МАКСИМ ОМАРИЕВ

Цайтнота - това е една твърде болезнена за мен тема, която ми е коствала десетки а може би даже стотици загубени партии. Но най-обидното в случая е че в повечето от тези партии аз съм имал спечелени позиции. Мисля че не е необходимо да разяснявам какво е това цайтнот, но за всеки случай ще дам своето определение. Цайтнота - това е сериозен дефицит от време. Обикновено за цайтнот е прието да се нарича тази ситуация в която часовника показва по-малко от пет минути, но това не е единствената разновидност на цайтнота. Още един вариант на цайтнота - когато вие имате значително по-малко време от съперника. Ако на вас ви остават 20 минути, а на съперника час и половина - това е цайтнот. Ако например, вие имате 15 минути и вашия противник също 15 - това вече не е цайтнот. Също така голямо влияние върху оценката на временната ситуация оказва контрола върху оставащото време за мислене. Ако контролата за игра включва добавено време - то цайтнота може да се отложи, и силата на цайтнота съответно да се променя. Също така съществува доволно популярното контролиране на времето, където на съперниците се добавя по час след 40 хода и 30 минути след 60-тия ход с добавяне по 30 секунди за всеки ход (започващо от 60). Тази контрола има своята специфичност, тъй като е нужно да се отчита добавеното време. На вас не ви е нужно да знаете всички тънкости, а много по-важно е да разберете от какво възниква цайтнотното заболяване, как от нея да се избавите и възможно ли е да се играе на високо ниво с цайтнотна болест.
Причини за възникването на цайтнотното заболяване.
В действителност това е достатъчно сложно явление и затова не е така просто да се определи кои са причините за този проблем. Но има редица известни закономерности за които ние сега ще поговорим.

Причина 1: Прекалената игра на блиц.
Блиц - това е игра, в която на съперниците се дават не повече от 10 минути на всеки за партия. Какво му е лошото на блица? Защо той се явява критическа грешка? Възможни мисли - Съумявам да изиграя повече партии за малко време, означава че мога да разигравам повече позиции. Другото заблуждение - "блица тренира скоростта на вземане на решения". Всъщност това няма никакво отношение с истината. В реалност обаче всичко това стои съвсем иначе, и ето какви минуси носи след себе си прекалената игра на блиц, особено за начинаещите. Формиране на повърхностно мислене.  Представете си че на художник се даде 5 минути да нарисува картина, вместо два часа. И така той рисува картината всеки ден по няколко пъти. В резултат на това какво ще се получи? Правилно - при него силно ще пострада качеството на работа, тоест, той ще се преустрои към повърхностно рисуване на картините. Друг пример: Вие се учите да свирите на китара, и постоянно свирите само една проста мелодия, и започвате да я свирите вече като автомат, даже без да се напрягате. Ще нарастне ли вашето майсторство така че да изсвирите една песен на Битълс? Очевидно че не! Така е и в шахмата, играейки блиц, вие формирате повърхностен стил на мислене, и затова на вас ще ви бъде много трудно да се преустроите към правилно мислене и да намирате добрите варианти. Така при шахматистите се развива прибързана игра и такива играчи много често завършват партията за 15 минути, при това не с най-добрия резултат.
Неотдавна общувайки с един от моите стари приятели шахматисти, който ми разказа че просто не можел да играе с класическа контрола, тоест постоянно попадал в цайтнот, той просто стоял, гледал дъската и не можел да мисли. Както вече се досещате - той е заклет блицьор И такива примери аз зная много.

Причина 2: Отсъствие на майсторство.
Този проблем възниква по банални причини - в главата липсват типови идеи за разиграването на дебюта, мителшпила и ендшпила, а съответно се налага както се казва - да се изобретява велосипеда. Именно затова трябва да се отделя особено голямо внимание при разработването на типовите позиции за да може лесно и бързо да се ориентирате в болшинството от възникващите позиции и да не изпадате в цайтнот.

Причина 3: Неправилно мислене.
Освен майсторството за шахматиста също е необходима правилна система на мислене. Много попадат в цайтнот поради  причината че просто започват "глупаво" да въртят едни и същи варианти в кръг и да смятат че това е рационално разходване на времето.

Причина 4: Неувереност в себе си.
Понякога причината за продължително объркване може да бъде неувереността в себе си. Тя може да бъде два типа: по-неуверен в играта в сравнение с съперника. Когато срещу теб стои твърде титулован съперник, например, Владимир Крамник, то "автоматически" започваш да препроверяваш своите варианти и по този начин разходваш драгоценно време и сам се набутваш в цайтнот. Тотална неувереност в своята игра. Тази причина е много по-сериозна, което означава че вие сте неуверени в себе си, независимо от опонента. Вие смятате че като цяло играете лошо и оттам възниква неувереността.

Причина 5: Вредни навици.
Цайтнотната болест може да стане просто вреден навик, така както гризането на ноктите или пушенето. Навика може да се създаде в продължение на 30 дни или ако вие 30 партии подред провеждате в цайтнот, бъдете сигурни че имате навика да свиквате с цайтнота. Този навик преди всичко възниква при тези хора, които страдат от липса на точност и закъсняват навсякъде. С помощта на закъсняването те решават каквато и да е определена потребност и затова пренасят решенията за тази потребност и в своите партии. Почти всички цайтнотаджии които аз познавам закъсняват в живота и пренасят своето закъснение и в шахмата. От тук следва че отсъствието на точност е главния проблем при цайтнотното заболяване.

Причина 6: Страх от вземане на решения.
Забелязали ли сте за  вас когато сте в магазина че за да изберете между две еднакви опаковки с мляко, губите повече от 5 минути? Ако това е така, то най-вероятно и в шахмата ще започнете да попадате в цайтнот. Защо? Всичко е просто - вие се боите от вземането на бързи решения. Гари Каспаров много точно е отбелязал че "на дъската отчетливо се проявяват всички проблеми на шахматиста в живота", и действително - ако вие се боите да вземате решения по време на игра, то най-вероятно ще ви е страх като цяло да вземате решения и в живота. Но не се притеснявайте, за всички горе посочени причини има лекарства, и сега ние с вас ще поработим върху тях.

Как да се избавим от цайтнотната болест?
За да не усложняваме и без това не простия проблем с цайтнота, ние ще анализираме решенията за всяка от горе споменатите причини:
1. Прекалената игра на блиц. Тук всичко е просто - вижте по-горе казаното за това, и по-малко играйте блиц.
2. Отсъствие на майсторство. Също така всичко е просто - повишавайте своето майсторство.
3. Неправилно мислене. Решавайте повече задачи.
4. Неувереност в себе си.
4.1. Неувереност в играта в сравнение с съперника.
4.2. Тотална неувереност в себе си. Като най-добри способи за повишаване на своята увереност се явяват: Своите резултати. С всяка спечелена партия, турнир, медал, вие ще повишавате своята увереност, иначе казано, тя ще бъде взета не от въздуха, а ще се опирана вашите реални резултати и постижения.
Регулярни занимания.
Занимавайки се на регулярна основа вие автоматично ще повишавате своята увереност. История на успеха. Вашата увереност значително може да бъде повишена и от другите хора. Но без значение колко странно звучи цайтнотната болест - това е много силен навик и сега вие ще узнаете как да го изкорените, сега и за винаги.
5. Вреден навик. Старайте се всяко нещо да го правите навреме!
       6. Страх от вземане на решения. За да се научите да вземате решения в шахмата, е нужно да се научите да вземате решения като цяло и в живота.

Ако не успея да се избавя от цайтнотното заболяване, какво да правя тогава? Не се фокусирайте върху този неуспех, а мислете за своите бъдещи успехи. Може ли да се постигат успехи с цайтнотна болест? В историята има примери на шахматисти, които са постигали успехи с цайтнотно заболяване, но наистина световен шампион никой от тях не е ставал. Ефим Геллер, победител в шампионата на СССР, нееднократен участник в претенденските турнири, Самуел Решевски, шампион на САЩ, втори по сила в САЩ след Робърт Фишер, Александър Грищук, световен шампион по блиц, нееднократен шампион на Русия. Стигнал до финала на турнира на претендентите против Борис Гелфанд. В наше време се явява един от най-силните шахматисти в света като съхранява шампионски амбиции. И все пак с цайтнот да се играе е особено трудно и ако всички тези велики шахматисти не страдали от цайтнотната болест, то възможно било  всеки един от тях да стане световен шампион. Като млади по възраст те все още могат да играят сполучливо в цайтнотА,  но с възрастта техните резултати ЗНАЧИТЕЛНО СПАДАТ, ТОЕСТ, СТАВА ЯСНО ЧЕ ВЕЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ЗАПАЗВА КОНЦЕНТРАЦИЯТА и НАПОРА, КАКТО В ПРЕДИШНИТЕ ГОДИНИ. Нека не СЕ ВРЪЩАМЕ НАЗАД, А ДА МИСЛИМ ЗА БЪДЕЩЕТО.

От книгата на МАКСИМ ОМАРИЕВ: 21 критическая ошибка

Категория: Дебют. видовенаименования Принципи Принципи-и-правила-на-Тарраш Подвижен-Подвижен център Прибързаност взаимодействие Въздействие подриване Пространство Флангова-авантюра Темп Конкретна-ситуация Слабостите Профилактика Категория: Дебютни схеми. Уфимцев-Австрийска-атака Анти-уфимцев Григорий Богданович-Система-Цукерторт Нестандартни схеми в Френска Френска-за-черни-гамбитен вариант Френска-за-черни-разменен-вариант Френска-за-черни-система-Нимцович Френска-за-черни-хода-g7-g5 Категория: Мителшпил. НасокиПодвижност Пробив контраатака Сицилиански-мителшпил Жертвата-на-c3-в-Сицилианска Жертвата-на-b5-в-Сицилианска жертвата-на-d5-в-Сицилианска Категория: Ендшпил. Закономерности Ценност Централизация Размяна Инициатива Пробив-в-ендшпила Опозиция Квадрата-на-пешката Ключови-полета Категория: По-брайловия-шах. Шахматната-игра-и-слепите Незрящите Правилник ФИДЕ Швейцарска-система Категория: winboard. Въведение стартиране-winboard Правила Клавишни-команди Контрола Настройки Тренировка звуци Присъждане Конфигуриране речник новото мач Позиция съхраняване Категория: Интернет. Регистриране присъединяване fics-команди Игра ICS-menu незавършени Партии-на-живо съобщения free-композиция канали Категория: Fritz. Зареждане Добавяне-енджини Функции Горещи-клавиши Параметри Раздел-игра Фигурна-оценка Тестване Хеш-памет Категория: Игрови-нива. Блиц Дълга-игра Рейтингова-игра С-разрядници Приятелска С-треньор Треньор-наблюдава Мачове Турнир Категория: База-данни. Меню-отвори Дебютна-книга.ctg Създаване-ctg Опции-книга.ctg Тест-Нанн Редактиране-коментиране Търсене Диаграма Эндшпилни-бази Категория: Тренировка. Дебютна-тренировка Тематична-тренировка Эндшпилна-тренировка Категория: Енджините. Инсталиране Менаджер uci-протокол Топ-енджини Категория: Анализ. Пълен-анализ Постоянен-анализ Сравнителен-анализ Задълбочен-анализ Безконечен-анализ Анализ-груби-грешки Автоигра Наблюдатели Категория: Самоучител. Как-да-се-избавите-от-цайтнота Как-да-усилите-вашата-игра Способи-за-търсене-на-правилния-ход Дъска Подреждане нотация пешката коня офицера дамата топа Цел-на-играта>/a> Мат-кон-офицер Категория: Понятия. Понятия Категория: Прийоми. прикриванезавличанепромеждутъчен-ходотвличанеНеутрализиранесвръзка Категория: Уловки. Уловки Категория: Гамбит. ГамбитКонтра-гамбит Категория: Стратегия. Оценка-и-планПлан-в-ендшпила Категория: типови комбинации. Жертва-на-h7-(h2)Жертва-на-h6-(h3)Жертва-на-g7-(g2)Жертва-на-f6-(f3)Жертва-на-f7-(f2)Жертва-на-g6-(g3)Атака-по-предпоследния-хоризонталМат-по-последния-хоризонтал Категория: Пунктовете f7 (f2). Пунктовете-f7-(f2) Категория: Школата на Дворецки. Школата-на-Дворецки Категория: Анализирани-коментирани партии. Анализирани-партии Категория: Задачи. ЕтюдиОтидете на началната страница