Ударна сила на фигурите:
Понятие което отразява способността на фигурите едновременно да контролират едно или друго число полета по шахматната дъска. Ударната сила на пешката е - 2 полета, по края 1. Коня - в центъра контролира - 8, в края - 4, в ъгъла 2. Офицера - в центъра - 13, в края - 7. Топа - атакува 14 полета, независимо от положението му. Дамата - в центъра - 27, в края - 21. Разбираме, че на всички фигури освен топа, ударната сила в центъра е по-голяма.

Уловка:
Уловката е прийом при който страната прилагаща я, дава възможност на противника да получи материална изгода. Разчитайки да се съблазни от тази възможност, той цели в замяна на това, да му обяви мат, или да получи материално, или позиционно преимущество.

Усложняване на позицията:
Това е прийом имащ за цел от твърде проста позиция да се създаде максимално сложна. Усложняването на позицията бива изгодно когато противника има преимущество. От друга страна шахматиста може да се стреми да разбърка позицията, в очакване опонента му да сгреши по-лесно. Усложняване може да се предприеме също когато в проста позиция, не се виждат шансове за печалба и единствения шанс за победа се явява възможността да се усложни максимално положението на дъската, така че пресмятането на вариантите да бъде почти невъзможно.

Форпост:
Това е опорен пункт за фигура разположено зад демаркационната линия на шахматната дъска. Често пъти това поле се намира по петия и шестия хоризонтал за белите и четвъртия и третия за черните. Обикновено тази фигура е защитена от пешка, а понякога от топ или офицер. Форпоста служи като инструмент за способстване на сериозно отслабване на противниковата позиция, а също така за плацдарм от където може да бъде развита атака в центъра, или по един от фланговете. Ролята на форпост най-добре се изпълнява от коня по централните вертикали, а по крайните - топа.

Форсиран вариант:
Форсиран е когато противника е принуден да отговаря с определени ходове. Например, при серия от размени, серия от шахове, а така също и двете. Форсирания вариант облекчава предварителния разчет.

фианкето:
Флангово развитие на офицера по големия диагонал. За белите, “b3-bb2, g3-bg2, за черните, - b6-bb7, g6-bg7. Целта е да се атакува пешечния център на опонента, или установяване на фигурен контрол върху центъра.

Фланг:
В зависимост от началното разположение на царят и дамата, фланговете се делят на дамски и царски.

Файл.pgn:
файла с разширение - .pgn. Това е съкращение от "Portable Games Notation", който е най-разпространения и универсален формат и се използва за съхраняване и разглеждане на партии. Той е най-разпространения защото може да се отваря с текстов редактор като, Notepad, даже да нямаме инсталирана програма за шах на компютъра си. Неудобството му е че заема повече пространство на диска в некомпресиран вид, няма големи възможности за подреждане на партии, по различен критерий, за създаване на дебютно дърво, и т.н. Формати с големи възможности като: cbh, cbv, ctg, cbf и др. се използват с програми като: ChessBase, fritz, Chess Assistant и др. Всички тези файлове са бази в които могат да се запазват неограничен брой партии. Освен това те могат да се конвертират от един формат в друг.

Цайтнот:
цайтнота е недостиг на време за обмисляне. Обикновено в цайтнот се изпада към края на партията. За просрочено време се смятат случаите в които лимита за време се е изчерпил, тоест паднало е флагчето на часовника. Това се зачита за загуба. Една от главните причини да се изпадне в такова положение е сложността да се прецени до каква степен е вярна оценката на една позиция и колко точно са разчетени набелязаните варианти. С този проблем всеки шахматист се е сблъсквал по време на партия, когато оценява възникналата ситуация и трябва да създаде активен план за действия, а така също при организиране на своята отбрана. Отчитайки тази важност, някои губейки повече време за обмисляне, изпадат в цайтнот. Затова е наложително всеки да умее правилно да разпределя своето време.

Център:
Състои се от полетата, “e4”, “e5”, “d4”, “d5” които са най-важните от шахматната дъска.

Ценност на фигурите:
Това понятие отразява оценката за сила на фигурите. Обикновено силите на отделните фигури се сравняват относително една с друга, което е особено важно при размяна. Например, - за еквивалентна, се счита размяната на кон, който е примерно равен по сила на офицера, дамата се равнява на три леки фигури. Ценноста на фигурите разбира се, величина променлива, която много зависи от конкретните особености на позицията. Например, - при закрита позиция с блокирани пешки, коня има преимущество пред офицера, а при открита позиция, по правило, дългобойния офицер е по-силен от кон, особено при игра на два фланга. В средата на партията три пешки може да не са равни на една лека фигура, но в ендшпила, по правило те ще бъдат предостатъчна компенсация за нея. Дамата е по-силна от два топа в дебюта и мителшпила, когато позицията носи закрит характер, топовете трудно биха установили взаимодействие. При координирани действия, особено в ендшпила, по правило те ще имат преимущество пред дамата. При тактическа игра, ценноста на отделните фигури значително се променя. Една пешка например може да се окаже по-силна от дама. Промяната в ценноста на фигурите се променя неочаквано, което създава условия за различни жертви в зависимост от разположението на пешките. Ценноста на фигурите в случая офицера, може да се променя, като той може да бъде добър или лош.

Цугцванг:
Цугцванга е ситуация при която една от страните няма полезен ход. Така че какъвто ход да премести, влошава позицията си още повече. Това е един парадокс в шахмата, - да не искаш да си на ход. Когато и двете страни са в такава ситуация, - те ще бъдат в взаимен цугцванг.

Швейцарска система.
Позволява провеждането на състезания с голям брой участници, от десетки а даже и от стотици. За всеки нов кръг се прави жребий, като състезателите играят помежду си имащи примерно равни точки. Според участниците кръговете в състезанието обикновено могат да бъдат 7, 9, 11, 13.

а-де-к л-о п-т Категория: Дебют. видовенаименования Принципи Подвижен-център Прибързаност взаимодействие Въздействие подриване Пространство Флангова-авантюра Темп Конкретна-ситуация Слабостите Профилактика Категория: Мителшпил. НасокиПодвижност Пробив контраатака Категория: Ендшпил. Закономерности Ценност Централизация Размяна Инициатива Пробив-в-ендшпила Опозиция Квадрата-на-пешката Ключови-полета Категория: По-брайловия-шах. Незрящите Правилник ФИДЕ Швейцарска-система Категория: winboard. Въведение стартиране-winboard Правила Клавишни-команди Контрола Настройки Тренировка звуци Присъждане Конфигуриране речник новото мач Позиция съхраняване Категория: Интернет. Регистриране присъединяване fics-команди Игра ICS-menu незавършени Партии-на-живо съобщения free-композиция канали Категория: Fritz. Зареждане Добавяне-енджини Функции Горещи-клавиши Параметри Раздел-игра Фигурна-оценка Тестване Хеш-памет Категория: Игрови-нива. Блиц Дълга-игра Рейтингова-игра С-разрядници Приятелска С-треньор Треньор-наблюдава Мачове Турнир Категория: База-данни. Меню-отвори Дебютна-книга.ctg Създаване-ctg Опции-книга.ctg Тест-Нанн Редактиране-коментиране Търсене Диаграма Эндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировка Тематична-тренировка Эндшпилна-тренировка Категория: Енджините. Инсталиране Менаджер uci-протокол Топ-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализ Постоянен-анализ Сравнителен-анализ Задълбочен-анализ Безконечен-анализ Анализ-груби-грешки Автоигра Наблюдатели Категория: Самоучител. Дъска Подреждане нотация пешката коня офицера дамата топа Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Атака-по-h7-(h2) Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани партии. Анализирани-партии Категория: Мат в два хода. Мат-в-два-хода Категория: Мат в три хода. Мат-в-три-хода Категория: Етюди. ЕтюдиОтидете на началната страница