не бил направен хода 1. e2-e4.

Конеру, притежаваща най-голям брой точки в генералното класиране сред участничките, този етап започнала с победа над Сжао Сюэ, която в Карлсбадска структура, избрала крайно неудачен момент за провеждането на (b2-b4). Черните веднага заставили съперничката си да отдели доста сили за защитата на дамския фланг. На 24-тия ход Хампи се отказала от набиващият се удар по "e3" , но нетърпеливия 30-ти ход на белите й дал възможност да пожертва фигура в още по-изгодна обстановка.

В дамски гамбит, втората победа за черните била на Погонина. Избирайки против Харика вариант с жертва на две пешки, Наталия недвусмислено заявила намерението си да се бори за инициативата. Едната от тях скоро тя отиграла и получила продължителен контрол по линията "e". Индийската шахматистка не издържала на напрежението (разменяйки изостаналата пешка "e2" за авангардната черна пешка на "d4"), тя по този начин допуснала размяната на черната дама за два топа, след което за белите е било нужно да намерят единствения ход 35. Qd7, позволяващ чрез тактически нюанси да поддържа равновесието. Грешката на Харика й струвало две пешки. Стадия по реализирането погонина провела образцово – за никъде, не бързам и не дала на съперницата си даже и един шанс за изостряне на играта.

Un Вэнйюн, с черните се наложила над Крамлинг в вариант от Английско начало, принесло й успех с другия цвят в срещата си с Анна Музычук в предния етап от Гран-при. На 11-тия ход Китайката първа завила встрани. Шведката поела към стратегически рисковано продължение свързано с деформация на пешечната структура, като впоследствие действала и недостатъчно енергично. На 25-тия ход се оформило превъзходството на черните, а към контролата те получили защитена проходна и възможност за нахлуване с дамата в разположението на неприятелските редици (ориентирането на белия кон от "c2" към "g2", определено заслужава порицание). Позиционните усилия на Un Вэнйюн се увенчали с изящен финт 46. ... Qh3!, след който положението на белите станало безнадеждно.

В единствената спечелена от белите партия Гунина получила нормална игра в Каталонско начало, но после след серия от безцелни маневри позволила на Жукова да сдвои топовете по линията "c" и някак си съвсем безропотно отдала материал.

Близо до поражението били белите и в срещата на А. Стефанова с Бациашвили. Тук с пререждане на ходовете се получил вариант Дракон, но в никакъв случай не означава че това е най-агресивната за него схема. Екс-световната шампионка играла непретенциозно, и вече към 20-тия ход партията преминала в явно по-добър за черните ендшпил. Сдвоявайки топовете по втория хоризонтал Грузинката не използвала възникващите в позицията матови идеи и допуснала размяна на твърде много пешки, след което опасността за белите преминала.

Хадемалшарех също можела по-добре да използва тактическите възможности с черните в типова позиция с висящи пешки. Към контролата Дзагнидзе практически напълно отстранила последствията от вяло проведения мителшпил и трябвало още 45 хода акуратно да защитава малко по-лош ендшпил, но в крайна сметка сключили мирен договор.