Индекс на статията

Москва. Турнир на претендентите: От 10 до 30 март 2016.

Състава на турнира включва 8 участника в два кръга.

Победителят от дву-кръговото състезание получава правото да играе мач за шахматната корона срещу световния шампион Магнус Карлсен.

Състав на турнира:

Фабиано Каруана (Сащ) 2794,
Аниш Гири (Холандия) 2793,
Хикару Накамура (Сащ) 2790,
Левон Аронян (Армения) 2786,
Веселин Топалов (България) 2780,
Виши Ананд (Индия) 2762,
Сергей Карякин (Русия) 2760,
Пьотър Свидлер (Русия) 2757.

Допълнителни показатели в случай на дележ на първото място:

1. Лични срещи
2. Количество победи
3. коефициент -Бергер.
В случай че всички тези показатели са равни, на 29 март ще бъде проведен тайбрек.

Контрола за игра: 100 минути за 40 хода, след което 50 минути за 20 хода и 15 минути до края на партията с добавяне по 30 секунди за всеки ход, започващо от първия.

Игрови дни: 11-13, 15-17, 19-21, 23-25, 27, 28 март. Почивни дни: 14, 18, 22, 26 март.

Начало на кръговете: 15.00.

Жребия по кръгове

1 кръг: (11.03)
Карякин - Свидлер
Накамура - Каруана
Гири - Аронян
Ананд - Топалов

2 кръг: (12.03)
Свидлер - Топалов
Аронян - Ананд
Каруана - Гири
Карякин - Накамура

3 кръг: (13.03)
Накамура - Свидлер
Гири - Карякин
Ананд - Каруана
Топалов - Аронян

4 кръг: (15.03)
Свидлер - Аронян
Каруана - Топалов
Карякин - Ананд
Накамура - Гири

5 кръг: (16.03)
Гири - Свидлер
Ананд - Накамура
Топалов - Карякин
Аронян - Каруана

6 кръг: (17.03)
Ананд - Свидлер
Топалов - Гири
Аронян - Накамура
Каруана - Карякин

7 кръг (19.03)
Свидлер - Каруана
Карякин - Аронян
Накамура - Топалов
Гири - Ананд

8 кръг: (20.03)
Свидлер - Карякин
Каруана - Накамура
Аронян - Гири
Топалов - Ананд

9 кръг: (21.03)
Топалов - Свидлер
Ананд - Аронян
Гири - Каруана
Накамура - Карякин

10 кръг: (23.03)
Свидлер - Накамура
Карякин - Гири
Каруана - Ананд
Аронян - Топалов

11 кръг: (24.03)
Аронян - Свидлер
Топалов - Каруана
Ананд - Карякин
Гири - Накамура

12 кръг: (25.03)
Свидлер - Гири
Накамура - Ананд
Карякин - Топалов
Каруана - Аронян

13 кръг: (27.03)
Каруана - Свидлер
Аронян - Карякин
Топалов - Накамура
Ананд - Гири

14 кръг: (28.03)
Свидлер - Ананд
Гири - Топалов
Накамура - Аронян
Карякин - Каруана.


1-кръг

Ключови моменти

Както и преди две години в Ханти-Мансийск, Ананд, спечелил в първия кръг и еднолично оглавил надпреварата. Нехарактерното за Топалов проявяване на нерешителност на 20-тия ход довело до загуба на инициативата и материални загуби за черните. След преминаването на контролата Ананд в ендшпила създал матови заплахи и принудил съперника да капитулира.

Свидлер с черните леко постигнал изравняване против Карякин и на 30-тия ход се съгласили на реми спазвайки регламента който не допуска предлагане на реми преди 30-тия ход.

Твърде трудни задачи се наложило да решават Каруана против Накамура и Аронян против Гири, но в крайна сметка те достигнали до същия резултат.


2-кръг

 

Ключови моменти

Както и в първия ден, резултатна се оказала само една партия.

Карякин в мителшпила постепенно надиграл Накамура, който в лоша позиция предприел некоректна комбинация не забелязвайки в края на форсирания вариант решаващия ход на белия топ. В процеса на размяна на удари, намиращото се под троен контрол поле "c7" останало без защита.

Сега Руснака води в класирането заедно с Ананд, който с опростяващи маневри неутрализирал инициативата на Аронян.

Свидлер не намерил с какво да озадачи Топалов в берлински вариант от Испанска партия и се получило безкръвно реми.

Каруана и Гири разиграли твърде съдържателна разновидност на анти-Берлински вариант. С настъплението си по дамския фланг белите извоювали определени изгоди но след размяната на дамите, черните били спасени от тяхната централна проходна пешка.


3-кръг

Ключови моменти

Резултатността отново била 25 процента.

Аронян се присъединил към лидерите Ананд и Карякин, наложил се с черните над Топалов, който се объркал в дебюта, а след това пропуснал да забележи тактически нюанс, като по този начин след 17-тия ход останал без две пешки.

Партиите Гири - Карякин, Ананд - Каруана и Накамура - Свидлер приключили наравно.

Карякин разиграл с черните същия вариант, в който с белите спечелил против Накамура. Странния 18-ти ход на черните бил не най-добрия, но по признанието на Гири, този ход го смутил. Той се отказал от варианта с позиционно предимство, предпочитайки да спечели пешка, но при това положение практически се обвързал впоследствие да пожертва фигура. Тази жертва му гарантирала реми и Гири я форсирал, въпреки че е можел да се опита да усили атаката, преди да обяви вечен шах.

Анти-Берлинския вариант с (d2-d3) се явявал като неизменното блюдо на деня. Сега спор в него водили Ананд и Каруана (в предните кръгове двамата го отстоявали с белите). Черните пропуснали добра възможност за изравняване на 15-тия ход, като по нататък получили постепенно лоша игра поради слабата пешка на "d6", но Ананд не успял да намери начин да изтласка фигурите на съперника от силните позиции в центъра и поел към опростяване на позицията. (30. a3) с намерение да бута пешката по "b", вероятно, оставяло надежди на успех.

Свидлер демонстрирал впечатляваща подготовка, завършваща на 25-тия ход, която му донесла пешка в повече. И все пак в топовно-конския ендшпил, а след това и в топовния шансовете на черните на победа били не по-големи, от шансовете на белите на реми, и на Накамура се отдало да се докопа до половината точка.


4-кръг

Ключови моменти

Карякин използвал допуснатите от Ананд пешечни отслабвания, и удържал първата в историята на техните срещи победа в класическа контрола от януари 2006 г. насам. С този успех над екс-световния шампион, той станал едноличен лидер.

На чисто второ място застанал Аронян, защитил по-труден ендшпил против Свидлер.

Каруана, добивайки преди контролата спечелена позиция, веднага след преминаването на цайтнота неочаквано изпуснал победата, подарявайки така половин точка на Топалов за неговия рожден ден.

Накамура за втори път подред, играейки с белите се сблъскал с задълбочена подготовка, простираща се до резултата. Гири направил реми, замисляйки се само на няколко пъти по пет минути, останалите ходове той изпълнявал мигновенно.


5-кръг

Ключови моменти

На прага на комфортните 50-те процента ефективност, участниците днес били обхванати от пълно спокойствие. Всичките партии в този кръг завършили наравно.

Най-острата борба се разгоряла в двубоя, Аронян - Каруана, в който белите в система Бенони осъществили стандартен пробив в центъра и за да развият инициатива по царския фланг пожертвали цели три пешки. Кулминационния момент на сражението настанал когато чрез преместването на дамата Фабиано от "d8" на "a5" и обратно не позволил на Левон да размени главния защитник на черния цар – офицера на "g7", и съперниците зафиксирали реми посредством трикратно нападение на белия офицер по черната дама.

Топалов в популярния за турнира вариант от новоиндийска защита предпочел неясни усложнения обсаждайки висящите пешки, но Карякин с точни действия променил рисунъка на позицията, след което плюсовете и минусите в разположението на страните се уравновесили.

Гири в дебюта привлечен от пешката на Свидлер на "a4", в мителшпила организиран върху нея нападение, но след контраудара на черните в центъра така и не се решил да я вземе. След като тази слабост се оказала защитима, Аниш поел към повторение на ходовете.

Ананд и Накамура твърде бързо разменили огромно количество фигури и когато на дъската останали само дами и топове, отслабените прикрития на двата царя закономерно довели до вечен шах.


6-кръг

Ключови моменти

С победа на една от страните завършили две партии, общата резултатност се върнала на 25 процента. Аронян застигнал лидера Карякин, на половин точка от тях останал Ананд.

Индиеца победил Свидлер, който в позиция след 13. d4, първоначално планирал без да се замисля (да вземе два пъти на "d4"), получавайки нормална игра, но след това не съвсем навреме подпрял глава. В резултат на това размишление се появил хода (d7-d5), и едва направил този ход, Руснака осъзнал че разчитаните варианти ще бъдат оценявани съвсем иначе, ако Виши включи размяната на "b5". Така и се случило. Не желаейки просто да остане без пешка, Пьотър предприел форсирана игра в която от белите за победа са били нужни серия от точни ходове. Виши блестящо се справил с това. На 18-тия ход Ананд предложил жертва на качество, която разбираемо не била приета, а именно: (18. ... bxe4 19. bxe4 ra6 [19. ... rb8 20. bxh7+ kxh7 21. ng5+ kg8 22. qh5] 20. qd3 g6 21. qxb5). След 24-тия ход, на черните не им оставало нищо друго, освен да признаят поражението си.

Аронян творчески разиграл гамбитен вариант от Новоиндийска защита, но получил не повече от компенсация за пешката, а посредством (22. ... Kg7 Накамура е можел да се сдобие с комфортно равенство). Избрания от Арменеца способ да си върне пешката довел до динамичен ендшпил, в който Хикару първи не издържал ходенето напред-назад и веднага след контролата преминал в топовен ендшпил с по-добри шансове за белите. Неточните действия на черните дали на Левон възможност да завоюва решаващо надмощие, но на 53-тия ход, той от своя страна сгрешил. В възникналия след това эндшпил с три пешки против две на един фланг за белите оставало да се надяват на груба грешка от страна на съперника. Спортното щастие тази вечер било на страната на Аронян. На 74-тия ход, Накамура хванал царя и държейки го в ръка разбрал че намисления ход губи. Живеещия в Америка Японец хвърлил отчаян поглед на опонента, но Левон, емоционално жестикулирайки настоял за спазване на шахматния кодекс.

Топалов стремейки се да се отклони от защита Грюнфелд използвал неотдавнашната рецепта на Коробов, избирайки на 3-тия ход (h2-h4). Гири разиграл Волга-гамбит и постигнал инициативна игра в духа на този дебют. Размяната на дамите дошла в позиция с пешка в повече за белите, но редувайки нападенията по пешечните слабости, черните първо си върнали материала, а след това сами спечелили пешка. Но все пак както и в двубоя от третия кръг между Накамура и Свидлер, това преимущество в топовно-конски ендшпил не стигнало за победа.

Карякин за трети път отстоявал един и същ вариант от новоиндийска. Каруана на 11-тия ход играл още по-тънко от Топалов и съумял да развие настъпление по дамския фланг. В този момент Сергей приел далновидното и практически много правилно решение: Пожертвал дама за топ, лека фигура и пешка. Вероятно, и при плавно течение на събитията черните биха имали добри шансове да построят крепост, но в позицията след 28-мия ход за белите, Карякин разглеждал възможността да форсира играта – с временна жертва на фигура, той привел в движение централната проходна. По нататъшната изобретателна и точна игра от двете страни довела до равен ендшпил.


7-кръг

Ключови моменти

Победата на деня отишла при Накамура, а останалите партии както обикновено приключили наравно. След първия кръг Аронян и Карякин делят първото място, а Ананд ги преследва на половин точка. Топалов, падна на (минус три), лишавайки се практически от шансове за общ успех, докато останалите при удачно стечение на обстоятелствата са в състояние да се борят за мач за короната.

В партията Накамура - Топалов черните към края на дебюта са можели да изравнят положението, но отстъпвайки инициативата по дамския фланг, били принудени да прибягнат към радикални мерки. В резултат на жертвата на фигура се стигнало до позиция в която атаката на черните обективно компенсирала материалния дефицит, но стоящата пред Веселин практическа задача била твърде трудна, и той с нея не успял да се справи.

Свидлер също пожертвал фигура на Каруана. Изкарвайки неприятелския цар от неговото укритие и нагнетявайки заплахи, белите в края на краищата отиграли материала и получили явно по-добър эндшпил, но няколкото неточни хода на Пьотър позволили на Фабиано да се спаси. В този двубой била направена първата дълга рокада в турнира. Още не бил зафиксиран случай на отказ от рокада или загуба на правото тя да бъде сторена.

Псевдоактивните действия на Карякин в дебютния стадий дали на Аронян удобна игра. След това Левон побързал с настъплението по царския фланг, докато Сергей искусно маневрирайки с дамата, достигнал до преминаването в равен ендшпил.

Гири не поставил сериозни проблеми пред Ананд. След като напрежението в центъра спаднало, възникнала спокойна позиция с симетрично разположение на пешките, като многочислените размени привели до равен офицерски ендшпил.


8-кръг

Ключови моменти

При строго установен ред преминал този кръг: Една резултатна партия, три ремита. Първа победа след седем ремита удържал Каруана. Падналия Накамура също така като Топалов загубил всички шансове на успешен изход в турнира. Фабиано предпочел в Анти-берлинска система същата схема с разностранни рокади, както и в Вайк-ан-зее против Карякин. Хикару, в отличие от Сергей, заложил на бърза контраигра, но пешечното настъпление на черните по дамския фланг засякло, тъй като не било поддържано от своите фигури. На противоположния фланг бялата пешка по "g" разбутала неприятелските укрепления, а топовете създали решаващи заплахи.

Отново Свидлер не победил. По отношение на началния стадий в срещата си с Карякин такова твърдение давало неоправдан оптимизъм. Карякин бил отлично подготвен в дебюта и забивайки пешките на "e3" и "f4" в разположението на белите, превърнал офицера на "g2" в статист. Опита на Пьотър да облекчи тежката участ на затворника, посредством (g4-g5) е можел да завърши с катастрофа, ако Сергей просто е вбил зел на "g5". След това изпускайки тази възможност той не поставил своята пешка на "h3", а в завършек даже се съблазнил от поставената на това поле бяла пешка. От дъската изчезнали дамите и белополите офицери. След грешките на черните в примерно равен ендшпил Свидлер посредством пробива в центъра получил пешка в повече и атака по царя. Но двете подред неточности в процеса на настъплението, довели до загубата на преимуществото за белите, и на 50-тия ход последвало съглашение на реми.

Аронян и Гири повторили 13 хода от своята неотдавнашна партия в Цюрих, на 14-тия ход, белите придвижили пешката по "f" не през едно поле, а на следващото, затруднявайки развитието на дамския фланг на съперника. В позиция с незначителни плюсове за белите от една страна Левон действал без нужния напор, а от друга, Аниш проявил необходимата акуратность. На черните не се отдало да проведат тематичното (c6-c5), но затова пък подрива на противоположния фланг (g6-g5) им дал достатъчна контраигра. Както и в Цюрих, играта завършила в равен ендшпил с топове и разноцветни офицери.

Ананд с черните постепенно надиграл Топалов в карлсбадска структура и получил изгодно съотношение (дама и кон против дама и офицер). Веселин внимателно се защитавал, не допускайки нахлуването на противниковата дама в своя лагер, лишавайки така коня от нейната поддръжка. В края кратката разменна операция довела до реми в пешечен ендшпил.


9-кръг

Ключови моменти

Заклинанието останало в сила, от трите голови положения било реализирано само едно. Ананд се наложил над Аронян, разменяйки си така местата. Виши станал лидер заедно с Карякин, Левон ги преследвал с Каруана.

Ананд, използвайки в италианска партия до скорошната идея на Карлсен с превод на коня по маршрута (a3-c2), излязъл от дебюта с определени плюсове, които се увеличили в мителшпила. Причина за това станало допускането от Аронян скока на коня на "d5" в изгодна за съперника ситуация. Пред контролата възникнал четири-топовен ендшпил с по-голямо пространствено преимущество за белите. Левон не бил склонен да се придържа към пасивна тактика, но след размяна на пешки, Виши в изострена игра имал по-активен цар и доста по опасни проходни. На прес-конференцията партньорите изказали мнение че белите са можели да действат по-точно, а черните имали шансове на реми, но анализа показал че Ананд прецизно е реализирал превъзходството си.

Каруана избрал против Гири рискована, но любопитна новинка и скоро след това попаднал в критично положение. Така или иначе независимо от наличието на четирите пешки в повече, само един неточен ход от белите довел до съществено усложняване на тяхната задача. Далекобойните фигури на черните представлявали мощен заслон на своята половина от дъската. Опитвайки се да преодолее това, Аниш пропилял почти цялото материално предимство. В натегнатия ендшпил в който отначало дама и коне се борили против дама и офицери, а двойката леки фигури изчезнали от дъската, е можел да се окаже още по-завързан, но на 96-тия ход Фабиано справедливо настоявал за фиксиране на реми предвид трикратното повторение.

Свидлер в партията си с Топалов на 17-тия ход допуснал коня му на "e5", което довело до захващане на инициативата от белите. Многочислените размени увеличили трудностите на черните, а в стратегически изгоден ендшпил Веселин на 32-ия ход минал покрай конкретно решения, обезпечаващо му решаващо преимущество. След тази грешка, на Пьотър се удало да установи взаимодействие между фигурите си и да постигне изравняване.

Накамура сериозно подготвен за постоянно използвания в този турнир от Карякин вариант от новоиндийска, пропуснал да забележи на 19-тия ход на черните даващ им добра контраигра. Отслабеното прикритие на царят белите компенсирали с активност в центъра, и партията закономерно завършила наравно.


10-кръг

Ключови моменти

Карякин правейки шестото си поредно реми не загубил заеманата след четвъртия кръг лидерска позиция. Каруана заел местото на Ананд, побеждавайки го в личната среща. Аронян изпуснал отличен шанс да се върне на върха, не реализирайки голямото си предимство срещу Топалов.

Ананд на 11-тия ход избрал въведеното от него в практиката продължение, с помощта на което миналата година направил реми с Аронян в Сент-Луис. От тогава на тази тема били изиграни няколко партий, от които в една от тях с черните била играна от помощника на Екс-световния шампион Гаевски. Ананд се оказал неподготвен за отказа на Каруана да постави офицера си на "g5". Маневрите на леките фигури на черните само способствали за завладяването на центъра от противника. На 18-тия ход Фабиано пожертвал фигура за атака, но Индиеца веднага върнал материала, преминавайки в по-лош ендшпил. Там неговият кон отново се озовал на "e4", и това отново се оказало не съвсем добро решение. Белите едва ли не форсирано спечелили качество, след което борбата приключила.

Още в два двубоя от кръга било разиграно Английско начало, при това до 9-тия ход те се развивали идентично.

Накамура против Свидлер действал достатъчно целеустременно, навреме успял както с построяването на батареята по диагонала (c8-h3, така и с подрива (c7-c6). Активизиращите се черни фигури започнали да създават конкретни заплахи по отслабената позиция на белия цар, и стремейки се да избегне риска Пьотър поел към вариант в който Хикару пожертвал офицер и топ, и така обявил вечен шах.

Топалов пълно изравняване не постигнал, а предприетата от тях разменна операция довела до нахлуване на белия топ по седмия хоризонтал, в резултат на което положението на черните станало крайно опасно. Но Аронян избрал неверен план, вместо изгодната за белите размяна на дамите, настъпила размяна на топовете, и преимуществото изчезнало.

Гири в антимеранска система провел още в началото (e6-e5), а Карякин след като не намерил добър способ да поддържа напрежението в центъра, черните успели да проведат (c6-c5), включвайки по пътя някои полезни хода. В резултат на това на дъската към 30-тия ход стоял равен топовен ендшпил, и съперниците не се дръпнали от мирното споразумение.


11-кръг

Ключови моменти

Първо поражение на Карякин, първа победа на Свидлер, пропуснати възможности от Каруана и Гири. Драматичен кръг довел до ново разместване в групата на лидерите. Първото место делят Каруана и Ананд, на чисто трето – Карякин, на половин точка от него Свидлер, Гири и Аронян.

Ананд след 20 хода получил против Карякин малко по-добър ендшпил с топове и разноцветни офицери, след което постепенно усилил положението на своите фигури, възползвайки се от пасивната игра на черните. Малко преди контролата Сергей допуснал грешка, довела до пробив в неговата позиция. Образувайки проходна, Ананд уверено реализирал преимуществото си.

Неудачните действия на Свидлер в типичен мителшпил дали на Аронян грозна инициатива по царския фланг, но той недостатъчно енергично водил настъплението. След като центъра на тежестта на събитията се преместил на дамския фланг, Левон не хванал момента, в който е следвало да се погрижи за своята безопасност, и попадайки в трудно положение, извършил няколко грешки, а също допуснал решаващо нахлуване на неприятелски фигури в своя лагер.

При Топалов и Каруана в остър вариант от Английско начало възникнала позиция, в която белите имали дългосрочна компенсация за пожертваното качество. Фабиано играл точно и постигнал размяна на дамите в изгодна редакция, но в цайтнота не видял идеята за контраигра свързана с жертва на второ качество, и веднага след контролата предложил реми. Веселин също проявил благоразумие и се съгласил – продължаването на партията е можело да се окаже вълнуващо за публиката, но за участниците в такава обстановка да се решават неимоверно сложни задачи едва ли би им доставило удоволствие.

Гири в двубоя си с Накамура в средата на играта получил ясно позиционно преимущество и уверено го увеличавал играейки върху слабостите по двата фланга. На 50-тия ход, решавайки че е дошло време да форсира събитията, Аниш пожертвал фигура, не отчитайки спасително прикриване. За щастие на белите, ремито те не изпуснали. Тази хубава партия била изпортена от тактическа грешка, при това досадна, но в друг вариант на черните едва ли щеше да им стигне отбранителния ресурс.


12-кръг

Ключови моменти

В този кръг аутсайдерите оказали съществено влияние на борбата за първите места. Накамура разгромил невнимателно игралия дебюта Ананд, докато в това време Топалов попаднал под Сицилианска атака и загубил от Карякин. В другите два двубоя след продължителна игра завършили наравно. Карякин и Ананд отново си разменили местата. Руснака лидерства заедно с Каруана, экс-световния шампион изостава на половин точка.


13-кръг

Ключови моменти

И отново най-срещания случай — една резултатна от четири. В нея Накамура повторно спечелил от Топалов.

Равносметката преди последния кръг е относително проста: Предвид по-лошия втори показател (количество победи) на Каруана е нужна победа с черните над Карякин, а при реми помощник на Фабиано може да бъде само малко вероятната победа на Ананд над Свидлер и то с същия цвят.

Каруана, получил в сложен Испански мителшпил добри перспективи, но позволил на Свидлер да изравни положението, след което предприел спорна жертва на пешка. На 34-тия ход, Пьотър допуснал грешка, не отчитайки тактически нюанс, и от цайтнота Фабиано излязъл с шансове на победа в эндшпила. Но да трансформира пешката в повече в нещо по-голямо от ендшпил (топ и офицер срещу топове), не съумял. На осмия час игра опонентите си разменили любезности: Свидлер не успял да запази позицията реми, а Каруана не изпълнил печелившата маневра. Реми на 116-тия ход, по правилото на 50-те хода.

Аронян и Карякин също минали границата на 100-те хода. Приемайки жертвата на пешка в средата на играта, на Сергей скоро е трябвало да се раздели с фигура, но все пак успял да придвижи проходната до "a2". Надеждно подкрепена от офицера, тя му дала възможност да защити ендшпила.

Гири в партията си с Ананд в началото с решителна игра прихванал инициативата, а чрез жертва на фигура сериозно отслабил прикритието на неприятелския цар. Въпреки че матовите заплахи белите отразили, все пак с топ и пешка за две леки фигури черните оставали силната страна. След контролата Виши, отдавайки пешките си по дамския фланг, съсредоточил ударите на всичките свои фигури върху пешката на "f7". Аниш, не рискувайки раздялата си с нея, се примирил с 13-тото реми подред.

Топалов в дебюта пропуснал контраудар в центъра, след което бил принуден да премине в по-лош ендшпил. Независимо от допуснатите от Хикару облекчения, в цайтнота Веселин сгрешил, и след контролата той е трябвало да сложи оръжие.


14-кръг

Ключови моменти

Последен в турнира завършил главния двубой. Преди него три партии приключили с мирен изход и по (статистика) било ясно че той ще се окаже резултатен.

Каруана разиграл Сицилианска, а Карякин не искал опростяващи позицията реми-варианти и поел към здрава борба. Възникнала характерна за случилото се построение от система Раузер напрегната позиция, в която останалия в центъра черен цар бил прикриван от масивен пешечен щит. На 30-тия ход, Сергей осъществил стандартен но не по-малко ефективен пробив, премествайки централната пешка върху поле контролирано от дама,топ и две пешки.Положението оставало сложно, но Каруана, опитвайки се с тактически средства да удържи пешката в повече, пропуснал мощна жертва на топ, и попаднал под матова атака.

Поставяйки победната точка Карякин заел първото место с разлика една точка (както Ананд в предния турнир на претендентите, в който Сергей станал втори).