Индекс на статията

Мач Каспаров-Deep Junior

Да разгледаме двубоят между Каспаров с шахматната програма Junior. Въпреки че произхода на тази програма не е свързан с IBM, мача се възприемал като реванш за поражението му от супер-компютъра.

Първата партия спечелил Каспаров, но този път той не започнал да разиграва неправилен дебют, а се придържал към класически схеми. Независимо от това, че шахматната програма ползвала дебютна библиотека, да реши дебютните проблеми на нея не й се отдало. След дебюта тя вече имала лоша позиция и Каспаров спокойно я победил.

В втората партия компютъра играл с белите, Каспаров отново не започнал да се крие и избрал острата Сицилианска защита. Независимо от това, той успял да надиграе позиционно програмата. В един момент жадната недалновидна програма се съблазнила от жертвата на качество за силна атака, и получила загубена позиция. Обаче Каспаров направил прибързан ход, позволяващ на програмата да обяви вечен шах.

В третата партия Каспаров играл с белите и атакувал. Но позицията носила открит и изчислителен характер и компютъра уверено се защитил. Обаче, освен възможност да направи реми за него нямало нищо друго. Но Каспаров нарушил правилата за игра с компютъра като се увлякъл да атакува, той оставил необезпечен своя собствен цар. И, вместо да направи трикратно повторение на ходовете зафиксирайки реми, Каспаров "проспал" заплахата от мат и бил принуден да се предаде. Човешкото внимание има тенденция да се концентрира върху едно нещо в случая върху атаката което ни позволява да правим планове. Компютъра играе безпланово, но всичките му ходове са равноправни. Затова той има тенденцията да съчетава контра заплахи с отбранителни идеи. Играл съм много пъти с компютри и забелязах че той обича неочаквано да изкача с дамата на един от фланговете, създавайки заплахи срещу царя, а след това също неочаквано да прехвърли дамата си на помощ на своя атакуван цар. Такава защитаваща маневра лесно може да се види.