Уловката - Троянския кон

https://www.chess.com

GM Gserper

Всеки знае за дървения кон който е помогнал на Гръцката армия да завладее Троя и да сложи край на войната. Шахмата - война на 64 полета, но може ли да се използва трик с 3000 годишна давност на дъската? Помислете: Вашият опонент скрива царят си зад стените на крепостта и прекрасен кон се появява точно пред портата. Може ли той да устои на изкушението да не я отваря? Нека сега да видим как работи тази концепция в "капан с въдица", която често се среща в любителски турнири.

Въдица за риболов. Не се хващайте на тази стръв!

Въпреки че тази уловка е много проста, тя е помогнала на черните да направят реми в следващия пример, независимо от 500 точковата разлика в рейтинга.

Уловката - Троянския кон е толкова хитра че понякога обърква даже силни шахматисти. Не можех да повярвам на очите си, когато моят съперник оценен (с рейтинг 2050) не видя мат на 12-ия ход!

Това беше турнирна партия с класическа контрола за игра. Представете си само колко трудно ще ви бъде да се защитавате от Троянския кон в рапид (ускорен шах) или блиц (бърз шах)! Даже участник в последния мач за световната титла не е успял да се справи с такъв звяр. Обърнете внимание на красивата комбинация, решила изхода от партията.

Изненадайте врага с уловката - Троянския кон и разкажете за победата си.