Как да играем против силни съперници
Александр Шека

Ако сте активен играч, то вероятно вече сте играли с по-силен противник. Тези срещи никога не са леки. И много шахматисти, особено начинаещите изпитват неувереност преди началото на такива битки, страх, униние, и даже отчаяние. Разбира се, подобно възприемане на предстоящият двубой не е полезно. Винаги е по-добре да се отпуснете и просто да играете шах. Особено, когато вашият опонент колкото и силен да е, вероятно също ще бъде неспокоен. И за да увеличите реално своите шансове за успех, следвайте нашите съвети:

1. Добре подбирайте дебюта
Майстора, или гросмайстора обикновено добре познават теорията. Затова е по-добре е да избягвате много острите линии, за които на вас ще ви се наложи да помните много варианти. Силните играчи обикновено играят много варианти само в един дебют, следователно шанса да ви надминат в подготовката е доста голям. По-добре избирайте солидна (умерена) линия, където играта се основава на схеми, а не само на ходове. Избирайте вид структура или мителшпил в който вие вече добре знаете идеите и най-често срещаните планове и ви е комфортно да играете. Между другото, препоръчваме ви да разгледате статията седемте най-важни правила за игра в мителшпила ще ви бъде по-лесно да намирате добрите ходове и да поддържате високо ниво на игра. А ето как можете да работите над подобряването на своите дебюти Как да подобрим дебютната си игра

2. Бъдете неудобен и упорит противник. Не забравяйте че спортувате, а не играете на живот или смърт. Пред вас е човек, който може да направи грешка и чиито планове могат да се отгатнат. Затова се старайте да не се побърквате, а да бъдете настойчиви и да отговаряте адекватно на позицията. Опитвайте се да оставяте на противника си възможно най-малко шансове. Поддържайте напрежение в центъра, така че да принудите противника си да прави нещо за да може да сбърка. В атмосфера на постоянен натиск вероятността от грешки се увеличава - и когато ги прави, не пропускайте да се възползвате от слабостта му.

3. Бъдете безстрашни! Когато играете против силен опонент в най-добрия случай, нищо не губите. В крайна сметка, дори да загубите партията, тя ще стане за вас майсторска, от която вие ще извлечете поуки за в бъдеще. Не трябва да се боите да извършвате активен ход или даже жертва, която по ваше мнение би ви довела до преимущество. Не надценявайте съперника и вярвайте в собствените си сили. А в ситуации на сложен избор помнете че ако изпуснете шанса да направите страхотен ход, то втори шанс в тази партия най-вероятно, няма да имате.

4. Бъдете готови за дълга игра
Играта срещу силен противник може сериозно да се затегне. Старайте се да съхранявате хладнокръвие до края на партията и не бъдете прекалено самоуверени, когато почувствате че наближава ремито. Именно в такива моменти се извършват повечето от грешките!

5. Бъдете внимателни! Дори в даден момент ситуацията да изглежда така, сякаш опонента ви стои на едно место и ходовете му са безцелни не забравяйте, че най-вероятно има някакъв план зад всичко това. Опитайте се да го разкриете и да намерите възможни уловки, чрез които можете да отговорите на действията на вашият опонент. А за да бъдете в форма през цялата игра и да избягвате грешки, ви препоръчваме да прочетете Полезните и вредни навици на шахматистите