Всяка от страните притежава по един белопол и по един чернопол офицер, които се движат по диагонал - белополия по белите полета, а чернополия по черните.
Те както и конете спадат към категорията, - леки фигури. Силата на офицера се оценява на - 3.
Трябва да се отбележи че офицерите са много силни в открити позиции, особено когато са двойка, затова тяхната ценност намалява когато са по един. Върху празна дъска, в центъра те контролират съответно по 13 полета, а по крайните линии и в ъгъла полетата са 7.
Сега да разберем как се движат.
Пример 1:
Начална позиция на фигурите. Бели на ход играят 1. e2-e4, черните отговарят с хода е7-е5. Така след този ход се откриха два диагонала по които могат да се движат офицерите, - “f1-a6” и “f8-a3”. Сега белите могат да поставят белополия си офицер на полето “c4” 2. bf1-c4. На това поле той заема активна позиция, контролирайки диагонала “a2-f7”. По правило преди офицерите, се развиват конете, но това може да стане на следващия ход. Не е добре да се поставят офицерите пред собствени пешки, за да не пречат на движението им, в случая на полето “d3”, пред пешката на “d2”. Сега черните на ход могат да играят чернополия си офицер от “f8” на “e7” или на “c5”. В първия случай той ще държи под удар диагонала “e7-h4”а в втория, - “a7-f2”.
Сега белите могат да развият един от двата си коня.
Например: 3. ng1-f3.
Сега белият кон атакува черната пешка на “e5”. Черните могат да защитят своята пешка посредством хода 3. ...nb8-c6, или 3. ...d7-d6. В втория случай пешката на “d6” ще разкрие диагонала “c8-h3” по който може да се движи офицера от “c8”.Хода на белите 4. d2-d4, ще отвори диагонала “c1-h6”.

Да се даде мат с два офицера не е трудно, мисля че за начинаещите това няма да представлява проблем, но все пак. какво трябва да се знае. За целта е нужно с помощта на своя цар, постепенно да се ограничи подвижността на противниковия, разполагайки офицерите на една линия. Да се отесни царя в един от ъглите, нанасяйки заключителния удар с офицера отговарящ на цвета на ъгъла. Нека да видим един пример.
Поставяме белия цар и двата офицера в начална позиция - “e1, c1, f1” и черен цар в центъра на полето “е5”.
1. kd2 ke4 2. bg2+ kd4 3. bb2+ kc4 4. be5 kc5 5. kc3
Така царят помага в ограничаването на своя колега.
kb5 6. bd6 kb6 7. kc4 ka5 8. bc7+ ka4 9. bc6+ ka3 10. kc3
не-допускайки царят на противника да напусне крайната линия.
ka2 11. kc2 ka3
Липсата на полезен ход се нарича "цугцванг".
12. bd6+
Заключителен етап от плана на белите, - да натикат черния цар в ъгъла.
ka2 13. bd5+ ka1 14. be5.Това вече е стълбичка на офицерите. Мат.

Дъска Подреждане нотация пешката коня дамата топа Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Дебют. видовенаименованияПринципиПодвижен-центърПрибързаноствзаимодействиеВъздействиеподриванеПространствоФлангова-авантюраТемпКонкретна-ситуацияСлабоститеПрофилактика Категория: Мителшпил. НасокиПодвижностПробивконтраатака Категория: Ендшпил. ЗакономерностиЦенностЦентрализацияРазмянаИнициативаПробив-в-ендшпилаОпозицияКвадрата-на-пешкатаКлючови-полета Категория: По-брайловия-шах. НезрящитеПравилникФИДЕШвейцарска-система Категория: winboard. Въведениестартиране-winboardПравилаКлавишни-командиКонтролаНастройкиТренировказвуциПрисъжданеКонфигуриранеречникновотомачПозициясъхраняване Категория: Интернет. Регистриранеприсъединяванеfics-командиИграICS-menuнезавършениПартии-на-живосъобщенияfree-композицияканали Категория: Fritz. ЗарежданеДобавяне-енджиниФункцииГорещи-клавишиПараметриРаздел-играФигурна-оценкаТестванеХеш-памет Категория: Игрови-нива. БлицДълга-играРейтингова-играС-разряднициПриятелскаС-треньорТреньор-наблюдаваМачовеТурнир Категория: База-данни. Меню-отвориДебютна-книга.ctgСъздаване-ctgОпции-книга.ctgТест-НаннРедактиране-коментиранеТърсенеДиаграмаЭндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировкаТематична-тренировкаЭндшпилна-тренировка Категория: Енджините. ИнсталиранеМенаджерuci-протоколТоп-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализПостоянен-анализСравнителен-анализЗадълбочен-анализБезконечен-анализАнализ-груби-грешкиАвтоиграНаблюдатели Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Атака-по-h7-(h2) Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани партии. Анализирани-партии Категория: Мат в два хода. Мат-в-два-хода Категория: Мат в три хода. Мат-в-три-хода Категория: Етюди. ЕтюдиОтидете на началната страница