Индекс на статията

Ставангер-2016: Четвърти турнир Norway Chess. Дата на провеждане 18 до 30 Април. Участват 10 гросмайстори в кръгова система.

Състав: Магнус Карлсен (Норвегия, 2851),
Владимир Крамник (Русия, 2801),
Аниш Гири (Холандия, 2790),
Максим Вашие-Лаграв (Франция, 2788),
Левон Аронян (Армения, 2784),
Павел Элянов (Украйна, 2765),
Пентала Харикришна (Индия, 2763),
Ли Чао (Китай, 2755),
Веселин Топалов (България, 2754),
Нилс Гранделиус (Швеция, 2649).

В случай на дележ на първото място ще се състои допълнително блиц състезание. На 18 април се проведе блиц турнир и откриване.

Контрола за игра: 100 минути за 40 хода, след което 50 минути за 20 хода и 15 минути до края на партията с добавяне по 30 секунди на всеки ход, започващо от 61-вия ход.

Игрови дни: 19-22, 24, 25, 27-29 април.

Крайно класиране от блиц турнира:
1. Карлсен – 7,5
2. Гири – 6,5
3-4. Вашие-Лаграв, Крамник – по 6
5. Аронян – 4,5
6. Харикришна – 4
7. Топалов – 3
8-10. Гранделиус, Ли Чао, Элянов – по 2,5.


1-кръг

Ключови моменти

Рейтинг-фаворитите започнали без загрявка спечелвайки с белия цвят. Карлсен за първи път стартирал с победа в турнир от близо две години насам, когато победил Мамедяров в Шамкир-2014, и едновременно с това подобрил своята рекордна серия без загуба от 36 срещи. При Крамник и Гири тази цифра е значително по-скромна, но също внушава респект — 21 и 26, при което Аниш излязъл от ремиджийския сън продължил 20 партии!

Както показват коментаторите, в Новоиндийска черните не успели да изравнят, и след като Магнус правилно решил тактическите задачи на 14-тия и 16-тия ход, индиеца се оказал в неприятно положение с не съвсем добра изолирана пешка. Започвайки от 20-тия ход норвежеца спекулирайки размяна на дамите с тънки действия завладял всички ключови полета на съперника. Попаднал под натиск, Харикришна решил да не се мъчи и хвърлил коня си, което позволило на Карлсен да проведе стремителна атака.

В срещата, Гири - Елянов, в спокойна Италианка, Аниш въвел офицера на "g5", допускайки неговото прогонване на "g3", което като правило се счита изгодно за черните. Обаче не след дълго позицията се изострила и в хода на тактически размени, Павел допуснал удар с печалба на две фигури за топ, след което нещата се свели до технически характер.

Крамник не получил предимство в дамска схема против Гранделиус, но продължил да се бори за инициативата, което дало резултат. В ендшпила Шведа започнал да допуска неточности и преди контролата не забелязал как неговия цар попаднал в матова мрежа.

Ли Чао с черните против Вашиер-Лаграв, разиграл вариант от Руска партия в който Хоу Ифан издържала срещу Каруана, но не успяла същото да стори против Карлсен. В това време Китаеца отстоявал своя трактовка, свеждаща се до подтискане на белите по царския фланг с помощта на (h7-h5). В миналата година Ли Чао пробвал тази идея в мача си с Леко и даже съумял да победи, но резултатите от дебюта не го устройвали. Този път той ограничил белите и на другата страна, не позволявайки на белия офицер да стъпи на "b5", след което Французина не намерил някакви идеи. Резултата бил — размени и реми в разноцветен ендшпил.

Аронян отстъпил инициативата в Английско начало против Топалов, като партията постепенно преминала в равен топовен ендшпил.


2-кръг

Ключови моменти

Вашиер-Лаграв разгромил с черните Гири, вземайки реванш за поражението си в 1/4 финал за световната купа (победата в Лондонския тайбрек, отчитайки нейната безполезност, едва ли би удовлетворила Французина). Ако говорим за серия от не загубени срещи След двубоя им в Баку Максим не е допускал поражение вече 36 партии.

Както отбелязал Карлсен, всички партии в този кръг били интересни, освен неговата. В дамски гамбит Топалов получил надеждна позиция и взел курс към размени – реми още на 30-тия ход.

Гири, получавайки заряд за увереност от дългоочакваната победа в предния кръг, влязъл против Французина Вашиер-лаграв в остър Найдорф, залагайки на интересна новинка. Обаче непредвиден отговор на съперника, пратил Аниш в продължителни размисли. Той направил няколко неудачни хода с топа, след което Максим разбил центъра и победил.

Ли Чао забелязвайки че Крамник няколко години по рано изпитал трудности в партията си срещу Мамедов в Виенска партия, решил да избере именно този дебют. И както можело да се очаква, Владимир усилил своята игра така че сега на белите се наложило да се борят за изравняване. Ремито Китаеца заработил, макар че Крамник е можел по-дълго да го мъчи.

Гранделиус с Аронян оригинално разиграли Анти-берлинска система, получили стратегически сложна позиция. Отсъствието на пешка, черните компенсирали с добра координация на фигурите, обаче Левон се поколебал и позволил на Шведа да се измъкне и даже да получи превъзходство. Впрочем, Нилс решил да не рискува и за всеки случай си усигурил половин точка, чрез повторение.

При Елянов с Харикришна, се получил Нимцович с Волжски мотиви. Черните пожертвали пешката по "b" за активност по дамския фланг, като побегналия бял цар съгласно теоретическите препоръки започнал да се чувства не съвсем уютно. Защитата Павел провел добре, разменяйки всичко до постигане на разноцвет, и реми.


3-кръг

Ключови моменти

Отново завършила резултатно само една партия: Карлсен надделял над Гранделиус, ставайки едноличен лидер.

Двубоя Крамник - Гири, бил първия в турнира преминал границата на 50-те хода. В по-голямата част от партията Владимир се опитвал да измъкне максимума от позицията и в крайна сметка не успял да постигне повече от равен ендшпил с качество за пешка.

В Скандинавското дерби Шведа изпробвал против световния шампион вариант Рубинштейн от Сицилианска защита, който не се ползвал с безупречна репутация и Магнус решил малко да се позабавлява жертвайки фигура, с цел задържане на неприятелския цар в центъра. Независимо от равната оценка според енджините, на дъската за черните стояли трудни практически задачи. Да намери способ за обединяване на своята разединена армия, Шведа не успял, а на този етап не помогнало даже поставянето на топа зад проходната по "f". До самия край на играта, неговия офицер на "c8" така и не направил нито един ход,ставайки безмълвен свидетел на разгрома.

Елянов удържал против Вашиер-Лаграв Берлинския вариант от Испанска, но допуснал неточност, която едва не се оказала фатална: Правилно било (23. ... Kg6 24. Ne6 Rd1, и двойката офицера били длъжни да компенсират отсъствието на пешка). Павел обаче избрал 23. ... Kf6, което не само не попречило на 24. Ne6 (на вземането белите дават открит шах от "c5"), но и поставя царя под удар: 24. ... Rd1 25. Bg5+! Kf7 26. Rxd1 Bxd1. В този момент Французина мигновено взел офицера и след 27. Bxe7 Kxe6 28. Bd8 Kd6, черните получили достатъчни ресурси по дамския фланг, за неутрализирането на двете пешки в повече на другия участък от дъската. А ето в случай на (27. Nd8+! Bxd8, лошо е също така и [27. ... Ke8 28. Bxe7 Kxe7 29. Nxb7] 28. Bxd8, белите прибирали на "c7", което напълно би било достатъчно за победа.

Останалите две срещи не се отличавали с някакво по-голямо напрежение. Аронян не успял да озадачи Ли Чао в деградирал Славянски Грюнфелд, а Харикришна с Топалов предприел повтаряне още на излизане от дебюта.


4-кръг

Ключови моменти

За втори път в историята на този турнир всички партии в един кръг завършили наравно (такъв прецедент се случил в седмия кръг през миналогодишния турнир).

Ли Чао, изпитвайки в пълна сила мощта на Карлсен в декемврийския Катар, сега с белия цвят се отклонил от борбата, избирайки разменна Славянска.

Твърде съдържателна среща направили преследвачите на Норвежеца. В анти-берлинския вариант, Крамник бързо изравнил, но след това позволил на Вашиер-Лаграв да спечели пространство по дамския фланг, което му причинило някои трудности. В цайтнота Максим намерил отлична идея с жертва на пешка: 35. Qd1! fxe6 36. Nf3, прехвърляйки коня на "e5", опасно било (36. ... Bg7 37. Ne5 Bxe5 38. Rxe5 с игра по отслабения царски фланг). Крамник предпочел веднага да върне материала посредством 36. ... g4 37. Ne5 Qf5 38. hxg4 hxg4 39. Nxg4 Bg7, наложил взаимодействие между фигурите, но това не решило всички проблеми. Според коментаторите след контролата, Французина прибързал с размяната на дамите: След (42. bxc5 Qxc5+ 43. Nf2, черните щяха още да страдат). В партията обаче след 42. Qxe6 Qxe6 43. Rxe6 Bxc3, те напуснали зоната на риска.

Гири с Аронян до 15-тия ход повторили своята партия от първия кръг от Претенденския турнир, след което Левон усилил своята игра, като този път постигнал изравняване с далеко по-малко неприятности - ако не се вземе предвид неочевидния епизод между 23-25-тия хода.

50 процента стигнал и Топалов, удържайки леко вече трети черен цвят, сега против Елянов.

Най-големи шансове на победа имал Харикришна. В един от нестандартните варианти от Френска защита, Гранделиус предприел спорен скок с дамата, губейки много време за спечелване на пешка. Инициативата стабилно завладели черните, и не след дълго позицията на Шведа взела да изглежда доста подозрително. Обаче тук Индиеца побързал да тръгне за пешка. Правилно било предварително да усили свръзката посредством (25. ... Qb6!, имайки предвид 26. Kb1 Rg8, или 26. g4 Rh8). В партията обаче последвало 25. ... Rg8 26. g4 fxg4 27. hxg4 Rxg4, след което Шведа се объркал, отдавайки дамата си: 28. Ne5! Rxd4 29. Rxd4 Rxd4 30. Qxe4 Bxe4 31. Rdxe4, и белите получили достатъчна компенсация. След неточности на Харикришна, жертвайки просто пешката по "b", Гранделиус построил трифигурен реми-механизъм: 44. Na6+ Kb7, не върви (44. ... Ka8? 45. Rc4!, и след 45. ... Kb7 46. Nc5+ черните губят офицера). 45. Nc5+ 1/2

Почивния ден Карлсен ще изкара като лидер с 3 точки от 4, на половин от него изостават Вашиер-Лаграв и Крамник.


5-кръг

Ключови моменти

Карлсен за пореден път не спечелил срещу Гири, а Топалов и Харикришна съумели да реализират преимуществото си против Гранделиус и Ли Чао. До срещата си с Шведа Топалов не беше побеждавал в продължение на 28 партии.

Карлсен, вероятно се е подготвял за Сицилианска, срещала се в последните им двубои, както и за Берлинския вариант, втория по честота отговор на Аниш срещу 1.e4. Но Норвежеца го очаквало неголям сюрприз в вид на класическа Испанска. Да се приспособи за игра в схема с (d2-d3) на световния шампион не се удало и безцветната като цяло партия отивала към реми, когато неочаквано пред контролата Гири допуснал неточност предоставяйки на опонента нелош шанс посредством: (40. Nc2! Ra5, или [40. ... Rb3 41. Kd4 Rb5 42. Re3] 41. Nb4! Nb6 42. Kd4, белите са можели да сковат фигурите на съперника в защита и в резултат на това възможно било да спечелят пешката на "d5"). Магнус обаче решил да я вземе веднага: 40. Nb5?! Rb3 41. Rxd5, и след 41. ... Nb6 42. Rc5, или (42. Rg5 f5!) 42. ... Na4 43. Rc8+ Kg7 44. Rc4 Nb6! 45. Rc5 Na4, бил принуден да се примири с повторение.

Крамник удивил Елянов още на първия ход — 1. e4 Владимир играе много рядко. Спомняйки си за достиженията на Екс-световния шампион в Сицилианска с 2. b3, Павел избрал твърде привичното за себе си 1. ... e5, на което Крамник отвърнал с Италианска — още един сюрприз и след като Украинеца в дебюта се забавил с освобождаващото (d6-d5), белите успели да създадат определен натиск. Но впоследствие, Павел отлично се защитавал и не дал на съперника особени шансове за победа.

Топалов надиграл Гранделиус след като Шведа немного оптимистично предпочел в Испанска партия, структура Бенони. Според Свидлер, заслужавало внимание (13. ... Bb7 14. Ng3 d5). Нилс избрал 13. ... exd4 14. cxd4 c5 15. d5 Nd7, което се явява типичен подход но тук Гранделиус го подвело отсъствието на слабост по дамския фланг. След десетина хода неговата игра стигнала до задънена улица и Топалов пристъпил към атака по царя: 23. Nh5 Bxe3 24. Rxe3, и поради силната заплаха (Re3-g3 и f2-f4-f5), черните успели да издържат едва до контролата.

Аронян с Вашиер-Лаграв разиграли теоретически вариант в разменна Славянска с безопасна за черните версия на изолирана пешка и след размяната на тежките фигури интригата била окончателно изчерпана.

Харикришна се възползвал от дебютната рецепта с помощта на която Ананд изравнил резултата в мача си против Гелфанд. Ли Чао се отклонил от избрания от Гелфанд път, но все пак попаднал под натиск. Посредством 14. Nb5! Qe7 15. g5, белите не дали на съперника да фиксира царския фланг, съхранявайки възможност за пробив на този участък от дъската. Не след дълго Китаеца допуснал удар на тема: Атака по силен пункт. След (23. ... Bd7 или 23. ... Kh8, черните са можели да се защитят), но желанието да защитят допълнително проблемния пункт "f4", довело до обратен ефект: 23. ... g5? 24. f4! exf4 25. e5 Qf5, не е добре също и (25. ... dxe5 26. Ne4) 26. e6. За да се избави от клина на "e6", Ли Чао оставил фигура, а с реализацията Индиеца нямал проблеми.


6-кръг

Ключови моменти

Карлсен не без труд удържал Берлински вариант против Вашиер-Лаграв. Двама от участниците влезли в (плюс една), и ако Елянов напълно очаквано взел реванш от Гранделиус, то Харикришна пратил в минус Аниш Гири, който както и в втория кръг не му помогнал белия цвят.

Както признал Магнус след партията, той не съвсем добре предвидил последствията от своя избор на вариант в Берлинска система, сетил се късно за проблемния вариант с жертва на пешка (по дяволите, той също играе 17. f3!). До 21-вия ход съперниците следвали срещата Гири - Карякин, в която черните независимо от победата, в дебюта изпитали трудности. Норвежеца поел по свой път, но след неточността на 25-тия ход, неговите фигури загубили координация, и белите, връщайки си пешката, взели да доминират. За да се избави от натиска, Карлсен пожертвал офицер за две пешки: 31. ... Bxg4!? 32. fxg4 Rg6 33. Kf2 Rxg4, а след неточността на Максим който не видял 34. Nd3 Rc4 35. Ne1 Ra4 36. Nf3! взел и последната пешка, което довело до реми.

Споменавайки за слабата форма на Гири, световния шампион изразил възхищението си от Харикришна разигравал добре Френска защита (преди два дни Индиеца бил близо до победа над Гранделиус). Тук наистина има от какво да се поучим: Черните се въздържали от стандартния ход с коня на "c6", правейки първо полезни ходове по фланга: 8. ... b6 9. Nd1 a5 10. c3 a4 11. Bd3 Ba6, което им позволило по-късно планомерно да подкопае цялата верига от (b2 до e5): След 17. ... a3, Аниш напразно не се решил на (18. b4! – отдавайки пешка, белите получавали два темпа за създаване на контраигра по царския фланг). Последвало 18. b3?! b4 19. dxc5 Bxc5 20. Bxc5 Nxc5 21. c4 Ne4, и черните захванали инициативата. Привичното упорство в защита Холандеца не проявил, допускайки размяна на дамите и преминал в крайно изгоден за черните ендшпил, след което изхода от борбата бил решен от пешката на "a3".

Ли Чао успял да озадачи Топалов, тръгвайки по остър вариант с жертва на пешка в Московски вариант. Веско се справил с усложненията пренасяйки партията в малко по-лош ендшпил, в който той нямал проблеми.

Гранделиус попаднал под натиск в Грюнфелд с фианкето. Ето любопитен епизод: Тук Нилс пропилял почти 20 минути за хода 13. ... cxd4!?, пресмятайки острото 14. fxg4 Nxg4 15. cxd4 Ne3 – на което Павел, не влизайки в подробности, веднага взел 14. cxd4, съхранявайки ясен плюс предвид преимуществото в центъра. С приближаването на контролата, ситуацията е можела да стане еднозначна – разменяйки няколко фигури черните получили контраигра по дамския фланг, но в цайтнота Шведа не се справил с защитата и претърпял поредно поражение.

Крамник втори кръг подред се опитал да постави проблеми в Италианска партия и в това напълно успял, но Аронян добре се защитил и за победа на Крамник плюса отново не му достигнал.

 


7-кръг

Ключови моменти

Карлсен с удивителна лекота се наложил над Крамник, в свръх солиден дебют залагайки на свежата идея на Хаммер. Вместо стандартното (12. g3, което водело до безцветно реми в партията Дин Лижэн - Крамник, Мемориал Петросян 2014), Норвежеца повел коня към "g3": 12. Ne2!? за черните предстояло да решат, как да реагират срещу планираното прехвърляне на коня на "f5". Например, не решава проблема (12. ... Nb6 13. Ng3 Nc8 14. Ngf5 Nd6, поради 15. Bd3, и белите удържат леката фигура на "f5". Изглежда че е било нужно да се играе 12. ... f5, и на 13. g3 Bb4+ и Nd7-f6-e4, или 13...Bxh4 14. gxh4 Nf6 – пешката на "f5" е слаба, но да се защити няма да е толкова трудно). Крамник избрал активен план: 12. ... Nb6 13. Ng3 Bb4+ 14. Kd1 Na4, но след 15. Ngf5! станало ясно че вземането на "b2" е лошо и следователно целия замисъл на Руснака нямал смисъл. Следващата грешка на Крамник била прибързаното (c6-c5), което само отслабило пешката на "d5", и на Карлсен за да постигне победа, не се е наложило да демонстрира някакви особени умения.

За световния шампион откъсвайки се от четиримата преследвачи на една точка, да се успокоява е още рано, защото в следващия кръг един от тях, Левон Аронян, ще го провери с белия цвят.

На (плюс една) Левон стигнал надделявайки над Елянов. В мителшпила Аронян сбъркал сериозно, но Павел отвърнал с любезност: При (19. ... Nxe4 20. Bxe7 Nxe7 21. dxc5, заслужавало внимание [21. Rfe1] 21. ... Nxc5 22. b4, черните ги спасявало 22. ... Nd3!, след което те оставали с чиста пешка в повече). Изпускайки тази възможност Украинеца скоро попаднал под натиск и пред контролата, да спаси позицията не успял.

Топалов и Гири заформили боеви дуел в Английско начало с ярка развръзка. Белите имат предимство от една пешка, но техния цар е уязвим, което изпъкнало по неочакван начин. На 37. Rc7, Аниш подготвил 37. ... Rxh2!! 38. Rxd7, лошо е (38. Kxh2 Qxc7) 38. ... Rh1+ 39. Kf2 Rh2+ 40. Bg2. Може да изглежда че белите не са пресметнали всичко до край поради (40. ... Ra2+, но се оказва че не върви предвид 41. Re2!), обаче последвало 40. ... Rxg2+ 41. Kf1 Rh2!, и Веско е трябвало да се примири с ремито поради вечния шах по полетата (h1 и h2), тъй като губи (42. g4? Rh1+ 43. Kf2 Ra2+ 44. Rd2 Rxd2+ 45. Qxd2 Rh2+).

При Харикришна с Вашиер-Лаграв нова позиция възникнала още на осмия ход: Вместо обичайното (8. Be3 exd5 9. cxd5 f5) Индиеца играл 8. Qe2!? – след (8. ... exd5 9. cxd5, черната пешка по "f" вече не се движи и белите могат да продължат (g2-g4) с настъпление). Премисляйки четвърт час Максим се решил на 8. ... Be5!? с идея на (9. g4, да отговори 9. ... Nf4). След 9. Be3 f5! 10. exf5 exf5 11. f4 Bg7. Лошо е (12. Bxc5+ Kf7 13. Be3 Nxf4) структурата добива оформен вид. Първоначално определена инициатива владеели белите, но след опростяване на играта, вече Харикришна е трябвало да направи усилия за изравняване. Жертвайки пешка Индиеца постигнал вечен шах.

Най-дълго продължил двубоя между Гранделиус и Ли Чао. В Каро-кан,черните построили някакво подобие на великата Китайска стена, и независимо от всички опити да я пробие на Шведа така и не се отдало. След размяната на конете и дамите Нилс тръгнал с царя по дамския фланг, създавайки предпоставки за пробив, обаче не улучил подходящия момент. Например, тук си е струвало да се избере (65. d5 cxd5 66. cxd5 Rh6 67. Re5, с идея да премине в топовен ендшпил след 67. ... exd5 68. Re7+ Rd7 69. Rxd7+ Kxd7 70. Bxd5). Нилс обаче преместил пешката по "d" при черен топ на "h6", което позволило на Ли Чао да се избави от слабостта на "b7" посредством (b7-b6+), и в резултат на което всичко се разменило.


8-кръг

Ключови моменти

Личния рекорд на Карлсен без поражения (42 партии) бил нарушен от Аронян разгромявайки го и преди последния кръг на върха застанали двама. На половин точка от Магнус и Левон освен Топалов и Вашиер-Лаграв, остава и Крамник, наложил се над Харикришна.

За двойното фианкето на Аронян, световния шампион бил съвършено неподготвен, и вследствие на съмнителната постановка на дебюта, черните започнали да изпитват затруднения. Белите имат преимущество в центъра, но след (13. ... f6 14. Nef3 Nd6 или 14. ... b6!? борбата тепърва предстояла). Магнус обаче предпочел 13. ... Nd6, което се оказало недоглеждане, тъй като след 14. Bc3 на (14. ... f6, белите разполагали с силното промеждуточно 15. Qa3!). Скоро Левон спечелил пешка, а голямо упорство в защита Норвежеца не проявил.

Още един шанс за постигане на първа победа имал Гранделиус. Гири, сблъсквайки се с надеждната Меранска система в партията си с Нилсом в някакъв момент той пожертвал пешка за призрачни шансове по царския фланг. След 22. ... Bd5, замисъла на Холандеца се оправдал: 23. Nf6+! gxf6 24. Bxf6 Qf5, или (24. ... Rxe1+ 25. Rxe1 Qf8 26. Ne5) 25. Qxh6 Qh7 26. Qg5+ Qg6 27. Qh4 Qh7 28. Qg5+ с реми. Обаче играейки Шведа (22. ... Bf5!, и комбинацията сега не върви 23. Nf6+ gxf6 24. Bxf6 Rxe1+ 25. Rxe1 Qf8 26. Ne5 Re8 27. Qf4 Bg6, а това означава че черните пристъпват към реализация).

Крамник с Харикришна поставили дебюта оригинално. Рядко срещания втори ход на Индиеца, Владимир посрещнал с също рядкото продължение 3. e3!? Независимо от това че партията излязла от теоретическите пътища, създалата се структура била доволно стандартна. Типичен бил и скока на коня, с помощта на който Крамник завладял инициативата: 17. Ng5! Bxg2 18. Kg2 f5?! по-добре било (18. ... Nb6) 19. e4! h6 коня се връща на "f3", и след размяната на дамите слабостта в тила на черните ги довела до поражение.

Топалов завоювал инициативата в Берлинския вариант от Испанска партия против Вашиер-Лаграв, а на жертвата на качество Максим отвърнал с аналогичен похват и удържал разноцветен ендшпил с топове.

Ли Чао, в отличие от Карлсен, отработил последните два кръга от край до край. Вчера Китаеца издържал много-ходовите мъки срещу Гранделиус, а сега в най-дългата партия на кръга надделял над Елянов, след сложна борба, допускайки грешка преди контролата. В случай на (34. Qc4+! Re6, или [34. ... Qe6 35. Qc5, с идея 35. ... Qe5? 36. Rd5] 35. Rd5 Qf6 36. Rxg5+ Qxg5 37. Qxe6+ Kf8 и ремито е трябвало да го извоюват черните). А ето незабавното 34. Rd5, се натъкнало на 34. ... e2! 35. Rxe5 Rxe5 36. Qa8+ Kf7. Тук вече е било нужно да се прояви точност, нападайки по белите полета: (37. Qb7+, за да може на 37. ... Re7 да продължи с шахове). Павел обаче поставил дамата на "e1": 37. Qa7+? Re7 38. Qf2+ Ke8 39. Qe1, и правилото за блокадните качества на дамата намерило поредно потвърждение: 39. ... g4 40. Kc1 g3 41. Kd2 g2 42. c3 Re6 43. b4 Kd7 44. b5. Играейки 44...Rd6+! 45. Kc2 Rg6, Ли Чао успял да укрие дамата и царя от преследване.

В решителния кръг на Карлсен предстои среща с белите против своя секундант от първия мач с Ананд, Павел Елянов. Аронян ще играе с черните с Харикришна, Топалов и Крамник ще се сражават по между си, а Вашиер-Лаграв ще вземе изпит от Гранделиус.


9-кръг

Ключови моменти

Карлсен вписал в таблицата четвърта единица, нанасяйки на Елянов четвърто безответно поражение, спечелвайки и за четвърти път този супер турнир.

Съперниците разиграли с обратен цвят същия вариант в Каталонско начало от Вайк-ан-зее. В приемлива за черните позиция Павел избрал невярно общо направление на действията. Позицията изисквала (13. ... g5, с контраигра по царския фланг). Обаче след 13. ... Ra7 14. Qd1 b6 15. cxd5 cxd5 16. Nb1! Магнус захванал инициативата, и в резултат на това изпъкнала слабостта по пунктовете (b5 и c6).

Аронян получил добра игра с черните в защита Нимцович, против Харикришна, но това стигнало едва за комфортно реми.

Още по-добре се развил дебюта за черните в партията Гранделиус - Вашиер-Лаграв, но двете неточни решения на Максим довели до загуба на преимуществото.

Нямало по-силен и в другите две партии. Топалов и Крамник направили първото реми в класическа контрола от 2007 г. (В шестте двубоя неизменно побеждавали белите). В Анти-берлинския вариант от Испанска партия, инициативата преминавала от ръка на ръка, и в края на краищата Крамник погасил активността на съперника с размени и преминаване в разноцветен ендшпил.

Всички зрители и коментатори били задържани както обикновено от Ли Чао. Неговата партия с Гири веднага преминала в ендшпил, в който първо на победа играли белите, които имали структурно предимство, а след това черните получили превъзходство. Жертвата на пешка посредством 41. ... Rc7! станала временна: След 42. Bxf6 Rcc2 43. Rh4+ Rxh4 44. Bxh4 Bxh4 45. Rh3 Bf7 46. Rxh4+ Kg7, белите се оказали леко запатовани — коня не може да мърда поради мата, а и има заплаха с свръзка по третия хоризонтал. Обаче след 47. Rh1 Rc3 48. Rb1 Rxe3, материала останал твърде малко и посредством 49. a5 (49. b5 a5) 49. ... Bc4 50. b5 axb5 51. a6 Kf6 52. Kb4, Ли Чао постигнал реми.

Еднозначно за успешен за себе си турнир, можели да кажат Карлсен и Аронян. Топалов, Крамник, Вашиер-лаграв, Ли Чао и Харикришна събрали повече или по-малко очаквано количество точки. В своеобразен плюс бил и Гранделиус — ремитата при него били повече от пораженията. Главни неудачници в турнира били Гири и Елянов. Аниш изпитвал доста проблеми с белия цвят и поради това останал в (минус 1), а Павел се провалил на финала набирайки 0 от 3.