always queen - При включена опция ще се произвежда винаги дама, а когато не е, ще се произвежда фигура по избор. по подразбиране тя не е включена.
periodic updates При изключена опция и програмата я поддържа, в режим "анализ" информацията която се появява в прозореца ще се обновява когато резултатите от анализа се променят, а когато е включена информацията ще се променя на всеки 2 секунди. по подразбиране тя не е включена.
ponder next move "control + shift + p" При включена опция шахматната програма ще обмисля своя ход в същото време когато ние обмисляме своя, а когато е изключена програмата ще анализира ситуацията само когато е на ход. по подразбиране тя не е включена.
popup exit message При включена опция в случай на възникнала грешка или някаква не предвидена ситуация преди да се затвори програмата, извежда съобщение в отделен прозорец и ще чака да натиснем "ok", а при изключена опция, програмата уведомява по стандартния начин и ще се затвори веднага. по подразбиране тя е включена.
auto flag "control + shift + f" автоматичен флаг При включена опция в режим "игра срещу компютъра", при изтичане на времето на една от страните, играта ще завърши в полза на страната на която е останало време, а в случаите в които не е включена партията ще продължи въпреки че времето на една от страните е изтекло. Що се отнася за игра в шахматен сървър, ако тази опция е включена при падане на флагчето на единия от съперниците, winboard автоматично присъжда победа на другия по време. Ако двете страни нямат достатъчно материал за победа, сървъра ще присъди реми. по подразбиране тя е включена.
popup move errors Съобщава за неправилен ход. При включена опция, ако хода е невъзможен или неправилен, ще се получи съобщение за грешка в отделен прозорец, а при изключена опция, съобщението ще се появи по стандартния начин. по подразбиране тя не е включена.
show button bar показва лентата с бутони по подразбиране тя не е включена.
auto raise board показва шахматната дъска. При игра в шахматен сървър, при включена опция, в началото на играта главния прозорец на winboard автоматично се появява над другите показвайки шахматната дъска. по подразбиране тя е включена.
show coordinates - показва координати. При включена опция ще се появят обичайните шахматни координати в лявата и долната част на шахматната дъска. по подразбиране тя не е включена.
blindfold с вързани очи При включена опция фигурите стават невидими, но темогат да се движат по обичайния начин, което позволява да се играе блинд в шахматен сървър. по подразбиране тя не е включена.
hide thinking "control + shift + h" - скрий мислене по подразбиране тя е включена.

Посредством опцията “Mute all sounds” която се намира в “menu-options” можем да изключим всички звуци в рамките на една сесия.

Чрез опцията “edit comment” която е достъпна от mode-menu” или "edit menu" може да се поставя, допълва и премахва коментар, някакъв вариант, оценка на ход или позиция със думи или знаци. След натискане на „ентър” се появява поле за редактиране, в което се въвежда текста. след което се достига до бутона “ok” и се потвърждава с „спейс”. Тези коментари програмата автоматично ги поставя в скоби, отделно от текста на играта, така че можем да отворим този файл и с текстов редактор след като сме го съхранили. Освен в “pgn” файл може да се запазват игри и в обикновен текстов файл, като се копират ходовете с “control + c” и чрез “control + v” се поставят в текстовия файл. Опцията “edit comment” може да се използва аналогично и когато се играе в “fics” режим-в шахматен сървър, като коментара ще се вижда от всички потребители които наблюдават нашата игра. Начина по който може да се наблюдава игра, вижте тук: наблюдение на партии в реално време

наименованияПринципиПодвижен-центърПрибързаноствзаимодействиеВъздействиеподриванеПространствоФлангова-авантюраТемпКонкретна-ситуацияСлабоститеПрофилактика

   Категория: Мителшпил.

НасокиПодвижностПробивконтраатака

   Категория: Ендшпил.

ЗакономерностиЦенностЦентрализацияРазмянаИнициативаПробив-в-ендшпилаОпозицияКвадрата-на-пешкатаКлючови-полета

   Категория: По-брайловия-шах.

НезрящитеПравилникФИДЕШвейцарска-система

   Категория: Интернет.

Регистриранеприсъединяванеfics-командиИграICS-menuнезавършениПартии-на-живосъобщенияfree-композицияканали

   Категория: Fritz.

ЗарежданеДобавяне-енджиниФункцииГорещи-клавишиПараметриРаздел-играФигурна-оценкаТестванеХеш-памет

   Категория: Игрови-нива.

БлицДълга-играРейтингова-играС-разряднициПриятелскаС-треньорТреньор-наблюдаваМачовеТурнир

   Категория: База-данни.

Меню-отвориДебютна-книга.ctgСъздаване-ctgОпции-книга.ctgТест-НаннРедактиране-коментиранеТърсенеДиаграмаЭндшпилни-бази

   Категория: Тренировка.

Дебютна-тренировкаТематична-тренировкаЭндшпилна-тренировка

   Категория: Енджините.

ИнсталиранеМенаджерuci-протоколТоп-енджини

   Категория: Анализ.

Пълен-анализПостоянен-анализСравнителен-анализЗадълбочен-анализБезконечен-анализАнализ-груби-грешкиАвтоиграНаблюдатели

   Категория: Самоучител.

ДъскаПодрежданенотацияпешкатаконяофицерадамататопаЦел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Атака-по-h7-(h2) Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани партии. Анализирани-партии Категория: Мат в два хода. Мат-в-два-хода Категория: Мат в три хода. Мат-в-три-хода Категория: Етюди. ЕтюдиОтидете на началната страница