Fritz: Безконечен анализ (infinite analysis).
В хода на играта вие можете да използвате този режим. Тази опция може да се стартира от меню: Игра-безконечен анализ, или натискайки клавишите "alt+f2".
Това е особен режим, в който програмата не отговаря на въведените ходове, а просто започва да анализира възникващата позиция, СЛЕД ВСЕКИ ПРЕМЕСТЕН ОТ ВАС ХОД за бели и черни. Потребителите с увредено зрение използващи екранния четец jaws, могат да следят самия анализ чрез натискане на jaws-курсура. Трябва да знаете че оценката на позицията и вариантите предлагани от енджина се менят постоянно, докато енджина не намери най-добрия за него вариант. Качеството на анализа зависи от дълбочината (depth) на разглеждане на вариантите от енджина в полу-ходове. Ако полуходовете са примерно, 22, означава че енджина вижда 11 хода напред. Ясно е че колкото повече са полу-ходовете, толкова е по-качествен е анализа. След тази стойност с стрелките на ляво-на дясно проверяваме моментната оценка на позицията и самия анализ. Когато стойността започва с знака (плюс), то позицията е по-добра за белите.Например, стойността е +0.036, то белите имат незначително преимущество. Когато стойността нарастне над 1.00, може да се смята че белите имат преимущество равняващо се на пешка в повече. Колкото стойността е по-висока, то преимуществото нараства. И така, примерно При стойност +3.57, то позицията на белите може да се смята за спечелена, тъй като това преимущество се равнява примерно на една лека фигура. При знак (минус) в началото на стойността, черните са по-добре и т.н. както при предните примери. Ако стойността показва, 0.00, това означава че позицията е равна. Останалите две стойности показват броя на вариантите които гледа енджина в секунда и за какво време е открил дадения вариант. За да копирате моментния анализ и да го поставите в текстов файл, трябва да сте с включен jaws-курсур. Сега натискате "alt + c", след което го поставяте в текстовия файл по стандартния начин с "control + v". Ако копирате с "control + c", ще бъдат копирани самите ходове от партията. Това важи както при включен jaws-курсур, така и при изключен. За да се върнете в обичайния игров режим, достатъчно е повторно да натиснете върху този пункт, от меню: Игра-безконечен анализ, или "alt+f2". След завършване на партията можете да я съхраните в файл с разширение "pgn", натискайки "control+s". Вие можете след като сте наредили конкретна позиция, да потърсите такава от база с партии която сте отворили (от прозореца на базите), използвайки пункта: "Търси позиция" (find position) от меню: "редактиране", или посредством "control+f". Намерените партии с интересуващата ви позиция можете да съхраните в нова база за да не търсите същата повторно. Това става като създадете нова база от меню: Нова-база-данни, или "control+x". Копирайте партиите от прозореца с резултатите, след което чрез клавишите "alt+tab", преминавайки в другия прозорец, ги поставете в новата база, потвърждавайки накрая с "ok".

Също можете да правите анализ и с winboard: Анализ

Пълен-анализПостоянен-анализСравнителен-анализЗадълбочен-анализАнализ-груби-грешкиАвтоиграНаблюдатели Категория: Дебют. видовенаименованияПринципиПодвижен-центърПрибързаноствзаимодействиеВъздействиеподриванеПространствоФлангова-авантюраТемпКонкретна-ситуацияСлабоститеПрофилактика Категория: Мителшпил. НасокиПодвижностПробивконтраатака Категория: Ендшпил. ЗакономерностиЦенностЦентрализацияРазмянаИнициативаПробив-в-ендшпилаОпозицияКвадрата-на-пешкатаКлючови-полета Категория: По-брайловия-шах. НезрящитеПравилникФИДЕШвейцарска-система Категория: winboard. Въведениестартиране-winboardПравилаКлавишни-командиКонтролаНастройкиТренировказвуциПрисъжданеКонфигуриранеречникновотомачПозициясъхраняване Категория: Интернет. Регистриранеприсъединяванеfics-командиИграICS-menuнезавършениПартии-на-живосъобщенияfree-композицияканали Категория: Fritz. ЗарежданеДобавяне-енджиниФункцииГорещи-клавишиПараметриРаздел-играФигурна-оценкаТестванеХеш-памет Категория: Игрови-нива. БлицДълга-играРейтингова-играС-разряднициПриятелскаС-треньорТреньор-наблюдаваМачовеТурнир Категория: База-данни. Меню-отвориДебютна-книга.ctgСъздаване-ctgОпции-книга.ctgТест-НаннРедактиране-коментиранеТърсенеДиаграмаЭндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировкаТематична-тренировкаЭндшпилна-тренировка Категория: Енджините. ИнсталиранеМенаджерuci-протоколТоп-енджини Категория: Самоучител. ДъскаПодрежданенотацияпешкатаконяофицерадамататопаЦел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Атака-по-h7-(h2) Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани партии. Анализирани-партии Категория: Мат в два хода. Мат-в-два-хода Категория: Мат в три хода. Мат-в-три-хода Категория: Етюди. ЕтюдиОтидете на началната страница