Индекс на статията

Сочи: Отборно първенство на Русия мъже. 1 - 10 май 2016. Пет отбора, два кръга. Отборите се състоят от шест основни състезатели и по двама резервни.

Състав:

Сибир (Новосибирск):
Владимир Крамник (2801), Александър Грищук (2752), Евгени Томашевски (2722), Дмитрий Яковенко (2731), Сергей Рублевски (2692), Антон Коробов (2674), Дмитрий Кокарев (2622), Дмитрий Бочаров (2597).

Медний всадник (Санкт-Петербург):
Петър Свидлер (2762), Лениер Домингес (2532), Никита Витюгов (2721), Бу Сянчжи (2723), Максим Матлаков (2693), Максим Родштейн (2689), Владимир Федосеев (2685), Ильдар Хайруллин (2628).

ШСМ Legacy Square Capital (Москва):
Сергей Карякин (2779), Ян Непомнящий (2703), Эрнесто Инаркиев (2686), Евгений Наер (2681), Вадим Звягинцев (2672), Даниил Дубов (2644), Владимир Малахов (2703), Иван Попов (2645).

Жигули (Самарска област):
Санан Сюгиров (2674), Игорь Лисий (2668), Григорий Опарин (2575), Александър Предке (2535), Дмитрий Фрольянов (2550), Михаил Бродский (2544), Юрий Якович (2521), Яков Геллер (2487).

Ладья (Татарстан):
Гата Камски (2670), Владислав Артемиев (2669), Артем Тимофеев (2598), Валерий Яндемиров (2388), Рамиль Хасангатин (2512), Азат Шарафиев (2435), Раиль Файзрахманов (2422), Максим Самусенко (2329).

Допълнителни показатели при дележ:
1. Сбор от индивидуални точки.
2. Лични срещи.
3. Количество отборни победи.
4. Най-добрите резултати на най-високите дъски.

Контрола за игра: 90 минути за 40 хода и 30 минути до края на партията, с добавяне по 30 секунди на ход започващо от първия.


1-кръг

Ключови моменти

Тази година участват пет отбора в два кръга. Като претенденти за медали се явяват супер клубовете на Сибир, Медний всадник и ШСМ Legacy Square Capital. Отстъпващите им в квалификационно отношение отбори на Жигули и Ладя, са по подразбиране на втори план.

С списъка можете да се запознаете Тук

Първия ден преминал в съответствие с предстартовите очаквания. Мача между Медний всадник - ШСМ, завършил наравно, а Сибир с разгромен резултат надиграли Ладья.

Московчани повели в резултата в срещата си с Клуба от Сан-петербург, след като Инаркиев изпробвал на 14-тия ход ново продължение в рядко разклонение в Грюнфелд. Взел пожертваната от Домингес пешка и в остра борба неутрализирал инициативата на черните. Към края белите чрез жертва на качество ускорили движението на своите проходни към превръщането им в дама. Убедителна победа, но теоретическия спор изобщо не може да се счита за завършен.

Представителят от Петербург Витюгов, спечелил против Наер партия, която би било изключително жалко да не спечели. Постигайки огромно превъзходство с помощта на хитър промеждутъчен ход, вече срещал се две години по-рано в партия от юношеското първенство на Европа (до 14), без да знаят за нея и двамата гросмайстори. След това той се доверил на опонента си, като не се решил да вземе фигура. При (18. Qxc5 Qd6, при черните всичко е наред). Обаче 18. c4! Bxc4 19. Qxc5, коренно променя ситуацията. Да отстъпи офицера просто не може поради (e2-e4) с свръзка. На (19. ... Qb2 или 19. ... Bxe2, белите играят 20. Ba5, и материалните загуби не могат да се избегнат). След 10 минутно размишление Евгений (открил) 19. ... Qd6? 20. Qxc4 Nb6, на което Никита почти мигновено отвърнал 21. Qxc6?, докато при (21. Qd3, за черните оставало само да се предадат). За щастие на Медний всадник, след 21. ... Qxc6 22. Bxc6 Rac8 23. Bb4 Rxc6 24. Bxe7, Витюгов съхранил пешката в повече, която успял да реализира.

Водача на Ладья, Камски постигнал против Грищук пълноправна игра, прилагайки гамбит Яниш. След продължително лавиране черните развили неприятна инициатива по царския фланг, но скоро след контролата на Александр се удало чрез жертва на качество да форсира реми.

На трета дъска Тимофеев издържал натиска на Яковенко, а в останалите двубои победата била за представителите на Сибир.

Р. Файзрахманов - Д. Бочаров: След 21. ... Ng4, неочаквано се изяснило че белите стоят зле, тъй като в случай на (22. Bxe7 Qxe7, те нямали удовлетворителна защита от двете заплахи: ... b4 с последващо Qe4 и Qc5 и Ra8). В партията било 22. Rd4 Bxg5 23. Rxg4 h5 24. Rd4 Bf6 25. Rd3 Bxh4 26. gxh4 Qxh4, с очевидно позиционно предимство за черните.

Шарафиев интересно пожертвал фигура на Кокарев, но след това сам разкрил линията "a" и в края на краищата загубил пешка на дамския фланг, но все пак е имал възможност да се спаси посредством (44. ... Rd3.

Томашевски повторил вариант, в който претърпял поражение от Карякин в началото на годината в Вайк-ан-зее. Сега на 9-тия ход уточнил своите действия като незабавно се възползвал от предоставената от Артемиев възможност да пожертва офицера на "h3". Според енджините в по-голямата част от този съдържателен двубой обективната оценка се колебаела около равенството. Но от практическа гледна точка на белите постоянно се е налагало да решават неприятни задачи. В ендшпила пешките превъзхождали коня.


2-кръг

Ключови моменти

За своята все още не-дълга история супер клуба Сибир в миналогодишния шампионат на Русия спечелил всичките седем мача, след това още шест при едно равенство в европейското клубно, и още един вчера. И ето първото поражение – от ШСМ, при това с болезнен резултат 1,5-4,5. В втория си мач Медний всадник с труд надделял над Жигули.

За Московчани втори път се отличил Инаркиев, надигравайки Яковенко в Берлински ендшпил. Дмитрий на 13-тия ход не последвал примера на Ананд, който приложил в 9-та партия от мача 2014 г. парадоксалното (13. ... Bb7). След 13. ... Rd8 Эрнесто използвал идеята от срещата (Алексеев - Коротилев). В резултат на трудно забележими неточности на съперника, например: Вместо 20. ... Bd6, заслужавало внимание (20. ... Bf6, не допускайки офицера на "g5"), белите стабилно завладели инициативата, а след необоснованата жертва (недоглеждане) на пешката на "a7", положението на черните мигновено станало безнадеждно.

С обратен цвят Берлинския вариант от Испанска партия се срещнал на още шест дъски, където представителят на ШСМ Малахов с черните без видими усилия направил реми с сибирянина Кокарев.

Победния почин на Эрнесто Инаркиев поддържали Дубов и Звягинцев. Дубов постепенно получил пространствено преимущество в партията си с Коробов, който след като не издържал на продължителното пасивно маневриране, избрал крайно неподходящ момент за освобождаващото движение: 22. ... e5? 23. dxe5 Nxe5 24. Bxe5! – именно така, на (24. ... Bxe5, отговора би бил 25. e4!, и поради увисването на офицера черните търпят тежки загуби). Коробов пожертвал качество – 24. ... Rxe5, но това позволило само да се затегне малко съпротивата.

Вадим Звягинцев, играейки с черните против Рублевски, съумял да превърне Руска партия в Гамбит Волга и удивително бързо завоювал инициативата. След това не бил толкова убедителен и позицията почти се изравнила, но Сергей не забелязал тактическия ресурс (21. Nd4, с помощта на който белите са можели да пренесат играта в безопасен тежко-фигурен ендшпил). В партията обаче произлязла размяна на дамите, и по-добрия ендшпил за черните Звягинцев провел силно и уверено.

На първа дъска Карякин и Грищук направили спокойно реми. Непомнящий в подозрителна позиция се измъкнал против Томашевски.

Мача на Жигули с Медний всадник отначало се развивал благоприятно за тях. На последната дъска Геллер след 17-тия ход бил пред печалба против небрежно разигралия дебюта Федосеев, като малко по-малко пропилял преимуществото, без да се възползва от тактическите възможности които предлагала позицията. Веднага след контролата извършил груба грешка и поради неизбежния мат бил принуден да се предаде.

Двубоите на трета и пета дъска закономерно приключили миролюбиво. В срещата между лидерите на отборите Свидлер сам си създавал трудности и в края на краищата допуснал непоправима грешка: Черните са можели да играят (47. ... h5, и да започнат с шахове едва след 48. Bd4). Но ако наистина са искали да атакуват "d3", то това е следвало да направят посредством 47. ... Qe2+ 48. Kc3 Qc2+ 49. Kd4 Be2). На 48. ... Bc2? Сюгиров отвърнал 49. Bd4! Qxd3+ 50. Kb2. След като белите взели на "g7", те с шахове закарали царя в своя лагер и черните форсирано загубили офицера.

Обаче за крайния резултат фортуна обърнала гръб на самарци. Домингес, действайки като огладнял в разноцветен ендшпил с топове искусно приспал бдителността на Игор Лисий и дочакал грешката му в позиция за която може да се каже че в нея вече не можело да настъпят някакви принципиални изменения. Белите спечелили две пешки и пробили последната линия на отбраната с помощта на жертва на качество. По този начин Лениер се реабилитирал за вчерашния неуспех, извоювайки така победата на своя клуб.


3-кръг

Ключови моменти

Супер клубовете се срещнали с отбори които засега нямали точки, и нищо неочаквано не се случило. ШСМ и Сибир уверено победили, при това всички партии били спечелени от белите. С черните фаворитите нямали нищо против ремито, но все пак в една от срещите на губещия отбор се отдало да забие гола на престижа.

В състава на Сибир се появил Крамник. Срещу него се противопоставил Сюгиров, който бившия световен шампион победил две години подред в Катар. От оригинално разиграния дебют Крамник излязъл с ясно превъзходство поради слабия пункт на "d5". Черните твърде праволинейно осъществили плана с (e7-e6) и разменили на "d5", като белите оставили за себе си нужните леки фигури. В тежко-фигурния разноцветен ендшпил разликата в силата на офицерите била очевидна. Опита на Сюгиров да създаде контраигра по линията "b" се обърнал в трудности по защитата на пешката на "f7", след ответното нахлуване по линията "a", а грешката на 32-рия ход, съществено ускорила развръзката.

Своеобразна стратегическа позиция се получила и при Томашевски с Опарин. Белите също захванали инициативата разменяйки чернополия офицер за коня на съперника. Тази идея следвало да бъде ПОСРЕЩНАТА С активност по царския фланг – (15. ... g5 и Nd6-f7). След размяната на дамите белите създали неприятен натиск по централните пешки. Чрез любопитно прегрупиране черните успели да го отслабят, въпреки преместването на белия кон от "b5" на "c6", който и преди това пречел на нормалното взаимодействие на фигурите им. Вероятно в този момент шансове за успешна защита ДАВАЛО прехвърлянето на коня на "e7" или "b8", но Опарин не издържал и направил псевдо-активния ход 37. ... d5, който имал смисъл само в съчетание с (... Ne4). След 38. Ra1 dxc4 Евгений бързо и изящно използвал слабостта на полето "e5" и пешката на "e6".

Рублевски приложил на вид не толкова хитра новинка 10. dxc5 и осъществил натиск върху позицията начерните в центъра. Фролянов се осмелил да вземе пешката на "e5", но след това допуснал груба грешка, решавайки да се запаси с още една. Атаката по отслабените черни полета неговите неразвити фигури не били в състояние да отразят: 27. Rxh5 Ba6 (27. ... Qxd4+ 28. Qxd4 exd4 29. Rh8+ Ke7 30. Re1+) 28. Rh8+ Ke7 (28. ... Kg7 29. Bxe5+ Qxe5 30. Qh6#) 29. Qg5+ f6 (29. ... Qf6 30. Bc5+) 30. Qg7+. 1-0

Разликата в резултата намалил Предке, надделявайки над неудачно стартиралия в турнира Яковенко. В борбата за инициатива Предке открил силна идея, свързана с 20. c3 и с по нататъшна жертва на пешка. Вероятно Яковенко може да бъде упрекнат в излишна шаблонност, например: Заслужавало внимание ответната жертва (24. ... e4 25. Bxe4 Bd4, съживяваща чернополия офицер), докато неговия опонент в това време под натиска на времето, намерил още един остроумен ресурс 35. g4!, и така като съчетал мощната проходна с откритата позиция на неприятелския цар, белите заслужено достигнали до успеха.

В мача ШСМ - Ладья, впечатлила партията Наер - Артемиев, в която белите отдали качество за две пешки и мощно настъпили по царския фланг. Явно черните след като повели коня от "d7" към дамския фланг, не било нужно да бързат с рокадата. За лошо или добро, дамите е трябвало да бъдат разменени, докато е имало такава възможност. След 24. Qg3 - пешките станали неудържими.

Инаркиев устоял против Камски в многофигурен ендшпил с недостиг на пространство.

Тимофеев и Звягинцев още на шестия ход получили неизвестна за теорията позиция, но по нататъшната борба преминала в обичайна френска схема.

Дубов надхитрил Яндемиров в Испанските маневри. В качеството на принципиални усиления, черните е можело да бъдат посъветвани (16. ... Rae8, с идея ... Nd8, c7-c6, Ne6). В партията черния кон не намерил за себе си достойна роля и станал мишена на финална комбинация.