Индекс на статията

Предлагам на вашето внимание история на първенствата организирани от IBCA (международната брайлова шахматна асоциация) на незрящите и с нарушено зрение шахматисти. Представям ви информация за проведените световни и европейски първенства, както отборни, така и индивидуални. Също така данни за олимпиадите на IBCA и олимпиадите на ФИДЕ. Тук е местото където можете да се информирате за изявите на българските шахматисти в тези международни съревнования, както отборно, така и индивидуално.

През 1958 г. в Rheinbreitbach (западна Германия) се основава шахматната асоциация, като се провежда и първия конгрес на който се приема устава и определя целта на организацията. Играта сред незрящите и слабовиждащите на международно равнище е била Основната задача.

Първата олимпиада на IBCA била организирана през 1961 г. в Meschede-(западна Германия). Първото световно индивидуално първенство за мъже се провело през 1966 г. в западногерманския град Bad Timmendorf, докато световното индивидуално за жени било през 1986 в Liebenzell (западна Германия), а световното отборно първенство в Segovia-през 1990 г. Първото европейско индивидуално първенство се състояло в Benasque (Испания) през 1995, а европейското отборно през 2016 г.

През 1994 г. IBCA става член на ФИДЕ, което давало право на слепите и слабовиждащи шахматисти да участват в олимпиадите на ФИДЕ с сборни отбори (мъже и жени).

Подробности и партии за тези и други състезания, можете да намерите по-долу. Приятно разглеждане!