Индекс на статията

Уловка в която попадат и световни шампиони Източник: https://www.chess.com GM Gserper Сега ще поговорим за една много проста уловка, която всеки опитен шахматист трябва да знае. На нея са се натъквали в решителния момент минимум поне двама от легендарните шампиони и то по време на мачове за световно първенство! Като начало да започнем с това как тя работи. Да разгледаме следната партия:

Забелязахте ли как Кирил Георгиев, който е много силен гросмайстор и познавач на вариант дракон, на два хода след 11... qc7 отново премести дамата отправяйки я този път на "a5"? Защо той губи време в дебюта в който всеки темп може да наклони везните в полза на победата или поражението? Кое пречеше на незабавното (11... qa5)? Ето какво можеше да се случи в този случай:

Ето защо Кирил Георгиев играл qa5 едва след хода rfc8, който позволявал да се избегне неприятната уловка.

В повечето случаи, ако уловката с хода nd5! сработва, белите печелят пешката на "e7", но понякога последствията могат да се окажат не толкова страшни!

Неразбираемо, как толкова силен съветски гросмайстор като Рагозин може да попадне в такава проста уловка. Още по-учудващо е как блестящия тактик Борис Спаски попаднал в такава уловка в мач за световната титла, играейки против Боби Фишер.

Вероятно това е било като проклятие на мачовете за световната титла, тъй като и Гари Каспаров се хванал на същата уловка в мач срещу Карпов. В книгата си "Великото противопоставяне" Каспаров нарича това недоглеждане най-ужасната груба грешка в своята шахматна кариера и добавил че "гросмайстор не бива да прави такива ходове, даже и да играе блиц!"