Индекс на статията

Конят в края на дъската не винаги е лош!

Александр Шека

Истината в шахмата често пъти е относителна. Начинаещите са научени да развиват конете към центъра, където те контролират най-много полета; Това е факт. Друго което те са научили е че конят в края на дъската е позор. Това донякъде е на половина вярно. Има много примери когато конят може да бъде най-значимата фигура в битката именно в края на дъската. Познаването на всяка от тези ситуации е едно от уменията, които всеки играч трябва да развива и да изучи добре, за да достигне максималния си потенциал.

Тук ще разгледаме няколко позиции в които конят е най-добре поставен по линиите на топа. Изненадващо е колко полезни могат да бъдат полетата "a4/a5 и h4/h5" в някои пешечни структури.

Да започнем с разглеждането на някои структури: Първата пешечна структура често възниква от Сицилианска и Френска защити. Като цяло за белите е изгодно да поставят коня на полето "a4", за да оказват продължителен натиск върху пешката на "c5". Следващият пример показва, как тази маневра държи черните в пасивна позиция.