Индекс на статията

Ню-йорк-2016: Мач за световната титла. Дата на провеждане: 11 - 30 ноември. Съгласно регламента световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) и претендента Сергей Карякин (Русия) трябва да изиграят 12 партии с контрола за игра 40 хода за 100 минути, след което по 50 минути за 20 хода и 15 минути до края на партията с добавяне по 30 секунди на всеки ход, започващо от първия. След шестата партия цвета на фигурите се сменя (участника който е бил с белите в първата партия в седмата ще бъде с черните). В случай на равенство в мача ще бъде проведен тай-брек: 4 партии с контрола за игра 25 минути + 10 секунди на ход. Ако резултата се запази равен, то се играе 2 партии с контрола 5 минути + 3 секунди на ход, а при необходимост още 4 блиц-мача по 2 партии. Ако в 10 партии не се излъчи победител, то сеиграе решаваща партия, в която белите ще имат 5 минути, а черните – 4, с добавяне по 3 секунди след 61-вия ход, ремито е в полза на черните.

Игрови дни: 11, 12, 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 28 ноември. почивни: 13, 16, 19, 22, 25, 27, 29 ноември. Тай-брек: 30 ноември. Начало на партиите в 22.00 msk.

В стартовата среща играещия с белите световен шампион на втория ход развил офицера на "g5". По този начин той подчертава желанието си да изкара играта от теоретичните пътеки, но в наши дни и в тази система са изиграни десетки партии на високо ниво. Например, през 2013 г. на мемориал Тал, Карлсен в сложна борба надиграл Крамник. От тази партия Карякин се отклонил на петия ход избирайки втория по популярност вариант. Карлсен не се опитал да задържи пешката в повече на "c5", което можело да доведе до достатъчно сложна борба. Вместо това той сам отдал две и временно останал без пешка, но бързо мобилизирал своите сили. Сергей осъществил построение при което отигравайки материала привел към желателни за него опростявания. Към 20-тия ход на дъската възникнал ендшпил в който белите имали символично предимство за сметка на по-добра пешечна структура. Обективно погледнато, от черните се изисквало определена акуратност. Карякин прецизно парирал всички опити на белите за развиване на инициатива на който и да е участък от дъската, и преди контролата Карлсен тръгнал към размяна на топовете. Леко-фигурния ендшпил бил мъртво реми и след 42-ия ход съперниците подписали мирно съглашение.


Получил белия цвят Карякин вдигнал напред царската пешка. Била разиграна Испанска партия с (d2-d3). На 12-тия ход Карлсен се отклонил от често срещан вариант, срещал се при него в тази година в партия с ускорена контрола (рапид) с Топалов (Grand Chess Tour, Париж). заформила се характерна маневрена борба около пешечната двойка (d4-e5). Черните поддържали напрежението в различни варианти, като косвенно защитавали своята централна пешка с ответно нападение на "e4". На 18-тия ход Сергей разменил пешки за да продължи да поставя на Магнус проблеми. Нужно било да предприеме нешаблонен превод на коня. Той обаче играл твърде праволинейно и положението се опростило. Захвата на откритата линия (a) не донесло на белите изгода. Черните подготвили и осъществили придвижването на пешката по "c", предизвикала по нататъшните размени. След 30 хода ресурсите за борба били изчерпани, като показали на зрителите по какъв начин те възнамерявали да повтарят позицията, след което съперниците се съгласили на реми.


Третата партия започнала без произшествия, но към края играта станала оживена. Карлсен се отклонил от Берлински ендшпил в симетричен вариант. Тънката маневра с топа, отстъпвайки на 10-тия ход на "e2", а след това веднага на "e1", което не оживил особено скучната позиция, както и 17-тия ход на Карякин (g7-g5). След многочислени размени възникнал равен ендшпил, в който най-накрая започнала да действа (магията на Магнус). Принуден продължително време да прави акуратни отбранителни ходове, Карякин не устоял пред изкушението да постави топа си по откритата линия в тила на съперника. Но така белите най-после получили възможност да нападат по слабостите на черните. Много скоро Сергей разбрал че е най-добре да даде пешка и да премине към борба за реми в малко по-некомфортна ситуация. Всички фигури на световния шампион заели активни позиции, но ограниченият пешечен материал оставял на претендента реални шансове за благоприятен изход. В района на 60-те хода се развихрила конкретна игра, в която на черния офицер не му достигало така жизнено важното пространство. На 67-тия ход Карлсен е можел да постигне преминаването в леко-фигурен ендшпил изглеждащ перспективен. Вероятно анализа ще даде точна оценка. Карлсен предпочел да спечели фигура с риск да загуби всички останали пешки което би довело към равен ендшпил (топ и кон против топ). В най-вълнуващата фаза от борбата се изисквало от изморените съперници точен разчет, а в някои варианти и етюдна фантазия. Карякин не скръстил ръце а продължил да изтисква защитните ресурси. Всичко свършило с това че световния шампион с шах взел пешката по дамския фланг, но проходната на царския обезпечила на черните чудесно спасение в позиция без чист кон.

Титанична битка, в която съперниците проявили своите най-добри качества.


В четвъртата партия се повторил сценария от предната среща в не-много променен вид. Както и в втората партия, бил разигран Анти-Маршал с (d2-d3). Карякин се опитал да развие инициатива по царския фланг, докато Карлсен с точни маневри с временна жертва на пешка неутрализирал заплахите. Относителния неуспех на операцията по някакъв начин твърде силно подействал на Сергей. На 19-тия ход, вместо да отстъпи с чернополия офицер на начална позиция, което би довело до примерно равна игра, той извършил явно анти позиционна размяна на белополия офицер за кон . В допълнение към двойката офицери, Магнус осъществил натиск по полуоткрития вертикал, а неговите пешки лишили леките фигури на съперника от добри полета. Втори ден подред световния шампион получил изгодна позиция по свой вкус и отново (магическата отбрана) спасила претендента от поражение. Първо разпиляната игра на Магнус дала на белите възможност да разменят топовете, а в леко-фигурния ендшпил на 45-тия ход, дошъл реда на зрителите да бъдат удивени. Не е съвсем ясно да ли са имали черните печалба при правилна игра, но след придвижване на пешката по "f" ответния ход на Сергей обезвредил чернополия офицер на Магнус, и на дъската възникнала реми позиция. Ако преди това на Карякин се е налагало щателно да обмисля своите решения, то сега задачата се опростила до толкова че той да стои на място и надеждно да защитава пешките на "b2" и "g4". Преместването на черния цар по дамския фланг, на който вероятно Карлсен е възлагал надежди, при по-внимателно вглеждане се оказало напълно безвредно. На 69-тия ход, черните преместили злополучната пешка още на едно поле, след което от дъската изчезнали чернополите офицери, но същността на позицията не се променила – белите отпреди нищо не рискували, придържайки се към пасивна тактика. На 94-тия ход било подписано мирно споразумение, като равновесието в мача не се нарушило.

Явно не успял да се възстанови от третата партия, Карякин се разсеял в дебюта, оказал се в трудно положение, но след това заиграл по обичайната упоритост. Карлсен обаче отново сбъркал в техническия стадий. Забавното е това че както и в предната партия Магнус минал покрай силния ход (Rb5-b8), но по-голямата грешка била неудачното (f5-f4), давайки на съперника възможност да изгради реми-позиция.


Световния шампион с белите за сега не повтаря дебюта. Днес била разиграна Италианска партия. След 9-тия ход, съперниците излезли от основните варианти. Разменната операция в центъра повела към многообещаваща като цяло зрелищна асиметрия в материално отношение и структура. След размяната на централизирания кон на "e5", белите получили потенциално опасна проходна, но в този момент замисляйки се за 25 минути, Карякин направил отличен контраатакуващ ход с дамата, в много варианти в които се предполагало жертва на белополия офицер в отговор на (e5-e6). Карлсен също загубил немалко време за обмисляне на своя следващ ход и избрал вярно решение – прикрил слабия пункт "f2". Сергей обърнал играта в разноцвет с тежки фигури, в която Магнус се забавил с осъществяването на единствения перспективен план – да тръгне напред с пешките по царския фланг. Черните се укрепили и предприели прехвърляне на царя на безопасния дамски фланг. В района на контролния ход, Карлсен в равно положение проявил небрежност, допускайки жертва на пешка след която се активизирал черния офицер, който до този момент е изпълнявал блокадни функции в съчетания с разкриване на крайната линия. Това обещавало на Карякин опасна инициатива. Но въодушевлението в лагера на феновете на Руския гросмайстор, се оказало не толкова продължително. Сергей избрал неточен порядък от ходове, и Магнус с помощта на ответна жертва завладял откритата линия. След няколко хода възникнали размени на тежките фигури, и рисурсите за борба били изчерпани. Това е петото реми до сега. В следващите две партии, претендента ще има белите.


За първи път в мача дебютната подготовка не оставила простор за борба на дъската. Съперниците разиграли Испанска партия, повтаряйки осем и половина хода от предишната четна среща. След това Карлсен преместил пешката по (d) не на едно, а на две полета. Тази разновидност на контраатака, въпреки че нямала някаква дълга история както при класическата жертва на Маршалл, тя преминала през 20-тия век задълбочена практическа проверка. На 12-тия ход Карякин се отклонил от използваното по-рано от тях продължение, но Карлсен бил добре подготвен за избраното от белите направление. Благодарение на тактически тънкости, отчетени от щаба на световния шампион придвижването на пешката по (f) с нападение на белите коне практически форсирано довело до размени и разноцвет с тежки фигури. За разлика от предната партия, нито една от страните в възникналата позиция не разполагала с активни идеи. След няколко хода бил сключен мир. След почивния ден с белите отново ще бъде претендента.


Карякин за първи път започнал партията с дамската пешка. Славянска защита бързо се трансформирала в приет дамски гамбит. На редкия 10-ти ход съперника на Карякин отреагирал с безобидни маневри с коня, след което дебютната инициатива преминала към черните. На 15-тия ход световния шампион от общи съображения рокирал, изпускайки активната възможност (15... f5). Белите завършили развитието и осъществили разменна операция, в резултат на която получили ендшпил с пешка в повече, но без някакви шансове за нейна реализация. След 33 хода било зафиксирано седмото в мача реми.


Стана това което феновете отдавна чакаха, баланса в мача вече е нарушен. В напрегнатата борба Карякин използвал своя шанс и в ендшпила с помощта на ефектна комбинация вкарал царя на Карлсен в матова мрежа. Хора приближени до световния шампион преди срещата предвещавали че той ще прояви решимост за сложна и зрелищна игра. Избрания от Карлсен дебют Цукерторт не много съответствал на поставената цел. След приключване на мобилизацията на силите, възникнала почти симетрична позиция с богат запас от надеждност за двете страни. След 24-тия ход белите отслабили пешките по дамския фланг опитвайки се в замяна на това да развият инициатива в центъра и по царския фланг. Сергей приел предизвикателството, като грабнал пешка, преценявайки че активността на съперника ще стигне в най-добрия случай за равенство. На 35-тия ход Магнус хазартно пожертвал втора и след 37. Qa4 е можел да остане с разбита позиция. Но в цайтнота Сергей също бил неточен, избирайки за дамата друг маршрут, и допуснал малка комбинация, в резултат на която материалното равенство било възстановено, като в добавка на това черния цар бил лишен от надеждно укритие. Така или иначе, при Карякин останали проходни, за задържането на които е трябвало на Карлсен определена прецизност. Световния шампион отново го подвело чувството за опасност – той не побързал да придвижи централната пешка за активизиране на офицера. Черния кон застанал на превъзходното блокадно поле "e5", и в допълнение към неприятностите по дамския фланг пред белите стояла задача да държат царят си в безопасност. На 51-вия ход Магнус извършил последната грешка. Премествайки една след друга последните си живи пешки, Сергей създал възхитителна гледка на тема доминация: В случай на унищожаване на пешката на "a2" белия цар го заплашвало мат, а да го отсрочи е можело само при отдаване на дамата. В същото време царят и дамата на черните били разположени толкова удачно че белите разполагали само с един предсмъртен шах. Ако белият цар беше на всяко друго поле, то те щяха да имат спасение. Претендента повел в резултата с 4,5:3,5 и направил сериозна заявка за краен победител в мача.


След почивния ден участниците зарадвали зрителите с съдържателна игра. Даже квалифицираните наблюдатели, независимо от компютърните подсказки, не винаги успявали правилно да оценяват възникващите сюжетни обрати. Карякин се върнал към хода с царската пешка. Карлсен не се отказал от Испанска партия но избрал вариант Юртаев, водещ към доста динамични позиции, в сравнение с класическите схеми. 20 хода били направени много бързо, съперниците повторили партията, Накамура – Касимжанов, играна на олимпиадата през 2014 г. в Тромсе. На 21-вия ход световния шампион приложил усиление, изглеждащо обещаващо като удовлетворителна компенсация за пожертваната пешка. Но много скоро започнал да се замисля, вероятно осъзнавайки че в домашния анализ някои тънкости са били пропуснати. Сергей осъществил оригинална и силна маневра с топа. Намирайки се на "h4", той защитавал две важни пешки и създавал предпоставки за заплахи по царския фланг. Заемайки блокадното поле "d5", коня макар че не гарантирал на черните спокойствие, белите намерили способи да го тревожат. Зад кадър останали ефектни комбинационни рисурси, както атакуващи, така и отбранителни. Напрежението достигнало своя апогей на 38-мия ход, когато Магнус, вече изпитващ недостиг от време, направил сурово осъждан от компютъра ход с коня. Но като цяло това се оказало удачно практическо решение. Пред Сергей се разкрили две примамливи възможности. Губейки повече от 25 минути, той избрал незабавния удар на "f7". В случай на предварителното нападение на пешката за Магнус е било нужно на контролния ход да избира между ендшпил без две пешки с надежда за крепост, или остра позиция с дами, обективно изгодна за белите, но изискваща точни действия от двете страни. При След това в партията произлезли размени, и в дамския ендшпил белите останали с пешка в повече, но сдвоена и доволно безполезна. Карякин си позволил удоволствието да провери издържливостта на световния шампион, но Карлсен демонстрирал необходимата акуратност и свел до реми много трудния за себе си двубой. Може да се очаква че в следващата среща ролите ще се сменят, въпреки че много ще зависи от избора на дебют. Преди заключителните три партии Сергей води с 5 на 4.


Щастието най-после се усмихнало на Световния шампион и той изравнил резултата в мача, спечелвайки завързана игра която е можело форсирано да приключи миролюбиво към 20-тия ход, ако Карякин беше видял несложен тактически трик. В Испанска Магнус се отклонил от Берлинския вариант посредством 4. d3, и вървял според подготовката, след което неочаквано се замислил за половин час след естествен ход на Карякин, но все пак излязъл от дебюта с позиция удобна за игра на победа, като избягва опростяванията и съхрани еластична пешечната структура. На 19-тия ход световния шампион е можел да зачеркне всички предни усилия. Размяната на офицерите открила линията (f) и поставила под удар пешката на "f2". Двамата съперника не забелязали че черните могат да я вземат, без да се опасяват от свръзката, тъй като жертвеното превключване на втория кон принуждавало белите да се примирят с вечния шах. Взаимното недоглеждане продължило и на следващия ход, въпреки че тогава възможността да се вземе на "f2" вече не била така очевидна. Като цяло се повторила историята от шестата партия от мача Карлсен – Ананд, когато две години по-рано недоглеждането било фрапиращо. В резултат на това Карлсен получил комфортен ендшпил, идеално съответстващ на неговия игрови маниер. Белите имали обекти за атака на различни флангове, като за черните оставало само пасивно да изчакват развитието на събитията и внимателно да следят за намеренията на съперника. Сергей дълго и успешно се отбранявал, но все пак не издържал на натиска в района на 55-тия ход неудачно разположил топовете. Белите проникнали по дамския фланг и за черните е било задължително да се разделят с пешката на "e6". Опита за контраигра бил убедително опроверган. Магнус не играл за първа линия, което в първия момент предизвикало поредната буря от емоции сред публиката, но скоро станало ясно, че той пресметнал до печеливш топовен ендшпил. Резултата станал 5 на 5, преди двата почивни дни и двете заключителни партии с класическа контрола.


Карлсен се върнал към класическата испанска, а Карякин отново избрал схема с d2-d3. След 13 хода, срещала се по-рано в практиката на водещите гросмайстори, от дъската изчезнали три двойки леки фигури. Черните енергично провели следващия отрязък от партията, бързо мобилизирали своите сили и взели в свои ръце инициативата, тръгвайки напред с пешката по (c), като изпълнили впечатляващия промеждутъчен ход 19... d5. Обаче позицията на белите съдържала изряден запас от надеждност и Сергей с акуратни действия неутрализирал всякакви активни опити на световния шампион в тежко фигурния ендшпил. Централната проходна на черните така и не направила последната крачка, на 34-тия ход съперниците се съгласили на реми предвид вечния шах.


По някаква си причина Карлсен решил да отложи окончателната развръзка за тай-брека. Както и в третата партия той се отклонил от Берлинския ендшпил в симетричен вариант, но този път не подготвил някаква плодотворна идея и просто се съгласил на размяната на всички фигури. Карякин бил принуден да плува по течението.

Мача завършва на 30 ноември в деня в който се е родил Карлсен, избирайки черния цвят за първата партия с 25 минутна контрола.


На тай-брека Карлсен имал явно игрово преимущество и по-добре разполагал с времето си. Така или иначе след ремито и в втората партия в крайната победа на Карякин никой нямал да се удиви. Но световния шампион демонстрирал изключителен характер и майсторство, като все пак наклонил везните в своя полза.

Първата среща преминала по сценарий в класически Испански маневри, кратковременно оживление в центъра, размени и реми.

В втората, Карлсен с белите съумял да създаде натиск по дамския фланг. На 23-тия ход на Карякин се наложило да взема съвсем не просто решение. В борба с опасна проходна той предпочел пасивна защита в позиция без материал, но с пешки на един фланг. Карлсен не успял да организира атака с дами и преминал в ендшпил с двойка офицери против топ, в който с точна оценка експертите не разполагали. Пропилявайки преимуществото си по време, Магнус в един момент изпуснал несложна печалба след което Сергей чрез ефектно включване на всичките си боеви единици постигнал пат.

Като се има предвид всички събития случили се по-рано в мача, такава ирония на съдбата можела да обезкуражи шампиона. Но в сложната стратегическа борба, завързала се в третата партия, на напрежението първи не издържал претендента. Размяната на белия блокиращ кон на 29-тия ход позволила на Магнус чрез жертва на пешка да получи отлична игра по черните полета. Изпитвайки недостиг на време Сергей не намерил добра защита, като на 38-тия ход допуснал груба грешка и се предал веднага след отговора на съперника.

В заключителната партия с ускорена контрола Карякин го устройвало единствено победата и той първи в мача приложил Сицилианска защита. Обаче избраната от Карлсен схема пресякла всякакви активни възможности на черните. Отказвайки се от мълчаливо предложеното повторение на ходовете, Сергей бил принуден да се примири с влошаване на позицията си. Магнус спечелил пешка, след това качество, а в края провел двуходова матова комбинация с жертва на дама, пленяваща погледа на шахматистите от всяко ниво.