Основно правило при игра с нерокирали царе:

Предизвикване на непосредствен сблъсък, задържане развитието на противниковите фигури и укриване на своя цар в един от фланговете. Не жалете жертви за разкриване на вертикали и диагонали водещи пряко към убежището на вражеския цар. Но разбира се, жертвайте фигури и пешки само след точен разчет на варианта.

Рокадите на различни флангове обикновено се явяват като признак за остра борба при която пешечната атака по неприятелския цар не трябва да води до отслабване защитата на собствения. Обаче има и партии с разностранни рокади при които атаката се води само от фигури, но това е рядкост. В повечето случаи се рокира в различни страни именно за да се предприеме пешечно настъпление. Играта при подобна стратегия се изостря до крайност, като щурма може да донесе бърза победа, а при неуспех - бързо поражение. Необходимо е също да се отчита щурма и на противника - той също има всички основания от неговия край на дъската да предприеме насрещно движение на своите пешки.

А ето и някои изпитани и важни правила:

  1. Отчитайте случаите при които съперника с сигурност може да се втурне да щурмува вашата позиция на другия край на дъската. Въпроса е ясен: Кой кого? Трябва да се помни че успех ще има този който пръв захване инициативата и застави противника да премине към отбрана, така че всички негови активни действия на противоположната страна, просто да станат безсмислени.
  2. Трябва да сте сигурни че противника няма да ви изпревари на другия фланг, принуждавайки ви така да преминете към защита. Знайте че в случай на загуба на инициативата, вашия щурм само ще отслаби позицията ви.
  3. До рокадата подгответе щурма с два-три пешечни хода по фланга на който сте набелязали да организирате настъплението. Такива предварителни действия все още не изясняват окончателно вашия план, а водят към печалба на драгоценно време.
  4. По време на щурма внимателно следете за фланга по който съперника атакува позицията на вашия цар. В случай на необходимост направете един-два отбранителни хода, за да задържите вражеската армия.
  5. Правете пълен разчет на пешечния щурм с такава степен на точност с която разчитате комбинации, тъй като за да бъдат разкрити вертикали са нужни пет-седем хода от пешечното настъпление. Трябва да се знае че при игра с противоположни рокади, път за отстъпление няма, тук както никъде другаде изгаряш мостовете след себе си и точността на разчета става решаващ фактор.

Преди да решите да направите рокада в обратната страна на която е рокирал противника, вие щателно трябва да отчитате всички позиционни фактори способстващи за успешното провеждане на вашия щурм и неудачното нападение на противника. Като допълнение на обичайните показатели при оценката на позицията преди рокадата, е нужно обезателно да се разгледат следните специфични фактори:

  1. Положението на собствените щурмуващи пешки: До каква степен те са напреднали, сдвоени ли са , или изолирани, могат ли без големи загуби да напуснат своето място, няма ли чрез тяхното движение да бъдат отслабени позициите на собствените фигури.
  2. Позицията на противниковите пешки: Всеки ход с пешка от страна на съперника дава възможност да се (хванете) за нея и така по-бързо да разкриете вертикал. Затова защитаващия се, е длъжен да избягва насрещното движение на своите пешки против щурмуващия вражески отряд, докато атакуващия - се старае да предизвика такова движение.
  3. Позицията на собствените фигури и тези на противника по пътя на движещите се пешки. Чуждите подаряват темпове на пешките, докато фигурите по пътя на своите пешки водят до загуба на време. Именно затова преди да се направи рокада в противоположната страна, вие обезателно трябва да отведете фигурите си от пътя на своите пешки.
  4. Разполагане на своите фигури: способност те да поддържат щурма, нахлуване по създадените от противника слабости. Ако вашите фигури са разположени далеко от местото на което атакувате, то при пробив няма да имате достатъчно сили за да използвате тази изгода. Преди началото на пешечната офанзива е необходимо сериозно да се пумисли по въпроса за възможността от изпращане на резерви към важния участък от дъската.

Категория: Дебют. видовенаименования Принципи Подвижен-център Прибързаност взаимодействие Въздействие подриване Пространство Флангова-авантюра Темп Конкретна-ситуация Слабостите Профилактика Френска-за-черни Категория: Мителшпил. НасокиПодвижност Пробив контраатака Категория: Ендшпил. Закономерности Ценност Централизация Размяна Инициатива Пробив-в-ендшпила Опозиция Квадрата-на-пешката Ключови-полета Категория: По-брайловия-шах. Незрящите Правилник ФИДЕ Швейцарска-система Категория: winboard. Въведение стартиране-winboard Правила Клавишни-команди Контрола Настройки Тренировка звуци Присъждане Конфигуриране речник новото мач Позиция съхраняване Категория: Интернет. Регистриране присъединяване fics-команди Игра ICS-menu незавършени Партии-на-живо съобщения free-композиция канали Категория: Fritz. Зареждане Добавяне-енджини Функции Горещи-клавиши Параметри Раздел-игра Фигурна-оценка Тестване Хеш-памет Категория: Игрови-нива. Блиц Дълга-игра Рейтингова-игра С-разрядници Приятелска С-треньор Треньор-наблюдава Мачове Турнир Категория: База-данни. Меню-отвори Дебютна-книга.ctg Създаване-ctg Опции-книга.ctg Тест-Нанн Редактиране-коментиране Търсене Диаграма Эндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировка Тематична-тренировка Эндшпилна-тренировка Категория: Енджините. Инсталиране Менаджер uci-протокол Топ-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализ Постоянен-анализ Сравнителен-анализ Задълбочен-анализ Безконечен-анализ Анализ-груби-грешки Автоигра Наблюдатели Категория: Самоучител. Дъска Подреждане нотация пешката коня офицера дамата топа Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Жертва-на-h7-(h2)Жертва-на-h6-(h3)Жертва-на-g7-(g2)Жертва-на-f6-(f3)Жертва-на-f7-(f2)Жертва-на-g6-(g3)Атака-по-предпоследния-хоризонталМат-по-последния-хоризонтал Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани партии. Анализирани-партии Категория: Мат в два хода. Мат-в-два-хода Категория: Мат в три хода. Мат-в-три-хода Категория: Етюди. ЕтюдиОтидете на началната страница