Индекс на статията

В четвъртата партия се повторил сценария от предната среща в не-много променен вид. Както и в втората партия, бил разигран Анти-Маршал с (d2-d3). Карякин се опитал да развие инициатива по царския фланг, докато Карлсен с точни маневри с временна жертва на пешка неутрализирал заплахите. Относителния неуспех на операцията по някакъв начин твърде силно подействал на Сергей. На 19-тия ход, вместо да отстъпи с чернополия офицер на начална позиция, което би довело до примерно равна игра, той извършил явно анти позиционна размяна на белополия офицер за кон . В допълнение към двойката офицери, Магнус осъществил натиск по полуоткрития вертикал, а неговите пешки лишили леките фигури на съперника от добри полета. Втори ден подред световния шампион получил изгодна позиция по свой вкус и отново (магическата отбрана) спасила претендента от поражение. Първо разпиляната игра на Магнус дала на белите възможност да разменят топовете, а в леко-фигурния ендшпил на 45-тия ход, дошъл реда на зрителите да бъдат удивени. Не е съвсем ясно да ли са имали черните печалба при правилна игра, но след придвижване на пешката по "f" ответния ход на Сергей обезвредил чернополия офицер на Магнус, и на дъската възникнала реми позиция. Ако преди това на Карякин се е налагало щателно да обмисля своите решения, то сега задачата се опростила до толкова че той да стои на място и надеждно да защитава пешките на "b2" и "g4". Преместването на черния цар по дамския фланг, на който вероятно Карлсен е възлагал надежди, при по-внимателно вглеждане се оказало напълно безвредно. На 69-тия ход, черните преместили злополучната пешка още на едно поле, след което от дъската изчезнали чернополите офицери, но същността на позицията не се променила – белите отпреди нищо не рискували, придържайки се към пасивна тактика. На 94-тия ход било подписано мирно споразумение, като равновесието в мача не се нарушило.

Явно не успял да се възстанови от третата партия, Карякин се разсеял в дебюта, оказал се в трудно положение, но след това заиграл по обичайната упоритост. Карлсен обаче отново сбъркал в техническия стадий. Забавното е това че както и в предната партия Магнус минал покрай силния ход (Rb5-b8), но по-голямата грешка била неудачното (f5-f4), давайки на съперника възможност да изгради реми-позиция.