Индекс на статията

Баку: 42-та Олимпиада-2016. Дата на провеждане: 2 - 13 септември. Турнирите са за мъже и жени които ще се проведат по Швейцарска система в 11 кръга. Отборите ще бъдат от 4 основни състезатели и един резервен. Местата ще се разпределят в съответствие с броя на отборните точки. Допълнителните показатели при дележ са следните: 1. Бергер. 2. Брой на индивидуалните точки. 3. Количество мачевите точки на съперниците.

Контрола за игра: 90 минути за 40 хода и 30 минути до завършване на партията, с добавяне по 30 секунди на ход започващо от първия.

Игрови дни: 2-6, 8-13 септември. Почивен ден: 7 септември.

Начало на партиите 14.00 msk. Последния кръг стартира в 10.00 msk

Състав на Българските отбори:
мъже – Веселин Топалов, Момчил Николов, Валентин Йотов, Красимир Русев, Мартин Петров.
жени – Антоанета Стефанова, Ива Виденова, Адриана Николова, Елица Раева, Маргарита Войска.

В олимпиадата по традиция участва и сборен отбор на международната шахматна асоциация на слепите шахматисти (ibca), който ще бъде представен от следните състезатели: iM Meshkov Yuri A. ело: 2350
FM Babarykin Stanislav ело: 2372
IM Stachanczyk Jacek ело: 2192
FM Mueller Oliver ело: 2266
CM Ross Chris N 2199.
Средно ело на отбора: 2275
Треньор: IM Kalesis Nikolaos 2462.

Сега да хвърлим бегъл поглед на фаворитите на двата турнира.

В мъжкия турнир с най-висок среден рейтинг е Русия (2760): Крамник, Карякин, Грищук, Томашевский, Непомнящий.

На второ место е засилилият се през последните две години отбор на Сащ (2740): Каруана, Накамура, Со, Робсон, Шенкленд.

За олимпийските шампиони - Китайците (2735) встъпват: Ван Юэ, Ли Чао, Дин Лижэн, Юй Ян, Вэй И.

Четвъртия рейтинг е за домакините – Азърбейджан (2705): Мамедяров, Раджабов, Мамедов, Сафарли, Найдич.

Както е известно, Иванчук взел решение да не участва в олимпиадата. Без него Украйна изглежда по-малко впечатляваща (2688), но все пак се явява като един от основните претенденти за първото место: Элянов, Пономарьов, Криворучко, Коробов, Волокитин.

При Французите ситуацията е приблизително същата (2678), за които няма да се яви Бакро. В негово отсъствие техния състав изглежда така: Вашиер-Лаграв, Фрессине, Эдуар, Бауэр, Мазе.

При равностойните по сила отбори, за Полша на първа дъска застава Войташек, за Англия Адамс. За Унгария няма да играе Леко, като първата дъска получава младия и съвършено противоположен по шахматен темперамент Раппорт. За Холандия водач ще бъде Гири, Харикришна – за Индия, от които винаги могат да се очакват сюрпризи. Испания ще води Валиехо, Домингес - Куба, Навара - Чехия, Топалов - България, Ле Куанг Лием - Виетнам, за Канада дебют като лидер предстои да направи Бареев.

На 17-то место в стартовия списък са Норвежците, начело с световния шампион.

В женския турнир средния рейтинг водят Китайките (2528): Хоу Ифан, Сжао Сюэ, Цзюй Вэнцзюнь, Тан Сжун, Го Ци. Само техния среден рейтинг надминава границата на 2500.

Победителките от последните три олимпиади - Рускините, с среден рейтинг (2493) ще бъдат представени от: Костенюк, Гунина, Горячкина, Погонина, Гиря.

Традиционно силния отбор на Украйна (2485): А.Музичук, М.Музичук, Ушенина, Жукова, Гапоненко.

Грузия (2474): Дзагнидзе, Джавахишвили, Бациашвили, Хотенашвили, Мелия.

Сюрпризи могат да се очакват от Индийките с Харика на първа дъска и от Американките, които ще бъдат представени от Круш, Затонски и Паикидзе.