Индекс на статията

Артур Юсупов

Кой от шахматистите не е попадал в коварни дебютни уловки привидно отхвърлени от теорията, но в действителност с напълно жизнеспособни варианти и не е бил жертва на собствени домашни заготовки оказали се с някакъв пропуск. Търсенето на неочаквани за противника нови идеи служи като основен изтучник за развиване на дебютната теория. Всичките ваши усилия при подготовката за партията трябва да бъдат насочени не само да удивите, зашеметите съперника, но и да бъде изкаран от релсите. Но към това се стремят и вашите съперници. Разбира се, цялостната дебютна подготовка значително намалява вероятността някой дебютен ход или вариант да се окаже за вас неочакван. Но напълно да се изключат неприятните сюрпризи е невъзможно, но все пак трябва да бъдете вътрешно подготвени за тях. Иначе казано новия ход на съперника може да е обективно силен, а също може да се окаже че е разчитан именно за вас, за вашата реакция, или за каквато и да е друга изненада. Това може да бъде за начало като удар по вашите нерви. Много зависи от това колко бързо ще съумеете да се вземете в ръце и да се настроите към пълноценна борба. Объркването води до бърз крах. Между другото, срещата с неочакваното, непознатото съвсем не е длъжно да ви деморализира, то може напротив, да пробуди вашата фантазия, да застави мозъка да заработи в пълна сила. Не са редки случаите в които печели не този който поставя уловката, а този който се хваща. Шахматист който изцяло разчита на силата на домашната заготовка, не винаги може да бъде в състояние да застави себе си да играе с пълно отдаване. В този случай даже всяка най-незначителна изненада в действията на противника може да се окаже за него фатална – той просто няма да успее да се преустрои за здрава истинска борба.

сегашната тема на нашето занятие, аз искал да разкрия с примери от мои партии. Да започнем с играната за световната купа партия с Унгарския гросмайстор Гюла Сакс. Естествено, за такива отговорни двубои съперниците се готвят твърде щателно. Аз разчитах да хвана Сакс на един от вариантите в Новоиндийска защита, който беше анализиран от мен доволно сериозно.

Какво беше моето удивление, когато разбрах че тази идея Сакс не я е открил сам, а я е видял от партията Чернин - Браун, играна две седмици преди световната купа в Лугано. Чернин, анализирайки този вариант за белите, тръгнал по същия път по който и аз, и се срещнал с същата тази неприятна новинка (възможно, тя да е била видяна от Браун непосредствено зад дъската), но в отличие от мен играл 24. ... Rxe5 и след дълги мъки все пак направил реми. То ест, сблъсквайки се с неочакваното, той не съумял да намери правилното решение. А може би, просто е загубил концентрация. Тук разбира се, рецепти за всички случаи няма. Главното е да не се губи самообладание, хладнокръвно да се търси уязвимото место в замисъла на противника. И разбира се, следва винаги да бъдем психологически готови за изненади, такива като 23. ... Ne5. На мен много ми помогна това че аз навреме почувствах че Сакс ме лови. А когато разбереш какво те очаква, лесно ще намериш противодействие. Разбира се, тази партия може да ни поведе и към печални размисли. Тя за пореден път показва че при такава обилна информация с която е наситен съвременния шахматен свят, понякога просто е невъзможно да бъдеш в крак с всяка дебютна новинка. Но ако вие се стремите към високи резултати и при това на вас ви допадат остри и принципиални варианти, без да сте информирани за последните достижения на теорията, няма да имате особени успехи.

Категория: Дебют. видовенаименования Принципи Подвижен-център Прибързаност взаимодействие Въздействие подриване Пространство Флангова-авантюра Темп Конкретна-ситуация Слабостите Профилактика Френска-за-черни Система-Цукерторт Категория: Мителшпил. НасокиПодвижност Пробив контраатака Сицилиански-мителшпил Категория: Ендшпил. Закономерности Ценност Централизация Размяна Инициатива Пробив-в-ендшпила Опозиция Квадрата-на-пешката Ключови-полета Категория: По-брайловия-шах. Незрящите Правилник ФИДЕ Швейцарска-система Категория: winboard. Въведение стартиране-winboard Правила Клавишни-команди Контрола Настройки Тренировка звуци Присъждане Конфигуриране речник новото мач Позиция съхраняване Категория: Интернет. Регистриране присъединяване fics-команди Игра ICS-menu незавършени Партии-на-живо съобщения free-композиция канали Категория: Fritz. Зареждане Добавяне-енджини Функции Горещи-клавиши Параметри Раздел-игра Фигурна-оценка Тестване Хеш-памет Категория: Игрови-нива. Блиц Дълга-игра Рейтингова-игра С-разрядници Приятелска С-треньор Треньор-наблюдава Мачове Турнир Категория: База-данни. Меню-отвори Дебютна-книга.ctg Създаване-ctg Опции-книга.ctg Тест-Нанн Редактиране-коментиране Търсене Диаграма Эндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировка Тематична-тренировка Эндшпилна-тренировка Категория: Енджините. Инсталиране Менаджер uci-протокол Топ-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализ Постоянен-анализ Сравнителен-анализ Задълбочен-анализ Безконечен-анализ Анализ-груби-грешки Автоигра Наблюдатели Категория: Самоучител. Дъска Подреждане нотация пешката коня офицера дамата топа Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Жертва-на-h7-(h2)Жертва-на-h6-(h3)Жертва-на-g7-(g2)Жертва-на-f6-(f3)Жертва-на-f7-(f2)Жертва-на-g6-(g3)Атака-по-предпоследния-хоризонталМат-по-последния-хоризонтал Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани-коментирани партии. Анализирани-партии Категория: Задачи. ЕтюдиОтидете на началната страница