Индекс на статията

Чувството за опасност!

Александр Шека

Около какви теми трябва да изграждате плана си за изучаване и подобряване на вашата игра? Преди всичко анализирайте собствените си партии и потърсете слабостите си. Както показва практиката, повечето от играчите работят над тактиката. Това е доста популярна тема за обучение, освен това винаги може да се използва, например, като начин за „загряване“ преди турнир. Тактическото виждане е важно качество и можете да го развивате само като отделяте няколко часа за решаване на задачи. Въпреки това, планирайки тренировките си, много шахматисти пренебрегват факта, че ще трябва не само да атакуват, но и да се защитават. И това би било много трудна задача, особено ако не сте развили търпението в себе си и постоянно се опитвате да "направите нещо".

Ето защо в тази статия ние предлагаме друг тип обучение, ориентирано на развиването на чувството за опасност и способността да намирате правилната защита. За да направите това, опитайте се да погледнете на представените атакуващи игри от различен ъгъл: вместо да се опитвате да намирате най-добрите ходове за изграждане на атака, търсете най-добрите ходове за двете страни! След като намерите план за атакуващата страна, обърнете дъската и си представете, че трябва да се защитите. Не е лесна задача да намерите най-добрите ходове както за черните, така и за белите, но определено ще ви направи по-силен! И най-важното, ще свикнете да мислите по същия начин на дъската.

Съвет: За да научите, как да играете мителшпил, важно е да владеете задълбочено позиционното разбиране. Започнете шахматните тренировки! Има много способи за защита от наближаваща атака. Можете да се опитате да я спрете, или да създадете контраигра на другата страна на дъската, но има и още един старинен эфективен метод — бягство от опасността. Изглежда, че не е обичайно да мислите така по време на игра, но понякога може да е по-разумно да предотвратявате опасността, преусмислейки позицията на своя цар.

Сега нека да разгледаме пример, където този принцип бил успешно използван на практика.